Εξέπληξε και τους Τούρκους ο Ερντογάν

Εξέπληξε και τους Τούρκους ο Ερντογάν

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η αλήθεια είναι πως ακόμα προσπαθούμε να χωνέψουμε το τι συνέβη την πρώτη ημέρα της επίσκεψης» σχολίασε στην «Κ» ο έμπειρος αρχισυντάκτης του CNN Τουρκίας Φερχάτ Μπορατάβ το πρωί της Παρασκευής. Είχε στείλει δύο δημοσιογράφους του στην Αθήνα, και περίμενε με ανυπομονησία το ταξίδι της επιστροφής τους στην Αγκυρα με το προεδρικό αεροπλάνο όπου, όπως είθισται, ο Ερντογάν θα έδινε στους περίπου 50 διαπιστευμένους δημοσιογράφους μια αξιολόγηση της επίσκεψης. «Εκεί ίσως καταλάβουμε περισσότερα για τις προθέσεις του», εξηγεί. Ο «τίτλος» που θα έβαζε στην αποστολή έχει να κάνει με την έκπληξη για το πως η Συνθήκη της Λωζάννης έγινε ξαφνικά μείζον θέμα.

«Ο Ερντογάν προφανώς και έχει αναφερθεί ξανά στο παρελθόν στην Συνθήκη της Λωζάννης, δεν είναι κάτι καινούργιο αλλά ποτέ με τον τρόπο που το έκανε στην Ελλάδα: τόσο άμεσα, μπροστά στις κάμερες και δίπλα στον Ελληνα ομόλογο του. Η ένταση με την οποία έγινε, ήταν πραγματική έκπληξη ακόμα και για εμάς στην Τουρκία. Κι αυτό γιατί ξέραμε πως στόχος του ήταν η επίσκεψη αυτή να έχει απόλυτη επιτυχία», σημειώνει.

«Οι δυο χώρες τα πάνε καλά στον χειρισμό της προσφυγικής κρίσης και η Ελλάδα είναι μια από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που διατηρεί ακόμα καλή συνεργασία με την Τουρκία, οπότε δεν υπήρχε πραγματικά καμία ένδειξη πως θα εξελίσσονταν η συνάντηση σε αντιπαράθεση. Τουλάχιστον στη συνάντηση με τον Τσίπρα είδαμε πως οι τόνοι έπεσαν και είμαι σίγουρος πως ήταν πιο παραγωγική», σημειώνει.

Συζητάμε το γεγονός πως μια ημέρα πριν, στη συνέντευξη που έδωσε ο κ. Ερντογάν είχε μιλήσει ανοικτά για τη Συνθήκη της Λωζάννης και την ανάγκη επικαιροποίησης της. «Είναι φανερό πως στη συνέντευξη ήταν ετοιμόλογος, ήξερε δηλαδή καλά πως ήθελε να απαντήσει, δεν αιφνιδιάστηκε αλλά δεν μου είναι ακόμα ξεκάθαρο το κατά πόσο σκόπευε αυτό να είναι το κεντρικό θέμα της επίσκεψης».

Οπως εξηγεί υπάρχει και ένας ακόμη λόγος που ο ίδιος αλλά και ένας από τους πιο έμπειρους αναλυτές του σε διπλωματικά θέματα, Μουράτ Γετκίν αιφνιδιάστηκαν με τη στάση του Τούρκου Προέδρου. «Ο Ερντογάν έβγαλε τα γάντια (σ.σ. της πυγμαχίας) στην Αθήνα, τη στιγμή που όλοι στην Τουρκία είχαν τα βλέμματα στραμμένα στην απόφαση του Τραμπ για την Ιερουσαλήμ», σχολίασε ο Γετκίν στο CNN αλλά και σε άρθρο του στη Χουριέτ, «πολλοί περίμεναν πως ο Ερντογάν θα ανέβαζε τους τόνους για το συγκεκριμένο θέμα ενόψει μάλιστα μιας έκτακτης σύσκεψης που ο ίδιος έχει ορίσει για τις 13 Δεκεμβρίου στην Κωσταντινούπολη. Το ότι τελικά επέλεξε να επικεντρωθεί σε κάτι τελείως άσχετο, στη Συνθήκη της Λωζάννης, δείχνει τη δεινότητά του στο να αλλάζει την ατζέντα. Ισως πάλι ήθελε με αυτόν τον τρόπο να συγκρατήσει πιθανές αντί-αμερικανικές διαδηλώσεις μουσουλμάνων που μπορεί να βγουν εύκολα εκτός ελέγχου», είχε πει προσπαθώντας να εξηγήσει την επιθετική στάση του Ερντογάν στην Αθήνα.

H «επίσημη» γραμμή

«Ελπίζω πραγματικά να βγει κάτι καλό από την επίσκεψη» σχολίασε ο Μπορατάβ, «και να μην υπάρξει κάποιο επεισόδιο ή ένταση στην Κομοτηνή, κάτι που προσωπικά φοβάμαι». Κλείσαμε το τηλέφωνο λίγο πριν φτάσει η αποστολή του Τούρκου Προέδρου στον τελικό σταθμό της επίσκεψης. Εκείνη την ώρα ο Μετίν Μουτάνογλου, γενικός διευθυντής ειδήσεων στο πρακτορείο Αναντολού, βρήκε λίγο χρόνο για να δώσει και εκείνος στην «Κ» τη δική του εκτίμηση για το πως εξελισσόταν η επίσκεψη: «Νομίζω πως μέχρι στιγμής έχει μεγάλη επιτυχία, και πως υπήρξε παρεξήγηση όσο αφορά στη συζήτηση για τη Λωζάννη. Κακώς έγινε θέμα – το μόνο που ήθελε ο Πρόεδρος Ερντογάν ήταν να συζητήσει τα δικαιώματα της μειονότητας και όχι την εδαφική ακεραιότητα, όπως ξεκάθαρα εξήγησε και στον πρωθυπουργό». Η τοποθέτηση του έχει τη σημασία της αφού αν μη τι άλλο δείχνει το που κινείται η επίσημη γραμμή της προεδρίας. Αν και αξίζει να σημειωθεί πως την Παρασκευή τέσσερις φιλοκυβερνητικές εφημερίδες –ίσως για εσωτερική κατανάλωση– είχαν όλες τον ίδιο τίτλο στο πρωτοσέλιδο τους: πως ο Ερντογάν έδωσε ένα μάθημα στους Eλληνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή