Το Κονκλάβιο (13/12/17)

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν ξέσπασε ο Αβραμόπουλος

Η μετριοπάθεια είναι προσόν μόνον όταν οι άλλοι αντιλαμβάνονται ότι έχεις κι άλλες επιλογές. Το θυμήθηκα γιατί προσπαθώ να ανακαλέσω στη μνήμη μου την τελευταία φορά που ο Δημήτρης Αβραμόπουλος άφησε κατά μέρος την (παλιά του τέχνη κόσκινο) διπλωματία για να ρίξει λεκτικό «χαστούκι» σε κάποιον, αλλά η μνήμη μου δεν με βοηθά.

Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι μάλλον τα ζητούσε ο οργανισμός του Ντόναλντ Τουσκ με τις προτάσεις περί κατάργησης των ποσοστώσεων για την υποδοχή προσφύγων: Πρόταση που ακόμα και οι πέτρες στις Βρυξέλλες έχουν καταλάβει ότι απευθύνεται στο εσωτερικό ακροατήριο της Πολωνίας και χαϊδεύει πολωνικά κυβερνητικά αυτιά, καθώς ο Ντόναλντ είναι άνθρωπος με φιλοδοξίες, μόνο που δεν ξέρει να τις κρύβει…

Του Αβραμόπουλου που αποκάλεσε τον Τουσκ «αντιευρωπαίο» προηγήθηκε το γερμανικό puncher που ακούει στο όνομα Μάρτιν Σελμάιερ και είναι ο διευθυντής του γραφείου του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (το γνωστό σε όλους «τέρας»): Αυτός πληροφορούμαι ότι άστραψε και βρόντηξε τη Δευτέρα, στη συνάντηση των «σέρπας» στις Βρυξέλλες, όπου η πρόταση Τουσκ γνώρισε την κατακραυγή. Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση. Κάπου στο Μπερλεμόντ ένας ασπρομάλλης κύριος με γυαλιά και πηγαίο αυθορμητισμό τρίβει τα χέρια του και χαμογελά. Οχι, δεν είναι ο Αη Βασίλης.

Το βίντεο και τα αποτυπώματα

Ολβιος όστις της ιστορίας έσχε μάθησιν. Κοινώς, κατά τον Πολύβιο, είναι ευτυχής όποιος ξέρει την ιστορία. Η κομματική ιστορία είναι μια άλλη υπόθεση, αλλά ο Κ. Τασούλας τη γνωρίζει βέβαια κι αυτήν. Οχι μόνο επειδή υπήρξε ιδιαίτερος γραμματέας του Ευ. Αβέρωφ από το 1981 μέχρι το 1990, αλλά και επειδή είναι γνωστός λάτρης των αποτυπωμάτων του παρελθόντος. Αυτός φαντάζομαι ότι είναι ο λόγος που η Πειραιώς του ανέθεσε να επιμεληθεί ιστορικά αποσπάσματα από την πορεία της Ν.Δ. που θα συμπεριληφθούν στο βίντεο που θα «παίξει» στο 11ο Συνέδριό της το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Αυτό θα περιλαμβάνει αποσπάσματα από ομιλίες των Κων. Καραμανλή, Γ. Ράλλη και Ευ. Αβέρωφ. Σε ό,τι αφορά τον τελευταίο, μου λένε ότι θα περιλαμβάνεται απόσπασμα της επιστολής παραίτησής του που είναι ύμνος στην ενότητα. Ο,τι πρέπει για το κομματικό ακροατήριο.

«Εχει δίκιο» (εν προκειμένω)

Μένω στη μνήμη ελέφαντα του Τασούλα, καθώς στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών στη Βουλή, οι Πασόκοι υποστήριξαν ότι την Επιτροπή τη σύστησε το ΠΑΣΟΚ το 2011. Τότε, αντέδρασε ο Π. Καμμένος για να θυμίσει ότι η Επιτροπή λειτούργησε επί των ημερών του Β. Μεϊμαράκη στο ΥΠΕΘΑ, όταν ο τότε υπουργός τη σύστησε αρχικά ως υποεπιτροπή της Εξωτερικών και Aμυνας και στη συνέχεια λειτούργησε αυτοτελώς. «Ρωτήστε και τον Τασούλα!» είπε ο Καμμένος απευθυνόμενος στους βουλευτές που έστρεψαν τα βλέμματα επάνω του. «Περιέργως, εν προκειμένω και μόνο, έχει δίκιο», σημείωσε λακωνικά ο Τασούλας.

Φύγε εσύ, έλα εσύ

Στο μεταξύ, στο παράλληλο σύμπαν του Κινήματος Αλλαγής, η σύγκληση του Πολιτικού Συμβουλίου των έξι για το Συνέδριο για τον νέο φορέα έχει αρχίσει ήδη να θυμίζει Γιοφύρι της Αρτας. Θυμίζω ότι όλοι ανέμεναν τον Γ. Παπανδρέου να επιστρέψει από ταξίδι στο εξωτερικό. Τώρα που ο ΓΑΠ γύρισε, όμως, έφυγε ο Στ. Θεοδωράκης για το Παρίσι. Αλλά όταν γυρίσει ο Σταύρος, θα φύγει ο Ν. Ανδρουλάκης για το Μπουένος Αϊρες. Με αυτά και με εκείνα η συνεδρίαση παραπέμπεται για τις 21/12 και η ανακοίνωση της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου προφανώς για το νέο έτος. Εκτός αν όλοι μείνουν στην Αθήνα χριστουγεννιάτικα γι’ αυτό τον λόγο ― μάλλον απίθανο.

Ακόμα το σκέφτεται

Πρώτος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Ν.Δ. προς τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να απευθύνουν χαιρετισμό στο Συνέδριό της που αρχίζει το Σάββατο ο Στ. Θεοδωράκης. Σημειώνω ότι στην Πειραιώς ακολούθησαν την κοινοβουλευτική διάταξη, οπότε, σε ό,τι αφορά το Κίνημα Αλλαγής, απηύθυναν πρόσκληση και στο Ποτάμι και στη ΔΗΣΥ, προφανώς για να μην παρεξηγηθούν. Η Φώφη Γεννηματά, πάντως, δεν έχει απαντήσει ακόμα…

Ούτε αριστερά ούτε δεξιά

Μεγάλη η χαρά του Σταύρου Θεοδωράκη, που βρίσκεται στο Παρίσι για τη δράση «Ενας πλανήτης». Ο Σταύρος δεν μπορεί να ξεχάσει το δημοσιογραφικό του παρελθόν και άρχισε να ανεβάζει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο που είχαν κάτι από «Πρωταγωνιστές» και μεταμεσονύκτια δρομολόγια με τρένα στο νησί Seguin. Πάντως, χθες το μεσημέρι είχε γεύμα στο στρατηγείο του κόμματος «En Marche!» του Εμανουέλ Μακρόν στο κέντρο του Παρισιού. Εκεί μου λένε ότι συζητήθηκε η προοπτική ενός νέου ευρωπαϊκού κόμματος για την Ευρωβουλή που δεν θα στρέφεται ούτε αριστερά ούτε δεξιά (Είναι και οι θέσεις που θα αδειάσουν στην Ευρωβουλή λόγω Brexit και είναι κρίμα να πάνε χαμένες…). Η Φώφη τα ξέρει αυτά;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή