«Μπλόκο» στην ελληνική Boxing Day από το υπουργείο Εργασίας

«Μπλόκο» στην ελληνική Boxing Day από το υπουργείο Εργασίας

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο φόβος φυλάει τα έρμα. Η αντίληψη αυτή φαίνεται ότι επικράτησε στο υπουργείο Εργασίας, το οποίο χθες ανακοίνωσε ότι με απόφαση της υπουργού κ. Εφης Αχτσιόγλου η 26η Δεκεμβρίου καθιερώνεται ως υποχρεωτική αργία για όλες τις επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες εν γένει, οι οποίες αργούν κατά τις Κυριακές. Με την απόφαση αυτή το ενδεχόμενο λειτουργίας του εκπτωτικού χωριού McArthurGlen Athens στα Σπάτα και πιθανώς και άλλων εμπορικών επιχειρήσεων την επομένη των Χριστουγέννων (Boxing Day κατά τους Αγγλοσάξωνες) παύει πλέον να υφίσταται.

Στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας αναφέρεται ότι «η κήρυξη της 26ης Δεκεμβρίου ως ημέρας υποχρεωτικής αργίας αποτελούσε πάγιο αίτημα των εκπροσώπων των εργαζομένων». Τούτο, βεβαίως, δεν ώθησε ούτε το 2015 αλλά ούτε και το 2016 την κυβέρνηση να προχωρήσει στη σχετική απόφαση, παρά το έπραξε τώρα, όταν έγιναν γνωστές οι προθέσεις μερίδας του λιανεμπορίου. Με την απόφαση αυτή στην ουσία η κυβέρνηση επιχειρεί αφενός να αποτρέψει πιθανά επεισόδια έξω από εμπορικές επιχειρήσεις και αφετέρου να αποφύγει «ντόμινο» απελευθέρωσης –ή απορρύθμισης– του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων.

Ο φόβος ήταν αυτός που υπαγόρευσε και τη χθεσινή ανακοίνωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ). «Επειδή μέλημα όλων είναι η τήρηση της έννομης τάξης και η διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης, αιτούμεθα από την ελληνική πολιτεία και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να πράξουν τα δέοντα ώστε να περιφρουρηθεί η τάξη και να διασφαλιστεί ήρεμο κλίμα στην αγορά τις επόμενες Κυριακές». Η ανακοίνωση εκδόθηκε εν όψει της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις τρεις προσεχείς Κυριακές (17, 24 και 31 Δεκεμβρίου) σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τον ΣΕΛΠΕ, «το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι νομοταγείς επιχειρήσεις δεν είναι μόνο ο αριθμός των Κυριακών που επιτρέπεται να έχουν ανοικτά τα καταστήματά τους αλλά ποιες από αυτές μπορούν να ανοίξουν τα εμπορικά τους σημεία δίχως να παρεμποδιστούν παρανόμως».

Αν και από τις 19 Μαΐου 2017 βάσει του άρθρου 49 του νόμου 4472/2017 στον Δήμο Αθηναίων και από τις 7 Ιουλίου 2017 και σε άλλες περιοχές επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές (πλην της δεύτερης του Αυγούστου) από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο, στην πράξη εφαρμόζεται μερικώς. Τον Μάιο και τον Ιούνιο που αποτελούν τους μήνες της μεγάλης κατανάλωσης εν όψει καλοκαιρινών διακοπών όσα καταστήματα στον Δήμο Αθηναίων επιχείρησαν να λειτουργήσουν το… μετάνιωσαν. Κι αυτό διότι σε καταστήματα επί της οδού Ερμού και στην Ομόνοια εισήλθαν ομάδες διαδηλωτών και πέταξαν μπογιές στους χώρους των καταστημάτων. Αλλες επιχειρήσεις επέλεξαν ακριβώς να μην ανοίξουν, έχοντας γίνει στόχος τα προηγούμενα χρόνια διαδηλωτών και απεργών, προτιμώντας στην ουσία να «χάσουν» πιθανώς τζίρο από το να υποστούν υλικές ζημιές αλλά και πλήγμα στη φήμη της επιχείρησης.

Οσες επιχειρήσεις, κυρίως αλυσίδες, λειτούργησαν κάποιες Κυριακές τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο είδαν αύξηση στον τζίρο τους, σχετικά ικανοποιητική. Πιο ήρεμα είναι τα πράγματα στο Εμπορικό Πάρκο του Αεροδρομίου, καθώς εκεί δεν πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Οπως επισημαίνουν στην «Κ» στελέχη του λιανεμπορίου, η μη καθολική λειτουργία των καταστημάτων ακόμη και στον πλέον εμπορικό δρόμο, την οδό Ερμού δίνει λανθασμένα σήματα και προκαλεί σύγχυση στον καταναλωτή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή