Το Κονκλάβιο (14/12/17)

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξοστρακισμοί υλικού στο Ground Zero

Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλούν τα δυσοίωνα νέα –σας τα μετέφερα τις προάλλες– ότι η εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο ανέγερσης του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στο Ground Zero τα μαζεύει και φεύγει λόγω αθέτησης πληρωμών (και όχι μόνο) από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Hδη έχει αρχίσει το damage control, προκειμένου να μη φύγουν τρέχοντας και όσοι δωρητές έχουν υποσχεθεί χρήματα για το έργο. Αλλά και προκειμένου να αποδοθούν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Κοινώς, να μην υπάρξουν θύματα από εξοστρακισμό αμυντικού υλικού και ευθυνών.

Δεν είναι ειδικός

Το λέω επειδή ο Αλεξ Καρλούτσος, πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου, εξέδωσε μια «μηνιαία ενημέρωση» με τη μορφή φυλλαδίου, στην οποία διαβεβαιώνει ότι η παύση των εργασιών είναι προσωρινή. Απευθυνόμενος στους δωρητές σημειώνει ότι θα γίνουν έρευνες «για το πώς χρηματικά ποσά μεταφέρθηκαν από τον λογαριασμό του Αγίου Νικολάου» και εμφανίζεται βέβαιος ότι… θα επιστραφούν. Ακόμη, επιρρίπτει ευθύνες για την αύξηση του λογαριασμού σε όσους έκαναν αλλαγές στις «δομές» της κατασκευής. Το «καρφί» προφανώς απευθύνεται στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο που έκανε τις αλλαγές. Oπως το θέτει ο «father Αλεξ», «είχα εμπιστοσύνη ότι η ιδρυματική δομή θα παρακολουθούσε την πραγματική ανοικοδόμηση». Και τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, σημειώνει ότι η «ειδίκευσή» του δεν ήταν ποτέ τα έξοδα, αλλά τα έσοδα. Πάντως, το όλο ανάγνωσμα προδίδει μια αγωνία, για να μην πω φρίκη…

Καρμική εκδίκηση 

Πείτε το μοίρα, τύχη, πεπρωμένο, κάρμα. Αλλά όλα εδώ πληρώνονται. Και κάπως έτσι, η Φώφη Γεννηματά θα χαιρετίσει το Σάββατο το 11ο συνέδριο της Ν.Δ. ανταποδίδοντας την υπέρβαση που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον περασμένο Ιούνιο χαιρετίζοντας το συνέδριο της ΔΗΣΥ. Το κάρμα εκδικείται. Θυμίζω ότι τον Ιούνιο, ο Κυριάκος είχε ακυρώσει προγραμματισμένη έξοδο εκτός των τειχών με τη σύζυγό του Μαρέβα για τα 50ά γενέθλιά της. Ακύρωσε, όμως, τα σχέδιά του για χάρη της Φώφης και πήγε στο πασοκικό συνέδριο μαζί με τη Μαρέβα. Oμως, και η Γεννηματά, όπως πληροφορούμαι, είχε προγραμματίσει το ερχόμενο Σάββατο να φύγει εκτός Αθηνών με την κόρη της Αιμιλία που επιστρέφει από το Εδιμβούργο το βράδυ της Παρασκευής. Το διήμερο «κάηκε» από το συνέδριο της Ν.Δ., όπως και τα γενέθλια της Μαρέβας.

Βαλκανικό παρασκήνιο

Οφείλω να παραδεχθώ ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «σκίζει» από τάιμινγκ. Το λέω επειδή ο επίτροπος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν θα βρίσκεται ανάμεσά μας την Παρασκευή και θα συναντηθεί με τον Νίκο Κοτζιά, αλλά και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Αυστριακός θα μιλήσει ακόμα σε εκδήλωση που διοργανώνει η αντιπροσωπεία της Κομισιόν στην Αθήνα και το ΕΛΙΑΜΕΠ, με βασικό θέμα τη διεύρυνση και τα Δυτικά Βαλκάνια. Υποθέτω ότι στο μενού θα βρεθεί και το Σκοπιανό. Πληροφορούμαι, όμως, ότι το παρασκήνιο για το ζήτημα στις Βρυξέλλες ήδη οργιάζει, οπότε, προσδεθείτε να απογειωθούμε. 

Ακούει βουλευτές

Υποψιασμένοι κοινοβουλευτικοί μού επεσήμαναν την έντονη παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ολομέλεια της Βουλής αυτές τις μέρες. Εχω, πάντως, την εντύπωση ότι δεν οφείλεται στο γεγονός ότι «καίγεται» να μάθει σατανικές λεπτομέρειες για τον προϋπολογισμό. Ως συνεπής κοινοβουλευτικός, ο Μητσοτάκης πηγαίνει για να ακούσει τους βουλευτές του. Φαντάζομαι ότι δίνει ο ίδιος το παράδειγμα, καθώς τους έχει επανειλημμένα ζητήσει πιο ισχυρή παρουσία στη Βουλή. Με την ευκαιρία, υποθέτω ότι τους βαθμολογεί κιόλας…

Παρέμβαση Σημίτη

Στη συζήτηση για την εξέλιξη της Ε.Ε. παρενέβη χθες το βράδυ ο Κώστας Σημίτης σε εκδήλωση του Ομίλου Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού Ιωαννίνων. Ο πρώην πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι, στη Σύνοδο Κορυφής που αρχίζει σήμερα, δεν θα υπάρξει συγκεκριμένο αποτέλεσμα λόγω της αδυναμίας συγκρότησης κυβέρνησης στη Γερμανία. Θύμισε ότι η ενοποίηση είναι διαδικασία που απαιτεί μακρόχρονες διαπραγματεύσεις και έστειλε μήνυμα ότι πρέπει να απομονωθεί η «εθνικολαϊκιστική νοοτροπία που υποστηρίζει τον περιορισμό της Ενωσης σε μικρό κύκλο θεμάτων». Οσο για την Ελλάδα, απαιτείται, είπε, να προσαρμόζεται στις διεθνείς εξελίξεις και να είναι ανοικτή σε ιδέες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή