Η πρώτη μεγάλη επένδυση ΣΔΙΤ, 60 εκατ. στην έρευνα

Η πρώτη μεγάλη επένδυση ΣΔΙΤ, 60 εκατ. στην έρευνα

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα σημαντικό έργο, που θα δώσει πνοή στην ερευνητική δραστηριότητα στη χώρα μας, θα γίνει πραγματικότητα μέσω σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Πρόκειται για το νέο κτίριο του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), μια επένδυση 60 εκατ., η οποία θα δώσει τη δυνατότητα για τον διπλασιασμό των ερευνητικών θέσεων που σήμερα παρέχονται από το ίδρυμα. Πρόκειται για την πρώτη ΣΔΙΤ στους τομείς της υγείας και των ιατροβιολογικών ερευνών.

Το έργο εγκρίθηκε πριν από λίγες ημέρες από τη διυπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ, στην οποία προεδρεύουν ο υπ. Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο υφυπ. Στέργιος Πιτσιόρλας. Η υλοποίηση του έργου αποτελεί όνειρο της Ακαδημίας Αθηνών και, μάλιστα, είχε ενταχθεί στο προηγούμενο ΕΣΠΑ. Δεν προχώρησε όμως και απεντάχθηκε. Σύμφωνα με την πρόταση, ο ιδιώτης ανάδοχος θα χρηματοδοτήσει με ίδια (ή και δανειακά) κεφάλαια την κατασκευή και τον εξοπλισμό των κτιριακών εγκαταστάσεων, ενώ θα παραμείνει υπεύθυνος για όλη τη χρονική διάρκεια της σύμβασης για τη συντήρησή τους, καθώς και για την παροχή των υπηρεσιών καθαριότητας και φύλαξης.

Πιο συγκεκριμένα, ο ιδιώτης θα αναλάβει την ανέγερση και τον εξοπλισμό του νέου κτιρίου παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών στον τομέα της εξατομικευμένης ιατρικής. Πρόκειται για σύγχρονη κτιριακή εγκατάσταση υψηλών τεχνικών προδιαγραφών, εμβαδού 20.000 τ.μ., με στόχο την επίτευξη δυναμικής συνέργειας μεταξύ ακαδημαϊκών και επιχειρηματικών φορέων προς νέες εφαρμογές. Επιπλέον, ο ιδιώτης θα ανακατασκευάσει το κτίριο του Λοβέρδειου Ιδρύματος, που βρίσκεται στο νοσοκομείο «Σωτηρία» και έχει παραχωρηθεί στο ΙΙΒΕΑΑ από την Περιφερειακή Διοίκηση της Υγείας για τη δημιουργία μονάδας κλινικών μελετών πρωτοτύπων και γενοσήμων φαρμάκων, συνολικού εμβαδού 555 τ.μ. Φιλοδοξία του ιδρύματος είναι στον χώρο να εγκατασταθούν και νεοφυείς και άλλες καινοτόμες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στον χώρο της βιοτεχνολογίας, της διαγνωστικής και των ιατρικών εφαρμογών. Οσον αφορά την υλοποίηση του έργου, το επενδυτικό κόστος του οποίου υπολογίζεται στα 60 εκατ., η προκήρυξη του διαγωνισμού θα γίνει μέσα στο 2018 με σκοπό την ολοκλήρωσή του το 2021. Η γενική γραμματεία ΣΔΙΤ εκτιμά ότι κατά την περίοδο κατασκευής θα δημιουργηθούν περίπου 300 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι με τις νέες υποδομές το Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών θα μπορέσει να υπεριδιπλασιάσει τον αριθμό των ερευνητών του (σήμερα στο ίδρυμα δραστηριοποιούνται 450 ερευνητές όλων των βαθμίδων, υποστηριζόμενοι από 35 υπαλλήλους). Βασικός στόχος του ιδρύματος είναι η διασύνδεση και η συνεργασία τόσο με κλινικούς οργανισμούς (π.χ. νοσοκομεία) όσο και με τον ιδιωτικό τομέα (κυρίως τη φαρμακοβιομηχανία και εταιρείες πληροφορικής).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή