Η «μάχη» της Κυριακής συνεχίζεται και τα φετινά Χριστούγεννα

Η «μάχη» της Κυριακής συνεχίζεται και τα φετινά Χριστούγεννα

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα Σπάτα και συγκεκριμένα στο εκπτωτικό χωριό McArthurGlen Athens αναμένεται να μεταφερθεί αυτήν την Κυριακή η αντιπαράθεση για τη διεύρυνση της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων. Αν και από το 2013, οπότε αυξήθηκε ο αριθμός των Κυριακών που επιτρέπεται να είναι ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα, οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας διοργανώνονταν κατά κύριο λόγο στην οδό Ερμού, αλλά και έξω από το πολυκατάστημα Attica επί της οδού Πανεπιστημίου, οι πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με την 26η Δεκεμβρίου άλλαξαν τα δεδομένα.

Ειδικότερα, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ), η οποία προκήρυξε πανελλαδική απεργία στο εμπόριο για αύριο Κυριακή 17 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε χθες ότι θα πραγματοποιήσει την κεντρική απεργιακή της δράση με συγκέντρωση και πορεία στο εκπτωτικό χωριό στις 12 το μεσημέρι.

Αφορμή στάθηκε η πρόθεση –η οποία τελικώς ποτέ δεν ανακοινώθηκε επισήμως– της McArthurGlen να λειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα που στεγάζονται στο εκπτωτικό χωριό στα Σπάτα την Τρίτη 26 Δεκεμβρίου. Οι διαφαινόμενες αντιδράσεις τόσο από την πλευρά των εργαζομένων όσο και από την πλευρά των μικρομεσαίων εμπόρων οδήγησαν το υπουργείο Εργασίας να καθιερώσει την 26η Δεκεμβρίου ως υποχρεωτική αργία, καθώς μέχρι τώρα ήταν κατ’ έθιμον αργία. Μένει, πάντως, να δούμε τις επόμενες ημέρες εάν το υπουργείο Εργασίας θα προχωρήσει στην καθιέρωση ως υποχρεωτικών αργιών της 2ας Ιανουαρίου και της 6ης Ιανουαρίου (Θεοφάνια), προκειμένου να αποτρέψει το ενδεχόμενο λειτουργίας των καταστημάτων. Η 2α Ιανουαρίου δεν είναι αργία, αλλά τα εμπορικά καταστήματα μένουν παραδοσιακά κλειστά (λόγω της λειτουργίας τους τις Κυριακές ή για να κάνουν απογραφή).

Το McArthurGlen πάντως λειτούργησε την επομένη της Πρωτοχρονιάς του 2017 και το ίδιο αναμένεται να κάνει και στις 2 Ιανουαρίου 2018. Η 6η Ιανουαρίου είναι κατ’ έθιμον αργία.

Της απόφασης του υπουργείου προηγήθηκε σύγκληση την Τετάρτη της Ολομέλειας του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας. Μάλιστα, την ίδια ημέρα ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης απέστειλε επιστολή προς τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη. Στην επιστολή ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ εκφράζει τη συμφωνία του με την κήρυξη της 26ης Δεκεμβρίου ως υποχρεωτικής αργίας, ενώ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο λειτουργίας των καταστημάτων την επομένη των Χριστουγέννων υποστηρίζει τα εξής: «Είναι αυτονόητο ότι μια τέτοια κίνηση, πρώτον θα θέσει σε διακινδύνευση όλο το παραδοσιακό πλαίσιο της αγοράς σε σχέση με τις αργίες, δεύτερον θα δημιουργήσει προβλήματα ανταγωνισμού στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Αθήνας, οι οποίες θα δουν μεγάλο μέρος του προσδοκώμενου τζίρου τους να κατευθύνεται προς τα εκεί και τρίτον θα ανατρέψει στην κυριολεξία όχι μόνον τον εορταστικό προγραμματισμό των εργαζομένων, αλλά και τις παραδοσιακές συνήθειες της κοινωνίας μας».

Από χθες πάντως τέθηκε σε εφαρμογή το εορταστικό ωράριο των εμπορικών καταστημάτων. Σήμερα τα καταστήματα επιτρέπεται να είναι ανοιχτά από τις 9 π.μ. έως τις 8 μ.μ., όπως επίσης και τα δύο επόμενα Σάββατα, 23 και 30 Δεκεμβρίου. Αύριο, καθώς και τις δύο επόμενες Κυριακές, 24 και 31 Δεκεμβρίου, τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 11 π.μ. έως τις 8 μ.μ. Τις καθημερινές τα καταστήματα θα λειτουργούν από τις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ. Στις 25 και 26 Δεκεμβρίου, καθώς και την 1η Ιανουαρίου τα καταστήματα θα είναι κλειστά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή