ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Είμαστε έτοιμοι, δείξτε μας εμπιστοσύνη»

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυρ. Μητσοτάκης, αναμένεται ότι θα δώσει έμφαση στους νέους, θα στείλει μήνυμα ανανέωσης του κόμματος και ταυτόχρονα θα κάνει άνοιγμα στα παλαιότερα στελέχη, υπογραμμίζοντας ότι τα σέβεται και τα τιμά.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Νέα Δημοκρατία

Κάθε κυβερνητικό αφήγημα, και δη θετικό, περνά μέσα από την ελπίδα. Αυτή θα επιδιώξει να εμπνεύσει μέσω της σημερινής του ομιλίας που θα κλείσει το 11ο συνέδριο αρχών και θέσεων της Νέας Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια παρέμβαση που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κινηθεί σε ιδιαίτερα προσωπικούς τόνους, παράλληλα με τις αναφορές στην ιστορία της Ν.Δ. «Είμαστε έτοιμοι, εμπιστευθείτε μας», είναι το βασικό μήνυμα που επιθυμεί να εκπέμψει ο πρόεδρος της Ν.Δ. σηματοδοτώντας και τη μετάβαση στη νέα φάση –ενδεχομένως και εκλογική– στην οποία εισέρχονται το κόμμα και η χώρα.

Σε κάποιους, η σημερινή παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη θα ανακαλέσει μνήμες της ομιλίας του στο Βελλίδειο. Ηταν η ομιλία που σηματοδότησε το πέρασμα της Ν.Δ. σε μεγαλύτερες δόσεις θετικού και προγραμματικού αφηγήματος και πιο μετρημένες δόσεις αντιπολίτευσης, με το αίτημα των εκλογών να παραμένει μεν, αλλά πιο «χαμηλά» στο προεδρικό λεξιλόγιο. Στη ΔΕΘ, ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε επικεντρώσει στο δικό του αφήγημα και στις δικές του προτάσεις και είχε κάνει ανοίγματα σε νέους αλλά και σε πολίτες που δεν ψήφισαν Ν.Δ. Τότε, είχε επιλέξει συνειδητά να κάνει ελάχιστες αναφορές στην κυβέρνηση.

Το ίδιο αναμένεται να κάνει και σήμερα –παρά την κριτική που θα ασκήσει στον ΣΥΡΙΖΑ– από το βήμα ενός συνεδρίου που δεν είναι εκλογικό και έχει ως βασική επιδίωξη να επισφραγίσει το προγραμματικό πλαίσιο της Ν.Δ. και να συνεχίσει τα ανοίγματα σε κατηγορίες πολιτών –νέοι, μεσαία τάξη, ασθενέστερα στρώματα– που μπορεί να προσφέρουν στη Ν.Δ. πολιτική κυριαρχία.

Υπό αυτό το πρίσμα, δεν πρέπει να αναμένεται μια τεχνοκρατική εξαγγελία μέτρων, αλλά συναισθηματικοί τόνοι, έμφαση στους νέους και στον ρόλο που μπορούν να παίξουν στην επόμενη μέρα για τη χώρα, καθώς και προσκλητήριο σε όλους τους πολίτες να ακούσουν τη Ν.Δ. και να την εμπιστευθούν, γιατί «είμαστε έτοιμοι» («είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα», είναι εξάλλου, το κεντρικό σύνθημα του συνεδρίου). Ο κ. Μητσοτάκης θα εστιάσει στην επόμενη μέρα, στην ανάγκη η χώρα να ανακτήσει την αυτοπεποίθησή της βασισμένη στις δικές της δυνάμεις και κυρίως στην ανάγκη οι πολίτες να ξαναβρούν την ελπίδα. Ταυτόχρονα, θα περιγράψει το όραμά του η χώρα να φτάσει εκεί που ήταν πριν από τα μνημόνια. Οχι, όμως, με δανεική ευημερία, αλλά βασιζόμενη στις δικές της δυνάμεις.

Αναφορές αναμένεται να κάνει και στα πεπραγμένα της κυβέρνησης στη λογική «το ζήσαμε και το είδαμε και αυτό», όχι, όμως, χωρίς αυτοκριτική για τα κόμματα εξουσίας, συμπεριλαμβανομένης της Ν.Δ., η οποία, όπως έχει και στο παρελθόν σημειώσει, «έκανε λάθη που θα πρέπει να παραδεχθεί».

Προετοιμασία

Τη συζήτηση, εξάλλου, που βρίσκεται σε εξέλιξη στο εσωτερικό της Ν.Δ. και όχι μόνο, για το αν το κόμμα πρέπει να υψώσει ακόμη περισσότερο τους τόνους έναντι του Αλέξη Τσίπρα, ή να ασκεί μεν αντιπολίτευση –κάτι, που εξάλλου, προκύπτει και από τον θεσμικό της ρόλο– αλλά ταυτόχρονα να κάνει και την υπέρβαση και να δώσει έμφαση στις προτάσεις που θα την αναδείξουν ως μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση, αποτύπωσε και το τελευταίο ερωτηματολόγιο που εστάλη διαδικτυακά στα μέλη της Ν.Δ. ενόψει του συνεδρίου. Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει επανειλημμένως υπογραμμίσει ότι δεν αρκεί να καταψηφιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ και ότι πρέπει οι πολίτες να προτιμήσουν τη Ν.Δ. επειδή πραγματικά την πιστεύουν.

Σε αυτό το μίνι εσωκομματικό δημοψήφισμα, καινοτομία που εφαρμόστηκε σε όλη τη διάρκεια των προσυνεδριακών εκδηλώσεων, τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν χθες στέλνουν πολλαπλά μηνύματα: Στο ερώτημα «ποια θα έπρεπε να είναι η πιο βασική προτεραιότητα για τη Ν.Δ.», ανάμεσα στις δύο επιλογές «καλή προετοιμασία για την επόμενη μέρα» και «σκληρότερη αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ», το 82,5% τάσσεται υπέρ της πρώτης επιλογής έναντι του 17,4% που τάσσεται υπέρ της δεύτερης.

Εξίσου ενδιαφέρον είναι το μείγμα των απαντήσεων και στην ερώτηση «τι σας ενοχλεί πιο πολύ στον δημόσιο διάλογο στην Ελλάδα». Το 60,7% απαντά «ο λαϊκισμός και τα ψέματα». Το 31,5% απαντά «η έλλειψη επαφής με τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών», το 5,5% απαντά «η ξύλινη γλώσσα» και το 2,2% «οι προσωπικές επιθέσεις».

Ανανέωση

Τόσο από τις κινήσεις όλων των τελευταίων μηνών, εκκινώντας από το προσωπικό του στοίχημα που ήταν η συγκρότηση και συνέχιση «στρατολόγησης» νέου αίματος μέσω του μητρώου στελεχών όσο και από τη συνέχεια –άλλαξε το επικοινωνιακό επιτελείο της Ν.Δ., ενώ έβγαλε πιο μπροστά τη δωδεκαμελή ομάδα συμβούλων του υπό τον καθηγητή Γιώργο Γεραπετρίτη– ο κ. Μητσοτάκης εκπέμπει με κάθε ευκαιρία το μήνυμα ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε ανανέωση προσώπων παντού.

Το μήνυμα της ανανέωσης αναμένεται να εκπέμψει και στη σημερινή του ομιλία, επαναλαμβάνοντας ότι τα κόμματα είναι ζωντανοί οργανισμοί. Και οι ζωντανοί οργανισμοί χρειάζονται διαρκώς ανανέωση, διαφορετικά, πεθαίνουν. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει ότι ο ίδιος κάνει τον στόχο της ανανέωσης πράξη καθημερινά.

Την ίδια ώρα, όμως, θα κάνει άνοιγμα και στα παλαιότερα στελέχη, υπογραμμίζοντας ότι τα σέβεται και τα τιμά. Εξάλλου, όπως σημείωσε στη συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο», «τα στελέχη που έχουν προσφέρει για πολλά χρόνια στη Ν.Δ. μπορούν και πρέπει να συνεχίσουν να προσφέρουν». Πάντως, το στίγμα ανανέωσης του προέδρου της Ν.Δ. κατέστη σαφές και στα τελευταία ερωτηματολόγια που μοιράστηκαν στα μέλη του κόμματος διαδικτυακά και αφορούν και την εσωκομματική συζήτηση, στα οποία ετέθη και το ερώτημα της ανανέωσης.

Η κάλπη

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ακόμη μια καινοτομία του συνεδρίου: η κάλπη που θα στηθεί για τους συνέδρους σήμερα με στόχο τη βολιδοσκόπησή τους για μία σειρά θεμάτων από τη συνταγματική αναθεώρηση – άρθρο 16, εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη βάση, εφόσον υπάρχει αδυναμία εκλογής του από τη Βουλή, έως την αξιολόγηση στο Δημόσιο, τη συμμετοχή στελεχών του ιδιωτικού τομέα σε διευθυντικές θέσεις του Δημοσίου κ.ά.

Μήνυμα ενότητας και ανοίγματα σε Φώφη, Σταύρο

Μήνυμα ενότητας αλλά και πανστρατιάς εξέπεμψαν οι πρώην Πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς με δηλώσεις τους πριν από την έναρξη του συνεδρίου ενώ το «παρών» έδωσε και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

«Η παράταξή μας θα έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο για την Ελλάδα του αύριο, γι’ αυτό και πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ισχυρή και αυτό είναι στο χέρι όλων μας», δήλωσε ο κ. Καραμανλής. «Είμαστε, σήμερα, εδώ ενωμένοι μπροστά στις ευθύνες μας και μπροστά στη νίκη που έρχεται» ανέφερε ο κ. Σαμαράς.

Στο σύντομο χαιρετισμό με τον οποίο άνοιξε τις εργασίες του Συνεδρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα ενότητας.

Έκανε ειδική αναφορά στον Κώστα Καραμανλή που όπως είπε έφερε τη Ν.Δ. στην εξουσία έπειτα από 11 χρόνια, αλλά και  στον Αντώνη Σαμαρά που όπως είπε μαζί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο κράτησαν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε άνοιγμα στη Φώφη Γεννηματά και στον Σταύρο Θεοδωράκη οι οποίοι έδωσαν το «παρών» στην έναρξη του συνεδρίου της Ν.Δ. Κι απευθυνόμενος στα στελέχη της Ν.Δ. ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ξανά την πατρίδα δυνατή και υπερήφανη, είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα. Νέα άτομα ενισχύουν καθημερινά τις τάξεις μας αφού η Ν.Δ. είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να εκφράσει τα όνειρα των Ελλήνων. Η Ν.Δ. είναι το κόμμα που ανανεώνεται και ανοίγεται στην κοινωνία. Η Ν.Δ. μιλά σε όλους τους Έλληνες κάθε ηλικίας, μόρφωσης, επαγγέλματος και εισοδήματος. Στο πρόσωπο του κάθε Έλληνα βλέπουμε συνοδοιπόρους και όχι ταξικούς εχθρούς».

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ