80 χρoνια πριν… 16-XII-1937

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΑΠΩΝΙΚΗ ΣΥΓΓΝΩΜΗ: Λονδίνον, 15.- Αμα τη ενάρξει της συνεδριάσεως της Βουλής των Κοινοτήτων, ο υπουργός των Εξωτερικών κ. Αντονυ Ηντεν προκληθείς υπό του κ. Κλήμεντ Ατλυ υπέμνησεν ότι, ευθύς μετά τας επιθέσεις κατά των αγγλικών ατμοπλοίων εις τον ποταμόν Γιαγκτσέ, ο εν Τόκιο πρεσβευτής της Αγγλίας προέβη εις εντονωτάτας παραστάσεις προς την ιαπωνικήν κυβέρνησιν, η οποία απηύθυνε χθες προς τον πρεσβευτήν την ακόλουθον διακοίνωσιν: «Η ιαπωνική αυτοκρατορική Κυβέρνησις λυπείται βαθύτατα διά τα επεισόδια καθ’ α εβομβαρδίσθησαν κατά σύμπτωσιν την 12ην Δεκεμβρίου εις τα πέριξ του Βου – Χου και του Νανκίν τα αγγλικά πολεμικά “Λαίδη Μπερντ”, “Μπη”, “Κρίκετ” και “Σκάραμπ” και επί τούτοις διατυπώνω –λέγει ο Ιάπων υπουργός των Εξωτερικών– εξ ονόματός της την βαθείαν αίτησιν συγγνώμης. […].» [Στη φωτογραφία, ο Κόκι Χιρότα, υπουργός Εξωτερικών τότε της Ιαπωνίας.]

ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ ΗΝΤΕΝ: Ο εργατικός βουλευτής Δάβινσον ηρώτησεν είτα αν ο κ. Ηντεν είναι ικανοποιημένος εκ του ότι η ιαπωνική κυβέρνησις εξετάζει τας αγγλικάς διαμαρτυρίας. Ο κ. Ηντεν απήντησεν ότι η ικανοποίησις είναι άγνωστον αίσθημα εις τον υπουργόν των Εξωτερικών.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ: Αύριον, 17 τρέχοντος, ώρα 9.15 μ.μ., ο κ. Καλομοίρης θα δώση συναυλίαν έργων του από του ραδιοφωνικού σταθμού Μπάρι με την σύμπραξιν της Δίδος Κλάβας Στάμου. Θα εκτελεσθούν […] και αποσπάσματα από τα μελοδράματα «Δαχτυλίδι της Μάννας» και «Πρωτομάστορας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή