Βροχή τροπολογιών στη Βουλή

Βροχή τροπολογιών στη Βουλή

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το φαινόμενο της «κακής νομοθέτησης», διά της με καταιγιστικούς ρυθμούς κατάθεσης προς ψήφιση εκπρόθεσμων τροπολογιών σε άσχετα νομοσχέδια, κάνει την επανεμφάνισή του στο Κοινοβούλιο με ευθύνη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ανεβάζοντας κατακόρυφα το θερμόμετρο της πολιτικής έντασης. Σε μόλις δύο νομοσχέδια, των υπουργείων Ψηφιακής Πολιτικής, για την ελληνική διαστημική υπηρεσία, και Δικαιοσύνης, για τα μέτρα θεραπείας ατόμων που απαλλάσσονται από την ποινή λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής, έως αργά χθες το βράδυ είχαν κατατεθεί συνολικά 33 πολυσέλιδες τροπολογίες διαφόρων υπουργείων, μέσω των οποίων ρυθμίζονται ποικίλες υποθέσεις, έως ακόμα και για τη λειτουργία των φαρμακείων ή και τη χρηματοδότηση των κομμάτων μέσω των κουπονιών.

«Βρισκόμαστε ενώπιον “καταιγίδας της ερήμου” σε ό,τι αφορά υπουργικές τροπολογίες», σχολίασε καυστικά ο κ. Νικ. Κακλαμάνης, από τη θέση του προεδρεύοντος της χθεσινής συνεδρίασης της Ολομέλειας στο νομοσχέδιο για τη διαστημική υπηρεσία, στο οποίο εντάχθηκαν 20 τροπολογίες.

Για «καταιγισμό τροπολογιών οι οποίες άπτονται οιουδήποτε θέματος, όχι μόνο της “ερήμου” όπως είπατε, αλλά και των ωκεανών και της θαλάσσης και του αέρος, και της ΔΕΗ, και των Αμυντικών Συστημάτων και του μεταναστευτικού, και των επιδομάτων και των “φιλοδωρημάτων” και οτιδήποτε άλλου μπορεί να φανταστεί κανείς» έκανε λόγο ο κ. Ν. Δένδιας (Ν.Δ.). «Με τις τροπολογίες κανείς δεν μπορεί να καταλάβει ποια ακριβώς λεπτομέρεια κρύβεται πίσω από μια φράση ακατανόητη, δυσνόητη», είπε ο κ. Ανδρ. Λοβέρδος (ΔΗΣΥ), προσθέτοντας μάλιστα πως, σύμφωνα με πληροφορίες του, σχεδιάζεται και μια τροπολογία που «θα εμπλέκει τα θέματα της έκδοσης των Τούρκων στρατιωτικών στην Τουρκία με τα θέματα του ασύλου». «Ορισμένες από τις τροπολογίες είναι πιο σημαντικές και από το ίδιο το νομοσχέδιο», ανέφερε ο κ. Εμμ. Συντυχάκης (ΚΚΕ), ενώ ανάλογη κριτική ασκήθηκε και από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ απέρριψαν την κριτική υποστηρίζοντας αφενός ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις κατέθεταν περισσότερες τροπολογίες σε σύγκριση με τη σημερινή συγκυβέρνηση και αφετέρου ότι με τις προωθούμενες ρυθμίσεις αντιμετωπίζονται είτε απλώς ανάγκες για το κλείσιμο του έτους είτε σοβαρότατα κοινωνικά προβλήματα. Ως προς το τελευταίο, η κ. Φωτεινή Βάκη μνημόνευσε την τροπολογία για τη διάθεση εφάπαξ ειδικού βοηθήματος «για τη στήριξη καταναλωτών με χαμηλά εισοδήματα, οι οποίοι είχαν αποσυνδεθεί από το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών, για την αντιμετώπιση των ενεργειακών τους αναγκών».

Συνολικά πρόκειται για ποσό ύψους 10 εκατ. ευρώ, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι αναφορικά με τα κριτήρια καταβολής του επιδόματος (ποιοι είναι δικαιούχοι, ύψος επιδόματος, τρόπος κατανομής του κ.λπ.), απλώς γίνεται παραπομπή σε Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί στο μέλλον. Μεταξύ των άλλων «ρυθμιζόμενων»-τακτοποιούμενων υποθέσεων, αναφέρονται ενδεικτικά:

• Η νομιμοποίηση, με καθυστέρηση τριετίας, απόφασης του Δ.Σ. του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) αναφορικά με τις αποδοχές του προσωπικού του οργανισμού. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό. «Προκαλείται νομιμοποίηση δαπάνης ύψους 2,56 εκατ. ευρώ περίπου από τη μη αναζήτηση των ανωτέρω καταβληθεισών αποδοχών», σημειώνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην έκθεσή του.

• Η επιλογή προϊσταμένων των οργανικών μονάδων φορέων του δημόσιου τομέα.

• Το «εφάπαξ βοήθημα» στους μετόχους των Ειδικών Λογαριασμών Αλληλοβοήθειας των Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, επιδόματα αναπηρίας και κινδύνου σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και αποζημίωση εκπαιδευτικού προσωπικού στρατιωτικών σχολών.

• Η «κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας σύναψη συμβάσεων από όλους τους κρατικούς φορείς για την κάλυψη των αναγκών μεταναστών και προσφύγων, καθώς και η πρόσληψη προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου».

• Η σχετική με την οικονομική ενίσχυση των κομμάτων μέσω κουπονιών τροπολογία προβλέπει μείωση από 30 στα 15 ευρώ του ανωτάτου ορίου, προκειμένου το κουπόνι να είναι «ανώνυμο». Η τελευταία αυτή τροπολογία πολιτικά σχολιάστηκε ως κίνηση εκ μέρους της κυβέρνησης για περαιτέρω πίεση στο ΚΚΕ, σε συνέχεια της κλιμακούμενης το τελευταίο διάστημα σύγκρουσης του ΣΥΡΙΖΑ με το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή