ΕΛΛΑΔΑ

Οι ακροδεξιοί της «Απέλλας»

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ομάδα ακροδεξιών εξτρεμιστών είχαν συγκροτήσει οι πέντε νεαροί που συνελήφθησαν χθες, στο πλαίσιο έρευνας της Αντιτρομοκρατικής για την εμπρηστική επίθεση στο αναρχικό στέκι «Φαβέλα» στον Πειραιά. Πρόκειται για τέσσερις ενηλίκους, ηλικίας 19 έως 26 ετών, εις βάρος των οποίων είχε εκδοθεί ένταλμα του ανακριτή Πειραιά για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, κατοχή εκρηκτικών υλών και διακεκριμένες φθορές. Για την ίδια υπόθεση κατηγορείται και ένας ανήλικος, στο σπίτι του οποίου αστυνομικοί βρήκαν, κατά πληροφορίες, γκαζάκια, σουγιάδες κ.ά.

Οι πέντε νεαροί κατηγορούνται ότι είχαν ήδη από το 2015 συγκροτήσει την εξτρεμιστική ομάδα «Απέλλα» (συνέλευση πολιτών στην αρχαία Σπάρτη). Στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι σήμερα, φέρονται να πραγματοποίησαν τουλάχιστον μία δοκιμαστική εμπρηστική επίθεση κατά στόχου στην περιοχή του Πειραιά, ενώ, κατά πληροφορίες, οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής επέσπευσαν την επιχείρηση σύλληψής τους, καθώς οι πέντε ακροδεξιοί φέρεται να προετοίμαζαν νέο χτύπημα. Αρχηγικό ρόλο μεταξύ των κατηγορουμένων φέρεται να είχε ο 26χρονος συλληφθείς. Περιγράφεται από στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. ως το άτομο που στρατολόγησε τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, ενώ στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη άφησαν να εννοηθεί ότι στο πρόσφατο παρελθόν ήταν μέλος «πυρήνα» της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά, απ’ όπου αποχώρησε. Ερευνάται το ενδεχόμενο τα μέλη της ομάδας να ανήκαν στη σφαίρα επιρροής γνωστού ακροδεξιού, που εδώ και αρκετά χρόνια φέρεται να έχει έρθει σε ρήξη με τη Χρυσή Αυγή και έχει προχωρήσει στη συγκρότηση αυτόνομου φασιστικού «πόλου».

Στα σπίτια των πέντε κατηγορουμένων βρέθηκαν όπλα τύπου Airsoft, μαχαίρια, σουγιάδες, κροτίδες και γκαζάκια. Κατασχέθηκαν ακόμα φέιγ βολάν της Χρυσής Αυγής και της ομάδας «Απέλλα», βιβλία ακροδεξιού περιεχομένου και αυτοκόλλητα με σβάστικα, μία σημαία της 21ης Απριλίου 1967, καθώς και αρκετά κινητά τηλέφωνα και κάρτες SIM. Μάλιστα, από την έρευνα των ψηφιακών πειστηρίων οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής αισιοδοξούν ότι θα αποκτήσουν μια πιο καθαρή και σε βάθος εικόνα για τη δράση της ομάδας και τη δομή του χώρου της άκρας Δεξιάς, όπως διαμορφώθηκε μετά τα γεγονότα του 2013 και την ποινική δίωξη μελών της Χρυσής Αυγής.

Δύο φορές στόχος

Η επίθεση στο αναρχικό στέκι «Φαβέλα» στην οδό Ναυάρχου Βούτση στον Πειραιά είχε γίνει τη νύχτα της 29ης Αυγούστου. Οι δράστες είχαν τοποθετήσει στην είσοδο του κτιρίου και πυροδοτήσει δύο αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς αποτελούμενους από πλαστικά μπουκάλια με βενζίνη και κροτίδες. Από την ανάφλεξη των μηχανισμών είχαν προκληθεί περιορισμένης έκτασης υλικές ζημιές στην είσοδο του χώρου. Το στέκι είχε και τον Μάρτιο του 2017 γίνει στόχος επίθεσης από τη φασιστική ομάδα «Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές». Μέλη της είχαν γράψει συνθήματα στους τοίχους του κτιρίου και είχαν αναρτήσει σχετικές φωτογραφίες στο Διαδίκτυο.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ