Το Κονκλάβιο (17/01/18)

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λύνεται… χθες

Επανάληψις μήτηρ μαθήσεως. Eνίοτε και ψεμάτων, καθώς το πολύ το «κυρ ελέησον» δημιουργεί αδιαμφισβήτητα γεγονότα, πάνω στα οποία έρχονται νέα ψέματα, ή τελοσπάντων αντιλήψεις που δύσκολα επιδέχονται αμφισβήτησης. Στην υπόθεση του Σκοπιανού, η Ελλάδα έχει καταφέρει να πείσει τους πάντες ότι είναι υπεύθυνη για το βάλτωμα της υπόθεσης – ότι δηλαδή η στάση της στο ονοματολογικό ευθύνεται για το γεγονός ότι η ΠΓΔΜ δεν έχει λάβει πράσινο φως για ένταξη στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Σε ό,τι αφορά τον Αλ. Τσίπρα, οι κεραίες μου από τις Βρυξέλλες λαμβάνουν ότι έχει καταφέρει να πείσει τους Ευρωπαίους ότι το λύνει… χθες. Και ότι το μοναδικό πρόβλημα είναι η στάση της αντιπολίτευσης (!). Oχι ότι δεν έχουν υπόψη το πρόβλημα που λέγεται Καμμένος. Αλλά έχουν μάθει να μη βασίζονται στην αξιοπιστία του κυβερνητικού εταίρου –γιατί άραγε;– και αντ’ αυτού θα τους βόλευε ιδιαιτέρως να υπολογίζουν στις ψήφους της αντιπολίτευσης.

Το όνομά μου είναι Πινέιρο

Κατά τα λοιπά, οι Ευρωπαίοι –κυρίως οι Γερμανοί και οι Αυστριακοί– βιάζονται. Πηγή μού έλεγε ότι θα ήθελαν ο Μάθιου Νίμιτς να κινηθεί ακόμα πιο γρήγορα(!!!) και να κλείσουν το θέμα άρον άρον. Και στις Βρυξέλλες αναμένουν μια νέα εκδοχή του πακέτου Πινέιρο. Και, πάντως, όχι μόνο δεν θεωρούν αθώες τις διαρροές περί «Nova Macedonia», αλλά –γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε;– το καλοβλέπουν, καθώς οι Βούλγαροι δεν καλοβλέπουν με τη σειρά τους τον γεωγραφικό προσδιορισμό. Μιλώντας για Βούλγαρους και αυτοί βιάζονται, καθώς θα ήθελαν να επιδείξουν μια μεγάλη επιτυχία κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής προεδρίας τους και κατά προτίμηση στη Σύνοδο Κορυφής που διοργανώνουν στις 17 Μαΐου. Και αυτή είναι η καλή εκδοχή. Το λέω επειδή αμέσως μετά αναλαμβάνουν την προεδρία οι Αυστριακοί. Αυτοί κι αν βιάζονται… Και δεν κρύβουν ότι έχουν δική τους ατζέντα. Ποιος είπε ότι τα καλύτερα έρχονται σ’ αυτούς που περιμένουν;

Το μέγεθος μετράει

Μεγάλο προβληματισμό για το Σκοπιανό πληροφορούμαι ότι εξέφρασε το χριστεπώνυμο μακεδονικό πλήρωμα βουλευτών στον Κυρ. Μητσοτάκη, το βράδυ της Δευτέρας σε άτυπη σύσκεψη στο γραφείο του προέδρου της Ν.Δ. στη Βουλή. Εκεί, οι Μακεδόνες βουλευτές μετέφεραν στον Μητσοτάκη την πίεση που δέχονται από το χριστεπώνυμο πλήρωμα των ψηφοφόρων τους που δεν θέλουν κανένα παράγωγο του «Μακεδονία» σε σύνθετη ονομασία. Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα, θα μου πείτε. Επικράτησε, πάντως, η άποψη ότι καλό είναι οι βουλευτές να μην μπαίνουν σε ονοματολογία, παρότι ο Κυριάκος παραδέχθηκε ότι και ο ίδιος εισέπραξε παρόμοιο κλίμα κατά την περιοδεία του στην Πιερία και ιδιαίτερα στην Πέλλα. Το υπόλοιπο brainstorming αναλώθηκε στη συμμετοχή τους ή όχι στο συλλαλητήριο της ερχόμενης Κυριακής. Υπενθυμίζω ότι ο Κυριάκος τους έχει δώσει ελευθέρας να κάνουν ό,τι θέλουν, αλλά με σεμνότητα και σοβαρότητα. Μαθαίνω ότι τουλάχιστον τρεις βουλευτές «καίγονται» να λάβουν μέρος, παρότι δεν το είπαν ενώπιον του Μητσοτάκη. Ετερος βουλευτής αντέδρασε με το επιχείρημα ότι δεν θα συμμετέχει ο Ανθιμος –σας είχα πει ότι αντ’ αυτού οργανώνει αγρυπνία– και ότι δεν θα μιλήσει κανένας «θεσμικός». Εκτιμώ ότι η τελική απόφαση θα κριθεί στο… μέτρημα. Για να μην σας κουράζω, υποψιάζομαι ότι εντέλει η συμμετοχή στην εκδήλωση θα κριθεί από το μέγεθός της.

Τρία αγκάθια

Πρώτη συνάντηση χθες για την επιτροπή προγράμματος, την οποία έχει αναλάβει ενόψει του συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής ο Γ. Καμίνης. Σημειώνω ότι το ραντεβού δόθηκε στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ. Υποθέτω ότι η Χαρ. Τρικούπη θα έπεφτε πολύ βαριά στον δήμαρχο. Με την ευκαιρία, θυμίζω ότι τρία ήταν τα θέματα-αγκάθια στο πρόγραμμα της ΔΗΣΥ (και κόκκινο πανί για τους συντηρητικούς πασόκους): οι σχέσεις κράτους-Εκκλησίας, τα μη κρατικά πανεπιστήμια και ο εκλογικός νόμος. Πληροφορούμαι ότι ο Καμίνης επιδιώκει να τα ανοίξει και τα τρία.

Τι θέλουν οι Γερμανοί

Τι ζητούν ή, μάλλον, τι περιμένουν οι Γερμανοί από εμάς; Τα πράγματα είναι απλά: τουλάχιστον, απλά τα εξήγησαν ο Γενς Βάιντμαν και οι συν αυτώ –Γερμανοί επιχειρηματίες και βιομήχανοι– στη συνάντηση με Eλληνες τραπεζίτες και επιχειρηματίες, παρουσία του Γιάννη Στουρνάρα, που οργάνωσε ο Γερμανός πρέσβης στην Αθήνα Γενς Πλέτνερ στο στρατηγείο της Μπούντεσμπανκ τη Δευτέρα. Οι Γερμανοί περιμένουν ιδιωτικοποιήσεις, απλοποίηση των κανόνων για τις ξένες επενδύσεις, διαφάνεια, προσοχή και απόλυτη συνεννόηση με τους εταίρους για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος. Μου φαίνεται ότι αυτό το τελευταίο είναι που «πονάει» περισσότερο απ’ όλα. Eξίσου πρέπει να «πόνεσαν» και οι χθεσινές αιχμές του Στουρνάρα κατά την κοπή της πίτας της ΤτΕ ότι δεν τον πτοούν οι επιθέσεις. Σημειώνω ότι το «παρών» έδωσε όλο το προσωπικό. Δεν, ήταν, πάντως, εκεί ο «senior υποδιοικητής» της ΤτΕ Γιάννης Μουρμούρας…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή