ΤΑΠ: Νέο ραντεβού, πιλοτικά, τον Μάιο

ΤΑΠ: Νέο ραντεβού, πιλοτικά, τον Μάιο

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρία χρόνια μετά την ανάληψη της κυβέρνησης από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα αρχίσει να εφαρμόζεται το ηλεκτρονικό εισιτήριο σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Η εφαρμογή δεν θα είναι ολοκληρωμένη, ούτε θα λειτουργήσει σε όλους τους χώρους. Το σύστημα access control, που καλύπτει τις ανάγκες ελέγχου πρόσβασης και αποτελείται από τουρνικέ και φορητές συσκευές επικύρωσης, ξεκινάει τον Μάιο πιλοτικά σε επτά χώρους στην Αθήνα (Ακρόπολη και κλιτύες, Ολυμπιείο, Αρχαία και Ρωμαϊκή Αγορά, Κεραμεικός, Βιβλιοθήκη Αδριανού, Λύκειο του Αριστοτέλη), στην Κνωσό, στο Μουσείο Ηρακλείου, στο Μουσείο και στον Αρχαιολογικό Χώρο της Μεσσήνης, ενώ η εγκατάσταση ολοκληρωμένου του πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης επιχειρησιακών πόρων (ERP) θα γίνει σε εννέα μήνες, δηλαδή τον Σεπτέμβριο.

Η Κοινωνία της Πληροφορίας θα υποστηρίξει την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου ενώ τη διαχείριση των πόρων το Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Στην πενταμελή ομάδα παρακολούθησης του έργου, που συγκροτήθηκε τον περασμένο μήνα και συνεδριάζει κάθε Παρασκευή, μετέχουν δύο εκπρόσωποι της Εθνικής Τράπεζας, ένας του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών καθώς και ο διευθυντής του Τμήματος Πληροφορικής του ΤΑΠ.

Στη χθεσινή παρουσίαση της στρατηγικής ανάπτυξης του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, αφού για άλλη μία φορά ακούσαμε για την εύρυθμη είσοδο των επισκεπτών, τη διασφάλιση των εσόδων από εισιτήρια και πωλητήρια και την υποστήριξη των εκδόσεων, η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου και η νέα πρόεδρος του ταμείου, οικονομολόγος Αθηνά Χατζηπέτρου, διαβεβαίωναν ότι το e-ticketing ξεκινάει το συντομότερο.

Στα πωλητήρια και τα πωλητέα θα γίνει ξεκαθάρισμα των παλιών κωδικών και παραγωγή νέων. Θα καλέσουν επίσης προμηθευτές να τοποθετήσουν τα προϊόντα τους σε 100 πωλητήρια (αν δεν τα αγοράζει το κοινό, θα επιστρέφονται). Και διαγωνισμούς υποσχέθηκε η υπουργός, καθώς και νέο Οργανισμό του ΤΑΠ, που είναι έτοιμος κι αυτός.

Το 2017 είχαμε αύξηση της επισκεψιμότητας κατά 16%, ο τζίρος του ΤΑΠ υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 95 εκατ. ευρώ (έναντι των 82 εκατ. του 2016), οι πωλήσεις ειδών, όμως, παρουσιάζουν μηδενική αύξηση με τα έσοδα να παραμένουν χαμηλότερα των 4 εκατ. ευρώ ετησίως. Περίπου 0,3 ευρώ ανά επισκέπτη. Επιπροσθέτως, τίθεται σε εφαρμογή το πρόγραμμα για το ηλεκτρονικό εμπόριο e-commerce, το οποίο επιδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ, ήταν έτοιμο από τον Νοέμβριο του 2015, αλλά δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ, υπογράμμισε η κ. Χατζηπέτρου.

Νέες προκηρύξεις σχεδιάζονται για τα αναψυκτήρια: σε 12 έχουν λήξει οι συμβάσεις και έχουν επανακηρυχθεί, και 45 μικρότερα παραμένουν κενά.

Το Ταμείο Αλληλοβοηθείας το άφησε τελευταίο η κ. Κονιόρδου. Εφόσον καταλογιστούν ευθύνες, «τον λόγο έχει η Δικαιοσύνη» για όσα έχουν καταγγελθεί. Το ταμείο δεν θα λαμβάνει ποσοστό του ΤΑΠ, όπως συνέβαινε έως τώρα, αλλά θα επιχορηγείται ετησίως με 1 εκατ. ευρώ. Οσο για τα εξαιρέσιμα (υπερωρίες) των φυλάκων, «θα παραμείνει η πληρωμή τους στο ΤΑΠ» κι ας έγινε τόσος ντόρος για το αντίθετο.

Το υπουργείο επικαιροποιεί πάλι την περιουσία του, εξετάζοντας δυνατότητες αξιοποίησης, παλιά μισθώματα κ.ά. Τα 120 ακίνητα στην Πλάκα, τα 450 στην παλιά πόλη της Ρόδου, τα 5.500 σε όλη τη χώρα φαίνεται να πελαγώνουν ακόμη τις υπηρεσίες. «Δεν υπάρχει δομημένη κατάσταση των ακινήτων», είπαν χθες. Ετσι το ΤΑΠ καλείται να πληρώσει πρόστιμο 7 εκατ. ευρώ για παρατυπίες πέντε χρόνων!

Μας βομβάρδισε με πολλά η κ. Κονιόρδου. «Η αγωνία πιθανού ανασχηματισμού», σχολίασαν κάποιοι στα εργαστήρια κατασκευής εκμαγείων, όπου δόθηκε η συνέντευξη Τύπου. Τουλάχιστον ας δούμε να υλοποιούνται τα μισά απ’ αυτά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή