Ν.Δ.: Μίνιμουμ το Βουκουρέστι

Ν.Δ.: Μίνιμουμ το Βουκουρέστι

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ξεχάστε τη συναίνεση». Το μήνυμα είναι σαφές. Και αναμένεται να το καταστήσει ακόμα σαφέστερο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σημερινή παρέμβασή του στη συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής της Ν.Δ., καθώς θα επαναλάβει –κόβοντας τις όποιες γέφυρες– ότι είναι πλέον αργά για ενημέρωση από τον πρωθυπουργό για το ονοματολογικό και προφανώς για συναίνεση. Ταυτόχρονα, ο κ. Μητσοτάκης θα περιγράψει και πάλι τις δικές του κόκκινες γραμμές καλώντας την κυβέρνηση να φέρει ένα καλύτερο αποτέλεσμα απ’ αυτό του Βουκουρεστίου.

Σε συνέχεια της δήλωσης που έκανε το βράδυ της Κυριακής, σημειώνοντας ότι σέβεται και συμμερίζεται την ευαισθησία της κοινωνίας για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί εκ νέου στο αίσθημα της κοινωνίας για το ονοματολογικό και να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι όχι μόνο διαπραγματεύεται εν κρυπτώ, αλλά ταυτόχρονα το αγνοεί και το προσβάλλει. Ταυτόχρονα, θα θυμίσει ότι η κυβέρνηση Καραμανλή το 2008 είχε διαπραγματευθεί σε πολύ δυσμενέστερο διεθνές περιβάλλον από αυτό στο οποίο διαπραγματεύεται σήμερα η κυβέρνηση Τσίπρα και μάλιστα έχοντας απέναντι ως συνομιλητή της μια σκοπιανή ηγεσία που εμφανίζεται έτοιμη για συμβιβασμό. Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Μητσοτάκης θα ανεβάσει και πάλι τον πήχυ για την κυβέρνηση, καλώντας την να φέρει κάτι καλύτερο από το Βουκουρέστι και επιμένοντας στο ζήτημα του αλυτρωτισμού της γειτονικής χώρας.

Πάντως, σε χθεσινή του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ ο Κώστας Αχ. Καραμανλής σημείωσε ότι «επιθυμία κάθε πατριώτη Ελληνα και επιθυμία όλων μας στη Ν.Δ.» είναι να μην υπάρχει ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία της γειτονικής χώρας, προϊδεάζοντας για σκλήρυνση της στάσης της Ν.Δ. «Δεν ήταν ένα εθνικιστικό παραλήρημα, όπως θέλει να το παρουσιάσει η κυβέρνηση. Eχω την εντύπωση και την πεποίθηση ότι υπήρξαν άνθρωποι εκεί από όλες τις παρατάξεις, αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: ότι αυτό το συλλαλητήριο ήταν ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση: έχω την εντύπωση ότι η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν υπερβολική. Δεν μπορείς να αγνοείς ένα συλλαλητήριο τέτοιο, μια ειρηνική εκδήλωση», σημείωσε ακόμη αναφερόμενος στο συλλαλητήριο. Ο βουλευτής Σερρών τόνισε ότι, αν η διαπραγμάτευση οδηγηθεί σε αδιέξοδο, θα είναι ευθύνη της κυβέρνησης, ενώ, αναφερόμενος στη στάση της Εκκλησίας, επεσήμανε ότι «εμείς σεβόμαστε την Εκκλησία, την ακούμε, αλλά δεν μπορεί να μας υπαγορεύσει τι θα κάνουμε και τι δεν θα κάνουμε. Εξωτερική πολιτική ασκεί η κυβέρνηση».

Αντιπαράθεση

Στο μεταξύ, νέα κόντρα προκάλεσε δελτίο Τύπου του Μαξίμου που καλούσε τη Ν.Δ. να τοποθετηθεί για δηλώσεις για το ονοματολογικό που έκανε η Ντόρα Μπακογιάννη το 2008. «Οι δηλώσει έγιναν το 2008. Σήμερα βρισκόμαστε σε άλλη συγκυρία, το 2018», απάντησε η Ν.Δ., καλώντας την κυβέρνηση να ενημερώσει για τη θέση του Πάνου Καμμένου και να απαντήσει για τις υπογραφές των κ.κ. Τσακαλώτου, Γαβρόγλου και Χριστοδουλοπούλου (σε κείμενο του 2008) υπέρ της διατήρησης της συνταγματικής ονομασίας της ΠΓΔΜ. Στο μέτωπο της οικονομίας, δεύτερος άξονας της σημερινής ομιλίας του προέδρου της Ν.Δ., ο οποίος θα αμφισβητήσει και πάλι το κυβερνητικό αφήγημα περί καθαρής εξόδου, η Πειραιώς αποδόμησε χθες το Eurogroup της Δευτέρας. Σε δήλωσή του ο σύμβουλος Δημοσιονομικής Πολιτικής του προέδρου της Ν.Δ. Στέλιος Πέτσας σημειώνει ότι τα «δώρα» που φέρνει η κυβέρνηση στους πολίτες με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης είναι οι «δεκάδες χιλιάδες πλειστηριασμοί, η επίσπευση της μείωσης του αφορολογήτου και η ακριβοπληρωμένη και θολή πρόσβαση στις διεθνείς αγορές».

Στο πειθαρχικό για ρατσιστικά σχόλια

Την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και του προέδρου της ΟΝΝΕΔ, που παραπέμπει τον υπεύθυνο Τοπικής Αυτοδιοίκησης της οργάνωσης στο πειθαρχικό συμβούλιο, προκάλεσαν οι αναρτήσεις του τελευταίου (Δημήτρη Τρούπου) με αφορμή το συλλαλητήριο της Κυριακής. Συγκεκριμένα, ο κ. Τρούπος έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Τwitter ότι «οι κρεμάλες στο Σύνταγμα για τους εθνοπροδότες είναι έτοιμες και περιμένουν», ενώ χαρακτήρισε «επικίνδυνο» τον πρωθυπουργό. «Οταν εμείς κάναμε εγκαίνια στην Ακρόπολη, αυτοί είχαν ουρά και πηδούσαν από δέντρο σε δέντρο», έγραψε για τους Σκοπιανούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για ρατσιστικές διατυπώσεις και κάλεσε τον πρόεδρο της Ν.Δ. να αποπέμψει τον Τρούπο. Σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κώστας Δέρβος σημειώνει ότι οι εκφράσεις που χρησιμοποίησε ο υπεύθυνος Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΟΝΝΕΔ «δεν συμβαδίζουν με το ύφος και τις αρχές που διαχρονικά πρεσβεύει η ΟΝΝΕΔ» και προαναγγέλλει τη σύγκληση του πειθαρχικού συμβουλίου για να ληφθούν αποφάσεις. Αφήνει ακόμα αιχμές εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και αναφερόμενος σε «κρεμάλες και τα ρατσιστικά σχόλια», προσθέτει: «Δεν είμαστε ίδιοι με τα κόμματα της συγκυβέρνησης, που χωρίς ντροπή προπηλάκιζαν λεκτικά και σωματικά τους πολιτικούς τους αντιπάλους, ανοίγοντας τον βόθρο της άνω και της κάτω πλατείας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή