Emfasis στα στενά της πρωτεύουσας

Emfasis στα στενά της πρωτεύουσας

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Emfasis δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή οργάνωση. Κλείνει πέντε χρόνια δράσης για τη στήριξη των αστέγων και όσους διαβιούν σε κατάσταση δρόμου, αλλά έχει παραμείνει σχετικά «αόρατη», κινούμενη στα στενά της πόλης, δίπλα στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και κάτω από το «ραντάρ» της δημοσιότητας. Γι’ αυτό ήρθε σαν έκπληξη στη Μαρία Καρρά, ιδρυτικό μέλος της οργάνωσης, όταν πριν από λίγες ημέρες επικοινώνησε μαζί της ο Nicholas Pappas, πρόεδρος του αυστραλιανού «παραρτήματος» της The Hellenic Initiative (THI), του οργανισμού που έστησαν Ελληνες της διασποράς για να στηρίξουν τη χώρα στην κρίση. Ακολούθησε η συνάντησή τους, μετά την οποία η THI Australia ανακοίνωσε ότι προχωρά σε δωρεά 23.000 ευρώ (35.000 δολαρίων Αυστραλίας) για τη στήριξη των κινητών μονάδων της Emfasis. «Θέλω να πω ένα ειλικρινές μπράβο στην THI που κατάφερε να μας εντοπίσει», λέει στην «Κ» η κ. Καρρά. «Είμαστε η επιτομή της οργάνωσης βάσης».

Με έναν τρόπο, αυτό ήταν σε σύμπνοια με τη φιλοσοφία της Emfasis, που ιδρύθηκε το 2013 από ομάδα Ελλήνων εκτός και εντός συνόρων. «Είχαμε προσπαθήσει να στέλνουμε βοήθεια στην Ελλάδα, μέσω δωρεών σε οργανώσεις», λέει η Μαρία Καρρά, που ζει στο Ντουμπάι. «Αλλά δεν μας ικανοποιούσε ο ρυθμός που η βοήθεια έφτανε στον τελικό αποδέκτη. Θέλαμε τα χρήματα να φτάνουν άμεσα στους ωφελουμένους χωρίς να βαλτώνουν. Είχαμε και ηθικό θέμα. Το σύνηθες είναι η βοήθεια να δίνεται σε όποιον τη ζητάει. Εμείς θέλαμε να κάνουμε το αντίθετο. Να πάμε εμείς σε αυτούς που έχουν ανάγκη, χωρίς να τους βάζουμε να περιμένουν σε ουρές ή να δίνουν αναφορά στην κάθε κοινωνική λειτουργό. Ηταν για εμάς ένα πρώτο δείγμα σεβασμού προς τους ανθρώπους αυτούς, να μην τους υποβάλεις στη διαδικασία να ζητήσουν βοήθεια».

Από την αρχή υιοθέτησαν την ιδέα του streetwork, των προγραμμάτων δρόμου. «Με δύο κοινωνικές λειτουργούς, δύο ψυχολόγους, δύο κοινωνιολόγους, βγήκαμε στις γειτονιές αναζητώντας ανθρώπους που βρίσκονται σε κατάσταση δρόμου. Οχι τους αστέγους μόνο δηλαδή, αλλά και όσους περνούν μεγάλο μέρος της ημέρας τους στον δρόμο γιατί η κατάσταση στο σπίτι είναι δύσκολη και θέλουν να ξεφύγουν, γιατί είναι άνεργοι και δεν το έχουν πει στην οικογένεια, γιατί έχουν παραβατική συμπεριφορά και το σκάνε από το σχολείο…». Οι εθελοντές της Emfasis ξεκίνησαν να χτίζουν σχέσεις με αυτούς τους ανθρώπους. «Θέλαμε να παίρνουμε από τους ίδιους τις πληροφορίες. Το γεγονός ότι βλέπουμε ότι δεν φοράει κάποιος παπούτσια δεν σημαίνει ότι τα παπούτσια είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημά του. Θέλαμε να αφήνουμε τον άλλο να εκφραστεί. Στην αρχή ήταν καχύποπτοι. Αφού χτίστηκε η σχέση, άρχισαν να ανοίγονται. Οπως μας είπαν, και μόνο που αφιέρωνε κάποιος χρόνο για εκείνους ήταν σημαντικό, περισσότερο από τα παπούτσια».

«Ντόμινο είναι η βοήθεια»

Εδώ και 4,5 χρόνια, οι ομάδες streetwork προσφέρουν καθημερινά ψυχολογική υποστήριξη και συμβουλευτικές υπηρεσίες, ενώ οι ομάδες κινητών ομάδων στήριξης προσφέρουν είδη επιβίωσης στην Αθήνα και τον Πειραιά. «Ενα από τα ζητούμενα ήταν η έκδοση ταυτότητας. Πολλοί άνθρωποι προσπαθούσαν να ξαναμπούν στον κοινωνικό ιστό, αλλά δεν μπορούσαν να εκδώσουν ταυτότητα. Το καταφέραμε. Αλλοι είχαν θέμα με τα δόντια τους. Βρήκαμε εθελοντές οδοντιάτρους και οδοντοτεχνίτες και αλλάξαμε την εικόνα στον καθρέφτη τους. Πολλοί φοβούνταν να κάνουν εξετάσεις αίματος. Πήγαμε στην Interamerican, βγάλαμε κάρτα ασφάλισης Emfasis και, σε συνεργασία με μια κλινική, τους δώσαμε τη δυνατότητα να κάνουν πλήρη έλεγχο». Η δωρεά της THI Australia καλύπτει τη λειτουργία των κινητών μονάδων για ένα χρόνο. «Η βοήθεια είναι καταλυτική. Γιατί η Emfasis έχει πολλαπλασιαστικό εφέ, ένα ντόμινο είναι η βοήθεια», καταλήγει η κ. Καρρά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή