«Φρένο» στις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας μέσω των δημοπρασιών

«Φρένο» στις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας μέσω των δημοπρασιών

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σειρά περιορισμών στους συμμετέχοντες στις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ) βάζει η ΡΑΕ με απόφασή της και στόχο να αποτρέψει τη διάθεση του φθηνού προϊόντος για εξαγωγές. Με τους νέους αυτούς όρους, μάλιστα, θα διεξαχθεί η πρώτη δημοπρασία του 2018 που θα διεξαχθεί στις 7 Φεβρουαρίου. Ειδικότερα και σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ, προμηθευτής που έχει συμμετάσχει σε προηγούμενη δημοπρασία θα πρέπει να παρουσιάσει Δηλώσεις Φορτίου (τουλάχιστον έναν πελάτη) για ένα ελάχιστο συνεχές διάστημα ενός μήνα, διαφορετικά αποκλείεται από τη συμμετοχή στη δημοπρασία. Με τον τρόπο αυτό μένουν εκτός δημοπρασίας εταιρείες που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στο trading.

Οι νεοεισερχόμενοι στις δημοπρασίες θα πρέπει να καταθέσουν στον ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο θα αξιολογείται από τον ΛΑΓΗΕ και τη ΡΑΕ ως προ την εγκυρότητά του. Η μη κατάθεση επιχειρησιακού σχεδίου ή η απόρριψή του συνεπάγεται τον αποκλεισμό του νεοεισερχόμενου στη δημοπρασία. Επίσης, όλοι οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας που συμμετέχουν στις δημοπρασίες θα πρέπει εκτός από το να υποβάλουν τα τακτικά τους στοιχεία, όπως γινόταν μέχρι τώρα, να τεκμηριώνουν και τις αποκλίσεις από τους στόχους τους (μερίδια), ιδίως σε σχέση με τις ποσότητες ΝΟΜΕ που κατέχουν. Ο ΛΑΓΗΕ αναλαμβάνει να εξετάζει για κάθε προμηθευτή τη συσχέτιση ανάμεσα στις ποσότητες NOME που έχει αγοράσει, τα μερίδια που έχει στην αγορά, καθώς και τις ποσότητες των εξαγωγών, και στη συνέχεια ενημερώνει τη ΡΑΕ.

Οι περιορισμοί που επέβαλε η ΡΑΕ συνδέονται με το γεγονός ότι μεγάλες ποσότητες από τα φθηνά προϊόντα των ΝΟΜΕ αντί να διοχετεύονται στην εσωτερική αγορά και να συνεισφέρουν στον στόχο μείωσης των μεριδίων της ΔΕΗ στη λιανική αγορά για τον οποίο θεσπίστηκαν τα ΝΟΜΕ κατέληγαν σε εξαγωγές, συμβάλλοντας αποκλειστικά και μόνο στην αύξηση των περιθωρίων κέρδους των εξαγωγέων.

Η τακτική αυτή καταγράφεται από τις αρμόδιες αρχές ως ένας από τους βασικούς λόγους της αναποτελεσματικότητας από τη μέχρι τώρα εφαρμογή των ΝΟΜΕ και της απόκλισης των δεσμευτικών στόχων της χώρας για τα μερίδια της ΔΕΗ. Είναι ενδεικτικό ότι τους δύο τελευταίους μήνες του 2017 το μερίδιο της ΔΕΗ αντί να μειωθεί αυξήθηκε, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στο τέλος του 2017 στο 85,4% έναντι δεσμευτικού μνημονιακού στόχου υποχώρησης στο 75,4%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή