Ο Χάρι Πότερ «μαγεύει» τον κόσμο

Ο Χάρι Πότερ «μαγεύει» τον κόσμο

4' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να, λοιπόν, που το μαγικό ραβδί του Χάρι Πότερ έχει ισχύ και έξω από τα βιβλιοπωλεία και τους κινηματογράφους όλου του κόσμου. Εχει μάλιστα τη δύναμη να εξαφανίσει και τον παραδοσιακό συντηρητισμό ιδρυμάτων όπως η περίφημη Βρετανική Βιβλιοθήκη, η οποία, πριν καν ξεκινήσει η έκθεση «Χάρι Πότερ, Μια ιστορία μαγείας», τον περασμένο Οκτώβριο, είχε πωλήσει 30.000 εισιτήρια, σημειώνοντας ρεκόρ προπώλησης στην ιστορία της. Πέντε μήνες μετά, υπάρχουν ακόμα ουρές μπροστά στα ταμεία. Αλλά ακόμη και λίγο πριν από το προγραμματισμένο τέλος της έκθεσης, στις 28 Φεβρουαρίου, οι διοργανωτές δεν έχουν πάψει να δελεάζουν μικρούς και μεγάλους με ομιλίες, ξεναγήσεις, ημερίδες και ομαδικά παιχνίδια – ένα καλό μάθημα για κάθε μάνατζερ σύγχρονου μουσείου, μια ειδικότητα που έχει πάψει προ πολλού να μοιάζει με οξύμωρο σχήμα.

Αλλά τι είναι αυτό που σαγηνεύει τα πλήθη σε αυτή την έκθεση; Μα ο συνδυασμός επιστημονικής γνώσης και μαζικής κουλτούρας με υπεύθυνο, αλλά και ευφάνταστο τρόπο. Εδώ μπορείτε να δείτε σπάνια βιβλία, χειρόγραφα και αντικείμενα μαγείας από τη συλλογή της Βρετανικής Βιβλιοθήκης, καθώς και βιβλιοθηκών και μουσείων εντός και εκτός της Βρετανίας, ανάμεσα στα οποία τα παλαιότερα αποκτήματα του ιδρύματος, οστά μαντείας δύο χιλιάδων χρόνων, κάποια από τα οποία ανήκαν –μάλλον…– σε δράκο.

Μπορείτε ακόμη να περιεργαστείτε το βιβλίο όπου εντοπίζεται η πρώτη καταγραφή του γνωστού ξορκιού «αμπρακατάμπρα», με εγγυημένη αποτελεσματικότητα στη θεραπεία της ελονοσίας. Και ακόμα, αραβικά χειρόγραφα, αστρονομικά εργαλεία του Μεσαίωνα, εικόνες δράκων, μονόκερων και ενός φοίνικα που αναγεννάται μέσ’ από τις φλόγες, καθώς και μια απεικόνιση του κόσμου από το 1693, που επιτρέπει στους θεατές να εξερευνούν τον νυχτερινό ουρανό.

Ανάμεσα στα εκθέματα και ένα αλχημικό χειρόγραφο μήκους έξι μέτρων που χρονολογείται από το 1500 και εξηγεί πώς μπορεί να φτιάξει κανείς τη «φιλοσοφική λίθο», την περίφημη εκείνη αλχημική ουσία που θα μετέτρεπε τον υδράργυρο σε χρυσό και θα οδηγούσε στο ελιξίριο της ζωής. Ακόμη, η κρυστάλλινη σφαίρα μιας μάγισσας μόλις του 20ού αιώνα, που πίστευε ότι οι βαριές μυρωδιές συγκεντρώνουν τα πνεύματα και τις συνδύαζε με τις ανάλογες συνέπειες: Λεγόταν Smelly Nelly, δηλαδή Βρωμερή Νέλι… Και, επίσης, το ξεραμένο σώμα ενός πλάσματος με κορμό ψαριού και κεφαλή σαν από θρίλερ, που υποτίθεται ότι ανήκε σε –μια όχι και τόσο γοητευτική– γοργόνα, η οποία αλιεύθηκε στην Ιαπωνία τον 18ο αιώνα, σήμερα, δε, εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο.

Μερικά από τα εκθέματα έχουν παράξενη διαδρομή. Ο επιμελητής της έκθεσης Τζούλιαν Χάρισον ανέφερε π.χ. την ταφόπλακα του αλχημιστή Νικολά Φλαμέλ, που πέθανε το 1418. Ο τάφος του ανοίχτηκε αιώνες μετά και δεν περιείχε ούτε ίχνος από το πτώμα του. Η δε ταφόπλακα ανακαλύφθηκε σ’ ένα παριζιάνικο παντοπωλείο του 19ου αιώνα, όπου χρησιμοποιούνταν σαν πάγκος για να τεμαχίζουν προϊόντα. Ο Χάρισον δήλωσε ότι τα στελέχη της Βιβλιοθήκης διασκέδασαν πολύ «ανακαλύπτοντας τις μαγικές παραδόσεις που υπάρχουν πίσω από τα βιβλία της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ και διαλέγοντας τόσο καταπληκτικά αντικείμενα».

Οσο για την ίδια τη Βρετανή συγγραφέα, επαίνεσε τον ίδιο και τους συνεργάτες του για την «καταπληκτική δουλειά» που έκαναν. Πολλά εκθέματα προέρχονται, εξάλλου, από την προσωπική της συλλογή. Ανάμεσά τους και το πρώτο σκίτσο που σχεδίασε η ίδια και απεικονίζει τη σχολή Χόγκουαρτς, ο ιδιόχειρος κατάλογο των δασκάλων, αλλά και χειρόγραφα των μυθιστορημάτων της.

Το χειρόγραφο σημείωμα που έγινε «διαβατήριο» για την επιτυχία

Η Ρόουλινγκ γράφει με πένα και, αν κρίνει κανείς από τις σελίδες αυτές, οι αράδες της είναι μάλλον ευθύγραμμες, με απογοητευτικά λίγες μουτζούρες. Λίγες υπήρξαν και οι παρατηρήσεις των επιμελητών της. Ισως, το πολυτιμότερο για εκείνη έκθεμα είναι μια σελίδα γραμμένη με μολύβι, όπου, πριν από είκοσι χρόνια, η Αλις Νιούτον, η τότε οκτάχρονη κόρη του εκδότη του Bloomsbury, εξέφρασε στον πατέρα της πόσο της άρεσε το κείμενο της άγνωστης, ακόμα, συγγραφέως, που εκείνος της είχε δώσει να διαβάσει. Μέχρι τότε, το ίδιο κείμενο είχαν απορρίψει οκτώ εκδότες. Χάρη στην Αλις άρχισε για τη δημιουργό του Χάρι Πότερ μια συναρπαστική συγγραφική περιπέτεια, που απέφερε 400 εκατομμύρια αντίτυπα σε 68 χώρες.

Εκπομπές και εκδηλώσεις

Καθώς η επιτυχία της συνεχίζεται, όλοι, χωρίς κόμπλεξ, μηχανεύονται ό,τι καλύτερο για να τη μοιραστούν μαζί της. Π.χ. το BBC 2 μετέδωσε μια ωριαία εκπομπή για την προετοιμασία της έκθεσης, αλλά και για τη μαγεία στη μαζική κουλτούρα. Ενώ η Βρετανική Βιβλιοθήκη συνεχίζει τις εκδηλώσεις της. Για παράδειγμα, στις 23 του μηνός πραγματοποιεί την τελευταία μιας σειράς από βραδιές με κουίζ γνώσεων γύρω από τις ιστορίες του Χάρι Πότερ. Συμμετέχουν εξαμελείς ομάδες που συναγωνίζονται για «λαμπρά έπαθλα».

Παράλληλα, συνεχίζεται ένα σεμινάριο έξι εβδομάδων γύρω από τη θέση της μαγείας και της αστρολογίας στον μεσαιωνικό κόσμο με υπεύθυνη μια λέκτορα της Μεσαιωνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Και αυτό είναι το λιγότερο: Καθηγητές από τα πανεπιστήμια του Ρίντινγκ, του Ουέστμινστερ, του Λάνκαστερ, του Μάντσεστερ, ακόμα και της Οξφόρδης, συμμετείχαν σε μια ημερίδα για τη μαγεία στην ιστορία της λογοτεχνίας ήδη από την εποχή της «Οδύσσειας». Ενώ στις 27 του μηνός θα πραγματοποιηθεί ακόμα μια εκδήλωση με θέμα τις σύγχρονες «μαγείες», που επηρεάζουν τη συμπεριφορά των πολιτών.

Μετά το τέλος της έκθεσης στο Λονδίνο, μέρος της θα περιοδεύσει σε 20 δημόσιες βρετανικές βιβλιοθήκες, αναδεικνύοντας τις τοπικές συνδέσεις κάθε μιας από αυτές με τη λαϊκή μαγεία. Ενώ τον Οκτώβριο, το σύνολο των εκθεμάτων θα μεταφερθεί στη Νέα Υόρκη, όπου θα εορτάζεται η 20ή επέτειος από την έκδοση του Χάρι Πότερ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή