Το Κονκλάβιο (14/02/18)

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι πολλά τα λεφτά (Ταγίπ)

Τίποτα στη ζωή δεν είναι τυχαίο. Και, ομολογουμένως, η χθεσινή αντίδραση της Κομισιόν για το επεισόδιο στα Ιμια ήταν ασυνήθιστα άμεση και σε υψηλούς τόνους σε σχέση με άλλες φορές. Δεν διαμήνυσε ακριβώς «σας περιμένουμε στη Βάρνα» στον Ταγίπ Ερντογάν ο Μαργαρίτης Σχοινάς που έβγαλε τη σχετική «γραμμή». Ομως, η ξαφνική «ευαισθησία» που έπαθαν στο Μπερλεμόντ δεν είναι ανεξάρτητη από το γεγονός ότι ήδη ανακοινώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της Βάρνας στις 26 Μαρτίου, όταν στο ίδιο τραπέζι, εκτός από τον Γιούνκερ και τον Τουσκ, θα βρεθούν ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Μπόικο Μπορίσοφ. Με απλά λόγια, θα ήταν ευρωπαϊκά άκομψο να καθήσουν στο ίδιο τραπέζι με τον Ερντογάν οι κοινοτικοί αξιωματούχοι και την ίδια ώρα να γίνεται μίνι ναυμαχία στο Αιγαίο.

Υποψιάζομαι, πάντως, ότι ο αυστηρός τόνος που επελέγη δεν είναι ανεξάρτητος από το ότι στις Βρυξέλλες θεωρούν τον Ερντογάν «στριμωγμένο». Οσο για τον πόνο που τους έπιασε για το γεγονός ότι το πλοίο έχει συγχρηματοδοτηθεί και με κοινοτικά χρήματα, το μήνυμα εστάλη μάλλον για να ικανοποιηθούν Ολλανδοί και Αυστριακοί. Αυτοί θεωρούν κόκκινο πανί τον Ερντογάν, αλλά συνεισφέρουν οικονομικά στην Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή. Εξάλλου και οι Τούρκοι, που όλο γκρινιάζουν για το Προσφυγικό, από υψηλούς τόνους μπορεί να μην καταλαβαίνουν. Αλλά το χρήμα χτυπά το ευαίσθητο σημείο τους…

(Χαρτο)Πόλεμος

Είμαστε σε πόλεμο. Και μάλιστα χωρίς κανέναν κανόνα. Το λέω με αφορμή το γεγονός ότι διαβιβάστηκε στη Βουλή δικογραφία που αφορά το «πόθεν έσχες» του Γ. Στουρνάρα και τα περί ανακριβούς δήλωσης για την περίοδο 2012-13 που ήταν υπουργός Οικονομικών. Θυμίζω ότι το θέμα είχε προκύψει από δημοσίευμα γνωστής για τα στοχευμένα χτυπήματα σε πολιτικούς αντιπάλους φιλοκυβερνητικής εφημερίδας. Το πρόβλημα δεν είναι αυτό. Είναι ότι ο Στουρνάρας είχε απαντήσει και μάλιστα είχε ζητήσει τότε από την Τασία Χριστοδουλοπούλου και τον Ν. Βούτση να ξαναελέγξουν το «πόθεν έσχες» του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Ο έλεγχος έγινε και η υπόθεση έκλεισε, συνοδευόμενη μάλιστα από αβροφροσύνες της Τασίας προς τον διοικητή της ΤτΕ. Να υποθέσω ότι ο εισαγγελέας τώρα διάβασε το σχετικό δημοσίευμα ή μήπως η σχετική «ζέση» δεν είναι τυχαία;

Προθέρμανση 

Για να σας δώσω μια ιδέα για το τι έχει να διαμειφθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη συζήτηση στην Ολομέλεια για τη σύσταση Προανακριτικής για την υπόθεση Novartis, θα σας πω μόνο ότι, αφού μιλήσουν ο πρωθυπουργός, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο υπουργός Δικαιοσύνης, δικαίωμα ομιλίας έχουν οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι. Θυμίζω ότι μιλάμε για δέκα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων οι Σαμαράς, Βενιζέλος και Γεωργιάδης. Η λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά είναι ότι, επειδή δεν πρόκειται για κανονική συζήτηση με υπουργούς, οι εμπλεκόμενοι μπορούν να έχουν όσο χρόνο ομιλίας θέλουν. Εξ ου και παρόλο που η κυβέρνηση θα ήθελε με συνοπτικές διαδικασίες να τελειώνει με μία συνεδρίαση, εκτιμάται ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο ημέρες. Δεν χρειάζεται να αναφέρω πόσο χρόνο θα χρειαστεί μόνο ο Βενιζέλος για να κάνει εισαγωγή στα της δικονομίας…

Συνοπτικές διαδικασίες

Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν. Το να μη λες τίποτα, πάλι, δεν ξέρω. Αναφέρομαι στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για την ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας που αφορά το δίκαιο του ανταγωνισμού. Η λακωνική εισήγηση ανήκει στον αρμόδιο υπουργό, Δ. Παπαδημητρίου. Ο οποίος άκουσε τις τοποθετήσεις των συμμετασχόντων και έκλεισε τη συζήτηση λέγοντας κάτι του τύπου «σας άκουσα, θα τοποθετηθώ στην Ολομέλεια». «Είναι η πιο σύντομη εισήγηση που έχει γίνει ποτέ από υπουργό που υπερασπίζεται νομοσχέδιό του», διαμαρτυρήθηκε ο βουλευτής της Ν.Δ. Χρ. Δήμας, αλλά μάταια. Ραντεβού στην Ολομέλεια.

Καραμανλικοί του ’60

Δεν υπάρχει κανένας νόμος που να λέει ότι η επανάληψη της Ιστορίας (είτε ως τραγωδία είτε ως φάρσα) δεν αφορά τα μεγάλα πολιτικά τζάκια. Το αντίθετο. Τολμώ να πω ότι η Ιστορία επαναλαμβάνεται με εξαιρετική διαστροφή. Το αναφέρω επειδή φιλίστωρ βουλευτής της κεντροδεξιάς παράταξης μου επεσήμανε δημοσίευμα της 12ης Αυγούστου 1966 που αφορούσε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και απαντούσε σε δημοσιεύματα της εποχής που μιλούσαν για «σιωπή Καραμανλή» (!!!). Αναφερόταν λοιπόν το εξής: «Εξ αφορμής των κατά καιρούς γραφομένων εν σχέσει με τας σκέψεις και τας προθέσεις του ιδρυτού της ΕΡΕ κ. Κων. Καραμανλή, εκ του περιβάλλοντός του ανακοινούται ότι ουδείς ερμηνεύει τας απόψεις του και ουδένα εξουσιοδότησε να τας φέρει σε δημοσιότητα». Συμπεραίνω ότι η οικειοποίηση καραμανλικών λεγομένων ήταν μόδα ήδη από το ’60, πολύ πριν υπάρξει Ευ. Αντώναρος και Γ. Βλάχος. Το ίδιο και το καραμανλικό «περιβάλλον».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή