Η κατακόρυφη κίνηση του αντίχειρα

Η κατακόρυφη κίνηση του αντίχειρα

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι η επέκταση του κεντρικού νευρικού μας συστήματος. Ο σύντροφος σε ένα εχθρικό περιβάλλον, το παιχνίδι, το ηρεμιστικό – μια ολιγόλεπτη επικοινωνία συμβάλλει στην έκκριση των ανακουφιστικών από το στρες ενδορφινών. Σχεδόν 2.000 φορές την εβδομάδα θα χρησιμοποιούν το κινητό τους οι ενήλικες το 2023, έδειξε διεθνής έρευνα. Στην Ελλάδα ήδη κοιμόμαστε και ξυπνάμε με το κινητό, έδειξε άλλη έρευνα. Το 74%, πριν πάει για ύπνο, διαβάζει στο κρεβάτι μέιλ, δραστηριοποιείται στα κοινωνικά δίκτυα, κάνει μια βουτιά στον παλμό των στιγμών, στην ακατάπαυστη οφιοειδή κίνηση των πληροφοριών, πράγμα που επαναλαμβάνει μόλις ξυπνήσει και, σχεδόν ασυνείδητα, εκατοντάδες φορές μέσα στην ημέρα. Οι ειδικοί έπαψαν να μιλούν τόσο για εξάρτηση, περιορισμό της φυσικής επαφής, αποξένωση, μείωση αυτοπεποίθησης, σύγχυση, πολλαπλασιασμό της κακόβουλης χρήσης (διαπόμπευση, εκφοβισμός), εξοικείωση με μια γλώσσα πρωτόλεια, φτωχή, ρηχή, επιφανειακή και αναφέρουν προπάντων ενίσχυση των συναισθηματικών δεσμών μεταξύ των ανθρώπων, κατάργηση των αποστάσεων και ανάπτυξη σχέσεων που θα ήταν αδύνατες υπό άλλες συνθήκες.

Ομως πίσω από το κινητό ως «σωματοφύλακα» και μαγικό κουμπί επικοινωνίας, ως «αξία», δηλαδή ένα καταναλωτικό αγαθό που εξαργυρώνεται συνεχώς ως κοινωνικό νόμισμα (το αποδεικνύουν οι ολονύκτιες ουρές για κάθε νέο μοντέλο), ως εργαλείο εκπόρθησης σφραγισμένων πυλών, κρύβεται το μονοπάτι για έναν βαθύ εσωτερικό μετασχηματισμό. Το μήνυμα πίσω από την αδιάλειπτη κατανάλωση συμβάντων δεν είναι το εμφανές περιεχόμενο των ήχων και των εικόνων, αλλά η αποδιάρθρωση του πραγματικού, που συντελείται και από την ίδια την τεχνική ουσία του μέσου. Είναι η εικόνα της πραγματικότητας που ανασυντίθεται διαμέσου μηνυμάτων, βίντεο, φωτογραφιών, της θαυμαστής μετάβασης σε αδήλωτους κόσμους. Μια «αλήθεια» που επιβάλλεται υπόγεια και τελικά καθορίζει τις ανθρώπινες σχέσεις, την εικόνα που φτιάχνουμε για τον εαυτό μας και για τους άλλους. Η επικοινωνία είναι δημοκρατία. Επικοινωνία στη νιοστή, άρα και δημοκρατία και ελευθερία στη νιοστή; Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν όχι μόνο στενότερες επαφές αλλά και ασύγγνωστα σφάλματα, ραγισμένες συνειδήσεις, φθαρμένες ταυτότητες, φυγές από τη σκέψη και το υπαρκτό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή