Η συγχώνευση που κόστισε στην Coco-Μat

Η συγχώνευση που κόστισε στην Coco-Μat

7' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοντά σε συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς για την ανάθεση σε ανεξάρτητο εκτιμητή της υπόθεσης αναδιάρθρωσης και αποπληρωμής του δανείου της βρίσκεται η Coco-Mat. Ενα ομολογιακό ύψους 19 εκατ. ευρώ που εκταμιεύτηκε το 2014 αλλά σταμάτησε να εξυπηρετείται από το 2015 και με το οποίο χρηματοδοτήθηκε η εξαγορά του 50% της εταιρείας από το σχήμα Cmat Buyco των ομίλων Libra και The Cycladic, συμφερόντων των Γ. Λογοθέτη και Δ. Γουλανδρή αντίστοιχα.

Το δάνειο έφτασε να βαρύνει τη γνωστή εταιρεία εμπορίας φυσικών προϊόντων ύπνου και εξοπλισμού ξενοδοχείων, καθώς η Cmat Buyco, που εξαγόρασε το 2014 το 50% της Coco-Mat, απορροφήθηκε από την Coco-Mat. Λίγους μήνες μετά, τον Σεπτέμβριο του 2015, η δόση του ομολογιακού εκείνου του μήνα δεν καταβλήθηκε και ξεκίνησε η διαδικασία διαπραγμάτευσης με την τράπεζα για τη ρύθμιση του δανείου. Αιτίες, σύμφωνα με στελέχη της διοίκησης της Coco-Mat, ήταν η ύφεση της ελληνικής οικονομίας, η επιβολή των capital controls και τα ιδιαίτερα υψηλά επιτόκια αποπληρωμής (6,75%), με τα οποία επιβαρύνθηκε. Δάνειο και τοκοχρεολύσια για κεφάλαια που δεν εισέρρευσαν στην εταιρεία, αφού τα εισέπραξαν οι παλαιοί της μέτοχοι και ιδρυτές, η οικογένεια Παύλου και Μιχάλη Ευμορφίδη, που πούλησαν στους επενδυτές τη μισή τους εταιρεία.

Η Coco-Mat δεν επιβαρύνθηκε μόνον με το δάνειο. Η τράπεζα ενέγραψε υποθήκη στα ακίνητα της εταιρείας και συγκεκριμένα στο εργοστάσιο της Ξάνθης συνολικού ποσού 5,5 εκατ. ευρώ, προς εξασφάλιση του ομολογιακού δανείου της μητρικής εταιρείας Cmat Buyco. Επίσης, όπως εξηγεί στην «Κ» ο οικονομικός διευθυντής της Coco-Mat Γιώργος Μινάρδος, η τράπεζα έχει επίσης ενεχυριάσει για τον δανεισμό αυτό και το σύνολο των μετοχών της εταιρείας. Είναι χαρακτηριστικό ίσως της αξίας των μετοχών πως οι ορκωτοί λογιστές που υπογράφουν τους ισολογισμούς της Coco-Mat αποτιμούν το εμπορικό σήμα της εταιρείας στα επίπεδα των 18 εκατ. ευρώ.

Πρόσθετες εξασφαλίσεις με τη μορφή των προσωπικών εγγυήσεων έχει πάρει η Πειραιώς και από τον βασικό μέτοχο της Libra Group.

Αντιθέτως, άλλα ακίνητα της Coco-Mat, και ειδικά ιδιόκτητα καταστήματά της, πέρασαν σε άλλη εταιρεία την ίδια περίοδο με εκείνη της εξαγοράς του 50%. Συγκεκριμένα πέρασαν στη νεοσύστατη τότε εταιρεία «Μπλε Κέδρος», η οποία φέρεται να είναι αποκλειστικών συμφερόντων της οικογένειας Ευμορφίδη. Αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία.

Ετσι η γνωστή στο πανελλήνιο αλλά και εκτός συνόρων Coco-Mat, που έχει 105 καταστήματα, τα μισά εκ των οποίων βρίσκονται στο εξωτερικό, βρέθηκε με ένα δάνειο που δεν μπήκε στα ταμεία της και ταυτόχρονα να πληρώνει ενοίκια σε τρίτη εταιρεία για κάποια από αυτά τα καταστήματα, τα οποία μέχρι πρότινος ενέγραφε στο ενεργητικό της.

Καταγγελία του δανείου

Καθώς από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως και το 2016 πολλά άλλαξαν στις τράπεζες, ο χειρισμός του μη εξυπηρετούμενου δανείου της Πειραιώς πέρασε από το τμήμα των επιχειρηματικών πιστώσεων σε αυτό των αναδιαρθρώσεων. Οι συζητήσεις τραβούσαν χρονικά και οι Ευρωπαίοι επόπτες αλλά και η ΤτΕ πίεζαν για να βελτιωθούν οι σχετικοί δείκτες των τραπεζών. Εν τω μεταξύ, το δάνειο με τους τόκους για τα ληξιπρόθεσμα έφτασε στα 22,5 εκατ. Ετσι η Πειραιώς στις αρχές του 2018 προχώρησε στην καταγγελία του δανείου και την έκδοση διαταγής πληρωμής για 6 εκατ. ευρώ κατά της Coco-Μat. Η εταιρεία αντέδρασε με αίτηση αναστολής, που απορρίφθηκε από το αρμόδιο δικαστήριο, και έτσι την ερχόμενη Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου έχει προγραμματισθεί να συζητηθεί η ανακοπή που επίσης αιτήθηκε. Πηγές της Πειραιώς επιβεβαιώνουν στην «Κ» πως πράγματι τείνει να βρεθεί κοινό έδαφος με τη διοίκηση της Coco-Mat για τη ρύθμιση του δανείου και η τράπεζα φέρεται να είναι έτοιμη να διορίσει ειδικό ανεξάρτητο εκτιμητή που θα εξακριβώσει, με βάση τα οικονομικά μεγέθη και συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο της εταιρείας, τι μπορεί να πληρώνει και τι όχι. Αν η ανάθεση γίνει άμεσα, όπως διαφαίνεται, είναι πιθανόν εντός τριών μηνών να παραδοθεί η σχετική έκθεση του εκτιμητή στην Πειραιώς και να γίνει η μακροπρόθεσμη ρύθμιση του δανεισμού. Ισως έτσι η δικαστική οδός να μην οδηγήσει σε εκτέλεση της διαταγής. Καλά πληροφορημένες πηγές προσθέτουν πως στις σχετικές συναντήσεις με την τράπεζα, η τελευταία εκ των οποίων έγινε προ ολίγων ημερών, εκπροσωπούνται αμφότεροι οι μέτοχοι της Coco-Mat. Δηλαδή τόση η οικογένεια Ευμορφίδη όσο και η πλευρά Libra-Cycladic, που εκπροσωπείται στο διοικητικό συμβούλιο της Coco-Mat από τον Φιντέλ Χοσέ Αντουέτζα Ρετεγκούι, ο οποίος και κατέχει από τον Νοέμβριο τη θέση του πρόεδρου της Coco-Mat.

«Εχουμε επενδύσει 20 εκατ. στην εταιρεία»

Εκπρόσωπος του Libra Group, στο οποίο απευθύνθηκε η «Κ», αναφέρει πως «ο όμιλος μαζί με το Cycladic Group έχει επενδύσει συνολικά στην Coco-Mat ποσό που πλησιάζει τα 20 εκατ. ευρώ» προσθέτοντας πως «παρότι δεν συμμετέχουμε στην καθημερινή διαχείριση της εταιρείας, ως μέτοχοι παρακολουθούμε με προσοχή τις δραστηριότητές της και ελπίζουμε ότι η Coco-Mat θα συνεχίσει να αναπτύσσεται επικερδώς σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως κάνει τα τελευταία χρόνια. Ως Libra Group πιστεύουμε, όπως πιστεύαμε πάντα, ότι η εταιρεία είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις. Είμαστε λοιπόν ικανοποιημένοι που πληροφορούμαστε ότι αυτή την εβδομάδα υπήρξε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της διοίκησης της Coco-Mat και της τράπεζας».

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν πως «όταν πραγματοποιήσαμε την επένδυση τον Μάρτιο του 2014, η Coco-Mat καλωσόρισε την είσοδό μας στην εταιρεία, που είχε στόχο να προωθήσει την ανάπτυξή της παγκοσμίως και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, και την εποχή εκείνη, η διοίκησή της υποστήριζε πλήρως την επενδυτική στρατηγική ενώ και το επιχειρηματικό πλάνο της εταιρείας περιλάμβανε την εξυπηρέτηση του σχετικού τραπεζικού δανεισμού. Αναγνωρίζουμε ότι οι μεταβολές στο οικονομικό περιβάλλον ενδέχεται να επηρεάσουν την επιτυχία ενός επιχειρηματικού σχεδίου, όμως η Coco-Mat έχει σημειώσει σημαντικά κέρδη, τα οποία πιστεύουμε πως θα συνεχίσει να σημειώνει και, συνεπώς, θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της απέναντι στην πιστώτρια τράπεζα. Οπως αναφέραμε και τότε, η Coco-Mat είναι ένα brand που θαυμάζαμε από καιρό και για το οποίο διαβλέπουμε σοβαρές αναπτυξιακές προοπτικές σε διεθνές επίπεδο, πράγμα που αποδεικνύεται από τις πρόσφατες εμπορικές επιδόσεις της εταιρείας». Μια ματιά στα νούμερα της Coco-Mat μοιάζει να επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις αυτές: Ακόμα και με την κρίση του 2015 οι πωλήσεις της, υποβοηθούμενες από την ανάπτυξη στο εξωτερικό και σε αγορές όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία η Ιταλία και η Γαλλία –όπου πραγματοποιεί μέσω θυγατρικών της το 45% του ενοποιημένου τζίρου της–, ανέβηκαν το 2016 στα επίπεδα των 23,6 εκατομμυρίων ευρώ. Το 2017 κινήθηκε σε παρόμοια επίπεδα, αναφέρει στην «Κ» ο οικονομικός της διευθυντής, Γιώργος Μινάρδος. Παράλληλα, το 2016 η Coco-Mat ξέφυγε από τις ζημιογόνες χρήσεις και τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα επίπεδα των 2,642 εκατ. ενώ περαιτέρω βελτίωση εκτιμάται πως θα εμφανίσουν το 2017 κυρίως λόγω μείωσης του λειτουργικού κόστους.

Η συγχώνευση που κόστισε στην Coco-Μat-1

Η Coco-Mat είναι εταιρεία παραγωγής στρωμάτων και οικιακών επίπλων, η οποία ιδρύθηκε το 1989 στην Αθήνα ως μικρή οικογενειακή εταιρεία από τον Παύλο και τον Μιχάλη Ευμορφίδη. Ξεκίνησε τη δραστηριότητά της με τη χειροποίητη κατασκευή στρωμάτων από φυσικά υλικά και στηρίχτηκε στην ιδέα για κατασκευή φυσικών προϊόντων ύπνου και τη διάδοση της αειφόρου φιλοσοφίας. Το 1992, η έδρα της μεταφέρθηκε στη ΒΙΠΕ Ξάνθης, οπότε και επεκτάθηκε στον χώρο των επίπλων και των λευκών ειδών. Το 1997 βγήκε εκτός συνόρων, ανοίγοντας το πρώτο κατάστημα στη Μαδρίτη.

H Μaxi που έγινε «Μπλε Κέδρος», τα ακίνητα και η στροφή στα ξενοδοχεία

Δύο μήνες πριν από την πανηγυρική ανακοίνωση των αδελφών Παύλου και Μιχάλη Ευμορφίδη πως οι όμιλοι Γ. Λογοθέτη και Δ. Γουλανδρή αποκτούν το 50% της Coco-Mat, και συγκεκριμένα στις 18 Ιανουαρίου, οι ιδρυτές της συνέστησαν την Μπλε Κέδρος Ακίνητα Α.Ε. Η «Μπλε Κέδρος», που σήμερα έχει μετατραπεί σε Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ) και εκκρεμεί η κατά τον νόμο υποχρέωση εισαγωγής της στο χρηματιστήριο, δεν είναι καινούργια επιχείρηση. Είναι η παλιά εταιρεία των αδελφών Ευμορφίδη, η οποία λειτουργούσε με το επενδυτικό σήμα Coco-Mat.

Λεγόταν τότε Μaxi ΑΒΕΕ και κατείχε αυτονόητα και τα ιδιόκτητα ακίνητα της αλυσίδας. Αποσχίστηκε λοιπόν η δραστηριότητα της παραγωγής και εμπορίας από τη Μaxi, δημιουργήθηκε η νέα Coco-Mat, που κράτησε τα ακίνητο των παραγωγικών εγκαταστάσεων στην Ξάνθη, και πουλήθηκε το 50% της. Στη Μaxi, που μετατράπηκε σε «Μπλε Κέδρος», βασικός μέτοχος παρέμεινε ο Μιχάλης Ευμορφίδης που σήμερα είναι διευθύνων σύμβουλός της, όπως είναι και στην Coco-Mat. Στα τέλη του 2015 η «Μπλε Κέδρος» ενέγραψε στις οικονομικές της καταστάσεις ως πάγιο ενεργητικό ακίνητα αξίας 35,4 εκατομμυρίων ευρώ που απαρτίζεται από περί τα 25 ακίνητα, καταστήματα κυρίως του δικτύου εμπορίας της Coco-Mat. Ομως η «Μπλε Κέδρος» γρήγορα στράφηκε και στα ξενοδοχεία. Με βάση τις κατά καιρούς γνωστοποιήσεις και δηλώσεις στελεχών της στο χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνονται τα ξενοδοχεία Coco-Mat Hotel Nafsika στην Κηφισιά και Coco-Mat Hotel Athens στο Κολωνάκι και το υπό ανέγερση ξενοδοχείο της στην περιοχή του Μουσείου της Ακρόπολης στου Μακρυγιάννη.

Η εταιρεία έχει ανακοινώσει σχέδια για διεύρυνση των επενδύσεων της τόσο στον εγχώριο τουριστικό κλάδο όσο και σε εμπορικά καταστήματα στο εξωτερικό, που ορισμένες πληροφορίες συνδέουν και με το δίκτυο λιανικής των ξένων θυγατρικών της «ομογάλακτης» Cocο-Mat. Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ) έγινε πριν από ένα χρόνο και συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2017, οπότε και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την παροχή άδειας λειτουργίας της ως τέτοια αλλά και ως οργανισμός εναλλακτικών επενδύσεων με εσωτερική διαχείριση, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4209/2013.

Με βάση το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο οι ΑΕΕΑΠ, που υπάγονται σε ανταγωνιστικότερο φορολογικό καθεστώς από ό,τι οι ανώνυμες εταιρείες, υποχρεούνται να εισαχθούν στο χρηματιστήριο εντός ενός έτους ή κατόπιν παρατάσεως εντός δύο ετών.

Η «Μπλε Κέδρος» αναμένεται να κινηθεί ανάλογα και να εισαχθεί έως τα τέλη του 2018 ή εντός του πρώτου τριμήνου του 2019, αναφέρουν πηγές της αγοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή