Χρυσές δουλειές από αλλοδαπούς «μεσίτες» με ακίνητα στην Αθήνα

Χρυσές δουλειές από αλλοδαπούς «μεσίτες» με ακίνητα στην Αθήνα

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Φρενίτιδα» αγοραπωλησιών διαμερισμάτων στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες περιοχές, όπως τα νότια προάστια, και μάλιστα με «φουσκωμένες» τιμές προβλέπεται να καταγραφεί τους επόμενους μήνες, καθώς την ελληνική αγορά κατοικίας έχουν «κυκλώσει» δεκάδες ξένοι μεσίτες, ακόμα και τουριστικά γραφεία από την Κίνα, προκειμένου να πουλήσουν στους ενδιαφερόμενους πελάτες τους ακίνητα σε τιμή ευκαιρίας, με το πρόσθετο δέλεαρ της άμεσης απόδοσης των χρημάτων τους, λόγω της επέκτασης των βραχυχρόνιων μισθώσεων (Αirbnb). Η αποκόμιση εσόδων μέσω της εκμίσθωσης σε ξένους επισκέπτες έχει προσελκύσει πλέον πληθώρα παραγόντων της αγοράς ακινήτων του εξωτερικού, που εκτιμούν ότι η επένδυση στο ελληνικό real estate είναι πλέον πρόσφορη, με το αζημίωτο βέβαια.

Τους τελευταίους μήνες έχουν πυκνώσει οι αφίξεις Κινέζων, Τούρκων, Σύρων και Λιβανέζων μεσαζόντων, οι οποίοι αναζητούν ακίνητα από ελληνικά μεσιτικά γραφεία, προσφέροντας εξασφαλισμένη πελατεία, δηλαδή αγοραστές, αρκεί να καρπωθούν μια πολύ μεγάλη προμήθεια, η οποία συχνά κινείται πέριξ του 40%-80% της αξίας του προς πώληση ακινήτου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η προμήθεια εξαρτάται από το εκάστoτε ακίνητο και τη ζητούμενη τιμή. Κατά κανόνα, ζητούνται μεταχειρισμένα ακίνητα, της τάξεως των 50.000-150.000 ευρώ, σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας ή σε άλλα τουριστικά σημεία, κατάλληλα για αξιοποίηση μέσω της Airbnb.

Οπως αναφέρει στην «Κ» ο κ. Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής, «παρατηρείται το φαινόμενο των υπέρογκων “καπέλων” από τυχοδιώκτες και ξένους επιτήδειους παραμεσίτες, όπως τους χαρακτηρίζουμε. Οι μεσάζοντες αυτοί ουσιαστικά εξαπατούν τους συμπατριώτες τους, πουλώντας τους ελληνικά ακίνητα με διογκωμένες αξίες και την υπόσχεση μελλοντικών υπεραξιών, οι οποίες όμως δύσκολα θα προκύψουν όταν αποκτώνται ακίνητα για 250.000 ευρώ, τη στιγμή που η εύλογη αξία τους είναι πολύ χαμηλότερη», σημειώνει ο κ. Ποταμιάνος.

Εφόσον πάντως εντοπιστούν τα ακίνητα και προκύψει συμφωνία, οι εν λόγω μεσίτες επιδιώκουν να καρπωθούν μια σημαντική προμήθεια, «φουσκώνοντας» την τιμή πώλησης, υπερτιμολογώντας τα ακίνητα προς τους δικούς τους πελάτες-αγοραστές, με το αζημίωτο ασφαλώς για τους εν Ελλάδι πωλητές. Εν ολίγοις, ένα ακίνητο που πωλείται προς 150.000 ευρώ, εν τέλει φθάνει να αγοράζεται π.χ. για 250.000 ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί και το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό για τη χορήγηση άδειας παραμονής στον αγοραστή (Κινέζο, Τούρκο, Λιβανέζο κ.τ.λ.) στο πλαίσιο του προγράμματος για τη «χρυσή βίζα».

Αν η αξία του ακινήτου είναι χαμηλότερη, τότε είτε η προμήθεια αυξάνεται είτε εντοπίζονται δύο ακίνητα, που πωλούνται «πακέτο» στον ενδιαφερόμενο αγοραστή προκειμένου να προκύψει και πάλι το όριο των 250.000 ευρώ. Μάλιστα, η πρακτική αυτή έχει αρχίσει να επεκτείνεται και πέραν του προγράμματος για τη χορήγηση αδειών παραμονής σε αγοραστές εκτός Ε.Ε., καθώς εσχάτως στην αγορά έχουν εμφανιστεί ακόμα και μεσίτες από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίοι «πουλώντας» την επενδυτική ευκαιρία της ελληνικής αγοράς ακινήτων στους συμπατριώτες τους, καρπώνονται υπέρογκες προμήθειες, με τη συναίνεση των εγχώριων πωλητών, οι οποίοι εξασφαλίζουν με τον τρόπο αυτό και υψηλότερη τιμή πώλησης από την αρχικά ζητούμενη.

Ενδεικτικό της «βιομηχανίας» που έχει στηθεί είναι ότι οι εν λόγω μεσίτες ή τα τουριστικά γραφεία έχουν εξασφαλίσει ακόμα και πληρεξούσια από τους ενδιαφερόμενους αγοραστές/επενδυτές, με αποτέλεσμα συχνά να είναι ακόμα ευκολότερη η εξαπάτηση των πελατών τους, καθώς μπορούν να λειτουργήσουν με ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία και ελευθερία κινήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή