Εδοξε τη Βουλή

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για το σκάνδαλο Novartis δεν πρωτακούσαμε τις τελευταίες μέρες. Πάει χρόνος που άρχισαν να βλέπουν το φως σχετικά δημοσιεύματα σε εφημερίδες και ιστοσελίδες, κάθε χώρου. Για τα σκάνδαλα στην Υγεία γενικότερα, συζητούμε –όσο συζητούμε, μια και αυτή η δύσκολη τέχνη τείνει να ξεχαστεί– όχι ένα χρόνο, αλλά χρόνια ολόκληρα. Δεκαετίες μάλλον. Και πάλι, με δημοσιεύματα σε εφημερίδες κάθε χώρου και με ερωτήσεις στη Βουλή από πολιτικούς ποικίλης κομματικής ταυτότητας. Κάπως έτσι, αρχίσαμε να αποδεχόμαστε ότι για την πολυφαρμακία και για τα τεράστια βάρη που φορτώνονταν στα Ταμεία δεν έφταιγε το ότι «γιαγιάδες και παππούδες κατεβάζουν τα χάπια με τη σέσουλα». Εφταιγε η υπερσυνταγογράφηση από γιατρούς, που πήραν κάποια στιγμή την απόφαση να προσθέτουν στα έσοδά τους την αμοιβή τους από φιλάνθρωπες φαρμακευτικές εταιρείες, για τη συμβολή τους στην προώθηση συγκεκριμένων σκευασμάτων. Εφταιγε το υπέρογκο κόστος (ειδικά στην Ελλάδα) φαρμάκων, αντιδραστηρίων και χειρουργικού υλικού. Εκατό ευρώ στην Κύπρο μια βιδούλα σπονδυλοδεσίας, λ.χ., ένα χιλιάρικο στην Ελλάδα. Γιατί; «Γιατί έτσι».

Από αυτό το «γιατί έτσι» και από το «ειδικά στην Ελλάδα» –χώρα αναφοράς όπως μάθαμε πρόσφατα, χώρα διαφθοράς όπως ξέραμε από πάντα– θα έπρεπε να ξεκινάει κάθε συζήτηση για την Υγεία, δηλαδή για τα απορρυθμισμένα νοσοκομεία και τα διαλυμένα Ταμεία. Αν δεν δεχόμαστε σαν μοιραία τη διαφθορά στον τόπο μας, επειδή τάχα μας καταράστηκε το δωδεκάθεο του Ολύμπου όταν στραφήκαμε στον χριστιανισμό, οφείλουμε να αναζητήσουμε τρόπο να την πολεμήσουμε.

Το «γιατί έτσι», κακά τα ψέματα, αφορά και πολιτικούς, κατεξοχήν αυτούς. Οχι τον κ. Πικραμμένο, δεν υπήρξε επαγγελματίας της πολιτικής (και είναι η ασυγχώρητη η καγχαστική απρέπεια, μία επιπλέον, του κ. Πολάκη). Αφορά όσους ζουν από την πολιτική. Οσους υπούργευσαν κι έβαλαν την υπογραφή τους σε προνομιακές αυξήσεις τιμών, σε προμήθειες περιττών υγειονομικών υλικών, σε μεροληπτική μεταχείριση συγκεκριμένων φαρμάκων ή εταιρειών. Από τη συζήτηση στη Βουλή ουδείς βγήκε περισσότερο φωτισμένος, περισσότερο ήσυχος για το μέλλον της Δημόσιας Υγείας, περισσότερο σίγουρος ότι «θα χυθεί άπλετο φως», περισσότερο πεισμένος ότι θα πολεμηθούν, επιτέλους, η διαφθορά και η διαπλοκή, περισσότερο βέβαιος για τον σεβασμό των κομμάτων στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Για όλα αυτά, η μπίλια έκατσε στο «λιγότερο». Γιατί; Γιατί έτσι «έδοξε τη Βουλή». Πλην όχι και τω δήμω.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή