Ολοκληρώθηκε ο κόμβος Ρίου

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην κυκλοφορία δόθηκε και το τελευταίο κομμάτι του «υπερκόμβου» Ρίου, το τελευταίο έργο του αυτοκινητόδρομου Ελευσίνας – Κορίνθου – Πάτρας. Σύμφωνα με την Ολυμπία Οδό, πρόκειται για τον μεγαλύτερο κόμβο της χώρας σε ανάπτυγμα χώρου, καθώς κατασκευάστηκε ώστε να εξυπηρετεί οκτώ διαφορετικές κατευθύνσεις. Η παράδοση συνοδεύεται και από μικρές αυξήσεις στα διόδια.

Ο κόμβος του Ρίου είναι η βασική δίοδος από την Πελοπόννησο προς τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου και η κύρια είσοδος για την Πάτρα. Ταυτόχρονα εξυπηρετεί την πρόσβαση προς τα περίχωρα και τα παραθεριστικά κέντρα ανατολικά της Πάτρας, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και το Πανεπιστήμιο Πατρών. Η Ολυμπία Οδός είχε εξαρχής να αντιμετωπίσει αρκετές τεχνικές δυσκολίες με κυριότερη… την έλλειψη χώρου, καθώς το έργο έπρεπε να συνδυαστεί με τη σιδηροδρομική γραμμή και τη διάσπαρτη δόμηση στην περιοχή. Πολύ νωρίς το έργο βρέθηκε «πίσω» στο χρονοδιάγραμμα, λόγω καθυστέρησης στην παράδοση της απαραίτητης γης και πήρε παράταση 6 μηνών.

Οι οκτώ κατευθύνσεις του κόμβου άρχισαν να παραδίδονται σταδιακά στην κυκλοφορία τους προηγούμενους μήνες και οι τελευταίες δύο λειτούργησαν την προηγούμενη εβδομάδα. Το έργο περιλαμβάνει τρεις άνω διαβάσεις, έξι κάτω διαβάσεις και δύο γεφυρώσεις του ποταμού Σέλεμνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την εξυπηρέτηση όλων των κατευθύνσεων έπρεπε να κατασκευαστούν τεχνητοί τοίχοι (αντιστηρίξεις) συνολικού μήκους 2 χλμ. και ύψους έως 12 μ. Ο κόμβος εκτιμάται ότι θα εξυπηρετεί καθημερινά περί τα 20.000 οχήματα.

Μετά την παράδοση του έργου, η Ολυμπία Οδός ανακοίνωσε ότι προχωρά στην αναπροσαρμογή των τιμών των διοδίων, προκειμένου να συμπεριλάβει, εκτός από την ετήσια τιμαριθμική προσαρμογή, και τη χρέωση των νέων τμημάτων του δρόμου. Ετσι στα διόδια Ρίου το κόστος αυξάνεται 0,20 λεπτά για τα δίκυκλα (1,60 από 1,40 ευρώ) και στα Ι.Χ. κατά 0,10 ευρώ (2,20 από 2,10 ευρώ). Επίσης αυξάνεται κατά 0,10 ευρώ η διέλευση των Ι.Χ. από τα διόδια Κιάτου (νέα τιμή 2,30 ευρώ) και η διέλευση μηχανών από τα διόδια Ελευσίνας (νέα τιμή 1,50 ευρώ). Ανάλογες αναπροσαρμογές… προς τα επάνω έχουν γίνει και σε τρεις πλευρικούς σταθμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή