Θύελλα αντιδράσεων στη Βουλή

Θύελλα αντιδράσεων στη Βουλή

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιλογή από τον κ. Ν. Βούτση κυβερνητικού παράγοντος και στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή του έως σήμερα γενικού γραμματέως του υπουργείου Οικονομικών Φρ. Κουτεντάκη, για τη θέση του συντονιστή του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, πυροδοτεί μεγάλη πολιτική ένταση στο Κοινοβούλιο, με τη Ν.Δ. να δηλώνει ευθέως ότι ως κυβέρνηση «θα αποκαταστήσει ευθέως την αξιοκρατία και τη νομιμότητα» και τη ΔΗΣΥ να καταγγέλλει τη διαδικασία.

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και καιρό, με φωτογραφικές προκηρύξεις για γραμματείς υπουργείων τετραετούς θητείας, επιχειρεί να αλώσει το κράτος και να υπονομεύσει την επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η προσπάθεια διορισμού του κυβερνητικού στελέχους Φραγκίσκου Κουτεντάκη ως επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού στη Βουλή είναι μία ακόμη απόδειξη», υπογραμμίζει σε δήλωσή της η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μαρία Σπυράκη και προσθέτει: «Η Ν.Δ. όχι μόνο δεν αποδέχεται αυτούς τους κομματικούς διορισμούς, αλλά θα αποκαταστήσει την αξιοκρατία και τη νομιμότητα την επομένη των εκλογών».

Θεσμικά, ο συντονιστής ορίζεται από την Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής, ύστερα από πρόταση του προέδρου της εθνικής αντιπροσωπείας. Ο κ. Βούτσης, κατόπιν δημόσιας πρόσκλησης ενδιαφέροντος, είχε να επιλέξει ανάμεσα σε δέκα πρόσωπα, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση αυτή, με τον κ. Κουτεντάκη –όπως φαίνεται από τα υπηρεσιακά έγραφα– να καταθέτει το δικό του βιογραφικό στις 22 Δεκεμβρίου, τελευταία ημέρα της διορίας που είχε τεθεί. Υπέρ της υποψηφιότητάς του ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ. Κατά η Ν.Δ. και η Χ.Α., «παρών» δήλωσαν το ΚΚΕ, το Ποτάμι και η Ενωση Κεντρώων. Από την ψηφοφορία απείχε η ΔΗΣΥ, με τον κ. Θ. Παπαθεοδώρου να τονίζει πως ο κ. Βούτσης θα έπρεπε να είχε δώσει πριν από τη διεξαχθείσα ψηφοφορία τα βιογραφικά και των άλλων υποψηφίων, ώστε να αξιολογηθεί η κατάσταση. Παράλληλα, έθεσε και θέμα μη επαρκούς βιογραφικού εκ μέρους του κ. Κουτεντάκη, κάνοντας λόγο για «κενά». Για «απροκάλυπτη κίνηση ελέγχου της ανεξάρτητης αρχής» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ.

Με το επιχείρημα ότι η προβλεπόμενη διαδικασία επιλογής δεν έχει χαρακτηριστικά δημόσιας σύγκρισης, ο κ. Βούτσης απέρριψε τις αιτιάσεις του κ. Παπαθεοδώρου, καθώς και το αίτημα για δημοσιοποίηση των στοιχείων των υποψηφίων που δεν επελέγησαν. «Οι άνθρωποι δεν εκλήθησαν προς ακρόαση, ούτε υπάρχει διαδικασία μοριοδότησης. Θα ήταν λάθος», είπε ο κ. Βούτσης. Ο πρόεδρος της Βουλής, αν και ουσιαστικά παραδέχθηκε την ύπαρξη «κομματικής χροιάς» στις επιλογές που ενίοτε γίνονται, δήλωσε «κατάπληκτος» από τη δήλωση της κ. Σπυράκη, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Ποιον απειλεί η εκπρόσωπος της Ν.Δ.; Ποιος θα έρθει στα πράγματα για να “τελειώσει” ποιον;». Υποστήριξε δε ότι τα κριτήρια βάσει των οποίων επέλεξε τον κ. Κουτεντάκη είναι πως «είναι νέος, έχει μεγάλη εμπειρία από υπεύθυνη δουλειά στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, έχει άποψη την οποία έχει και δημόσια εκθέσει για την πορεία της χώρας, του έχω εμπιστοσύνη».

Ερωτήματα

Τέλος, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την επιχειρηματολογία της πλειοψηφίας, υπενθύμισε πως και ο απελθών Π. Λιαργκόβας είχε κομματική ιδιότητα – ήταν σε ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. Εν προκειμένω, ωστόσο, ερωτήματα εγείρονται ειδικότερα και για το πώς ο κ. Κουτεντάκης –που συμμετείχε στην κατάρτιση του προϋπολογισμού που τώρα θα ελέγχει και ο οποίος εκθειάζει την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική– μπορεί να είναι αντικειμενικός κριτής, όπως επιτάσσει το καθήκον της νέας του ιδιότητας. «Το κατά πόσον θα είναι αντικειμενικός ο κ. Κουτεντάκης θα κριθεί», σχολίασε ο κ. Βούτσης, υπενθυμίζοντας ότι βάσει του Κανονισμού η διάρκεια της θητείας του είναι πενταετής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή