Με τρεις πολυεθνικές τα ΕΛΠΕ για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων

Με τρεις πολυεθνικές τα ΕΛΠΕ για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δυναμική παρουσία των ΕΛΠΕ, με τη συμμετοχή τους και στις δύο κοινοπραξίες πολυεθνικών που διεκδικούν τους υδρογονάνθρακες της Κρήτης και του Ιονίου, ήταν η μεγάλη έκπληξη του διαγωνισμού για την παραχώρηση δύο υποθαλάσσιων περιοχών της Κρήτης και μιας του Ιονίου, ο οποίος έληξε χθες με την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών. Ο διαγωνισμός επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της ExxonMobil και της Total για την Κρήτη αλλά και της Repsol για το Ιόνιο, όπως είχε διαφανεί μετά την είσοδό της στο κοίτασμα των Ιωαννίνων με την εξαγορά του 60% της παραχώρησης από την Energean, καθώς επίσης και τις φήμες των τελευταίων ημερών περί μη συμμετοχής της Energean, αν και ήταν η εταιρεία που είχε προκαλέσει τον διαγωνισμό για την περιοχή του Ιονίου.

Η εταιρεία χθες ανακοίνωσε τη συμφωνία χρηματοδότησης ύψους 1,275 δισ. δολαρίων για την ανάπτυξη του κοιτάσματος «Καρίς» με τους διεθνείς τραπεζικούς ομίλους Morgan Stanley, Natixis, Bank Hapoalim και Société Générale. Οι προσδοκίες της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) και του υπουργείου Ενέργειας για συμμετοχή της ιταλικής ΕΝΙ δεν επιβεβαιώθηκαν, με τις εκτιμήσεις να συνδέουν την αποχή της από τον διαγωνισμό της Κρήτης τόσο με τις εν εξελίξει περιπέτειες της εταιρείας στην ΑΟΖ της Κύπρου όσο και με τη διαφύλαξη των καλών σχέσεων με την Total που αποτελεί συνεταίρο της στην Κύπρο. Το ενδιαφέρον της ΕΝΙ για τους υδρογονάνθρακες της Κρήτης, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, παραμένει ισχυρό και αναμένεται να εκφραστεί σε μεταγενέστερο χρόνο για περιοχές που δεν έχουν παραχωρηθεί.

Για τη χώρα, ο χθεσινός διαγωνισμός με τη συμμετοχή των τριών μεγάλων πολυεθνικών, ExxonMobil, Total και Repsol, ανοίγει μια νέα σελίδα σε επενδυτικό και γεωπολιτικό επίπεδο και αναμένεται να δρομολογήσει άμεσα εξελίξεις σε θέματα ΑΟΖ με τις χώρες νοτίως της Κρήτης. Από χθες, όπως σχολίαζαν παράγοντες της πετρελαϊκής αγοράς, ο χάρτης υδρογονανθράκων της χώρας αναβαθμίζεται σε άλλα επίπεδα από γεωπολιτικής και οικονομικής άποψης.

Την εξέλιξη αυτή πιστώνονται πρωτίστως τα ΕΛΠΕ που, αξιοποιώντας την πολύ καλή γνώση των γεωλογικών στοιχείων των περιοχών που παραχωρήθηκαν αλλά και διαθέσιμα κεφάλαια για επενδύσεις, κατάφεραν να συνεταιριστούν με κολοσσούς της παγκόσμιας πετρελαϊκής βιομηχανίας.

Tα ΕΛΠΕ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, συμμετέχουν με 20% στο επιχειρηματικό σχήμα με την Total και την ExxonMobil, οι οποίες διατηρούν ποσοστό 40% εκάστη, με τη γαλλική εταιρεία σε ρόλο operator που υπέβαλε προσφορά για τις δύο υποθαλάσσιες περιοχές της Κρήτης. Επίσης συμμετέχουν με ποσοστό 50% στο επιχειρηματικό σχήμα με την ισπανική Repsol σε ρόλο operator, που υπέβαλε προσφορά για την υποθαλάσσια περιοχή του Ιονίου. «Υλοποιούμε απαρέγκλιτα την απόφαση που έχουμε λάβει στο πλαίσιο της αναπτυξιακής στρατηγικής του ομίλου ΕΛΠΕ και δηλώνουμε εμφατικά το “παρών” στην εθνική προσπάθεια για την ανεύρεση και αξιοποίηση των εγχώριων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Γρηγόρης Στεργιούλης. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης δήλωσε: «Tο ενδιαφέρον σημαντικών ομίλων για έρευνες υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές της χώρας αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τον ρόλο της χώρας ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου». Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΕΔΕΥ, η διαδικασία κύλησε ομαλά και ξεκινά αμέσως, με γρήγορο ρυθμό, η αξιολόγηση των προσφορών, με σκοπό να καταρτιστεί η εισήγηση για την ανάδειξη του επιλεγέντος αιτούντος των προς παραχώρηση περιοχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή