Δημιουργική γραφή

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​Στον ορυμαγδό της επικαιρότητας, παρ’ ολίγον να διαφύγουν την προσοχή μας μερικές πολύ σοβαρές εξελίξεις. Η ΕΛΜΕ Ημαθίας, για παράδειγμα, με πύρινη ανακοίνωσή της (2/3/18) κάλεσε το υπουργείο Παιδείας να σταματήσει τον διαγωνισμό PISA που διεξάγεται αυτό το διάστημα στη χώρα μας, όπως και σε 70 άλλες χώρες παγκοσμίως. «Πρόκειται για ένα διαγωνισμό που στηρίζεται και προωθείται από τον ΟΟΣΑ, ενός οργανισμού (sic) που υπηρετεί με τις αρχές και στόχους του, πολιτικές άγριας λιτότητας και περικοπών στα κοινωνικά αγαθά, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας». Και συνεχίζει: «Ο Διαγωνισμός PISA κινείται σε μια εκπαιδευτική λογική που επιβραβεύει μόνο δεξιότητες σε μερικά πεδία. Εισάγει και εδραιώνει αποκλειστικά την ωφελιμιστική αντίληψη για τη γνώση. Σύμφωνα με την αντίληψη αυτή, χρήσιμη είναι μόνον η γνώση που φέρνει άμεσα οφέλη. Αυτό σημαίνει πως η εκπαίδευση του μαθητή θα πρέπει να είναι στραμμένη σε χρηστικές και επικοινωνιακές δεξιότητες για την καθημερινή και επαγγελματική του ζωή, σε βάρος της γενικής μόρφωσης». Τι πήγαμε να πάθουμε!

Για όσους δεν γνωρίζουν, ο PISA, που διεξάγεται κάθε τρία χρόνια, έχει στόχο τη διερεύνηση της ικανότητας εφαρμογής των γνώσεων και δεξιοτήτων που αποκτούν τα παιδιά στο σχολείο στην επίλυση προβλημάτων της καθημερινής ζωής. Το 2015, οι Ελληνες μαθητές είχαν καταλάβει την 32η θέση ανάμεσα στις 35 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, μια μάλλον κακή επίδοση. «Εχουμε πλήρη συνείδηση των προβλημάτων και των αδυναμιών του εκπαιδευτικού μας συστήματος, που έχουν επιταθεί αφόρητα σε συνθήκες κρίσης και εφαρμογής των καταστροφικών μνημονιακών πολιτικών. Πιστεύουμε, όμως, ότι οδηγός στην όποια προσπάθεια για τη βελτίωσή του δεν μπορεί να είναι οι κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ, της Ε.Ε. και, γενικότερα, η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις των δυνάμεων της αγοράς…» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ηταν περιττό, αλλά έβαλα το τελευταίο αυτό απόσπασμα στην αναζήτηση. Ηταν copy paste (όπως και σχεδόν το σύνολο του κειμένου από διάφορες πηγές) από την τοποθέτηση της ΟΛΜΕ μετά την παταγώδη αποτυχία των Ελλήνων μαθητών στον διαγωνισμό το 2009 (προ μνημονίων). Το 2018, οι λειτουργοί μέσης εκπαίδευσης Ημαθίας πρόσθεσαν απλώς τη φράση περί «μνημονιακών πολιτικών» καθώς και το «Ε.Ε.» σε στρατηγικό σημείο, ενδεχομένως ως ένα παράδειγμα δημιουργικής εφαρμογής των δεξιοτήτων τους στην καθημερινή ζωή. (Σ.σ. το Δ.Σ. της Ενωσης ελέγχεται από τη ΔΑΚΕ.)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή