Το Κονκλάβιο (06/03/18)

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κορίτσια, ο Πέδρο!

Μεγάλος συνωστισμός το Σαββατοκύριακο στους διαδρόμους του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών και ακόμη μεγαλύτερος στα μπαρ της περιοχής. Υπήρξε, πάντως, μια παρουσία που δεν πέρασε απαρατήρητη – όχι απαραίτητα για λόγους ουσίας. Αναφέρομαι στον ευειδή επικεφαλής των Ισπανών Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσες, καθώς, όπου έγινε αντιληπτή η παρουσία του, διάφορες γυναικείες μορφές εμφάνιζαν μεγάλη κινητικότητα στον χώρο στη λογική «κορίτσια, ο Πέδρο!». Ο Πέδρο συναντήθηκε νωρίς το πρωί του Σαββάτου με την Aννα Διαμαντοπούλου, στη συνέχεια με τον Γιώργο Καμίνη και κατόπιν με τον Γιώργο Παπανδρέου. Ο Καμίνης θύμισε στον Σάντσες ότι έχει κάνει διδακτορικό στα μεταπολεμικά συντάγματα της Ελλάδας και της Ισπανίας. Τελικά τίποτα δεν πάει χαμένο…

Με αφορμή το γεγονός ότι η Ισπανία πηγαίνει τον Μάιο του 2019 σε τριπλές κάλπες –ευρωεκλογές, περιφερειακές, δημοτικές– ο Σάντσες επανέλαβε την πεποίθησή του ότι τo PSOE πρέπει να κινηθεί προς τα αριστερά. Κοινώς, να προσεγγίσει το Podemos. Δεν θέλετε να ξέρετε τι συνέβη σε αυτή την αποστροφή του Σάντσες προ μηνών, όταν το «Δίκτυο» είχε οργανώσει ένα κλειστό breakfast με τον Ισπανό, στο οποίο ο Βαγγέλης Βενιζέλος ήταν παρών και αντέκρουσε τον Ισπανό, λέγοντάς του κάτι του τύπου «αναλάβετε πρώτα κυβέρνηση και μετά ελάτε να μας μιλήσετε…». Α, να μην ξεχάσω: στο τέλος –την Κυριακή– ο Πέδρο είδε και τη Φώφη.

Μαύρα μεσάνυχτα

Μιλώντας για τον Παπανδρέου, έκανε κι άλλη επιστροφή μετά την εμφάνιση της περασμένης Τετάρτης στη Βουλή για το νομοσχέδιο σχετικά με τη φαρμακευτική κάνναβη – στο Φόρουμ των Δελφών, όπου γκρούπις «Γαπαπούα» πλημμύρισαν την αίθουσα την ώρα της ομιλίας του. Επίσης, να σας ενημερώσω ότι το βράδυ του Σαββάτου εθεάθη και σε «άφτερ» μπαρ των Δελφών και μάλιστα σε μεταμεσονύκτια ώρα. Το έχει πει: Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε…

Καζάνι που βράζει

Μένω στο Κίνημα Αλλαγής, καθώς ο χώρος μοιάζει με καζάνι που βράζει ενόψει της εκλογής του 50% των συνέδρων (οι υπόλοιποι θα οριστούν από τις πολιτικές κινήσεις που μετέχουν στο εγχείρημα) την ερχόμενη Κυριακή. Eχω την αίσθηση ότι οι Ποταμίσιοι κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, καθώς δήλωσαν μεν ότι θα μετάσχουν στη διαδικασία, δεν θα κατεβάσουν δηλαδή συνέδρους –πού να τους βρουν, άλλωστε– αλλά από την άλλη φοβούνται ότι όλα εντέλει θα καπελωθούν από τη Χαριλάου Τρικούπη. Περιμένουν να οριστεί συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου για να συζητηθεί το θέμα. Το παν στη ζωή είναι κατ’ αρχάς να έχεις προσδοκίες…

Γκράντε εμφάνιση

Τους βασικούς άξονες της εξωτερικής πολιτικής της Λευκωσίας –και μια ανασκόπηση του τι συνέβη και τι όχι στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό– παρουσίασε χθες σε κλειστή ομιλία του σε διπλωμάτες, παρουσία σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας του ελληνικού ΥΠΕΞ, ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Ο νέος Kύπριος υπουργός Εξωτερικών κάνει την πρώτη του με τη νέα ιδιότητα επίσκεψη στην Αθήνα, γι’ αυτό και είναι μεγαλοπρεπής. Εξάλλου, πληροφορούμαι ότι στίγμα εθνικής σημασίας θα έχει και η σημερινή του ομιλία στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, κατόπιν πρόσκλησης του Νίκου Κοτζιά. Ο Χριστοδουλίδης συναντήθηκε χθες το απόγευμα στη Βουλή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ σήμερα θα δει τον Αλέξη Τσίπρα και τον Προκόπη Παυλόπουλο. Σιδεροκέφαλος.

Τελευταίο «αντίο» 

Πλήθος κόσμου στο Α΄ Νεκροταφείο χθες για το τελευταίο «αντίο» στον Μαρίνο Γερουλάνο, τον πατέρα του Παύλου Γερουλάνου. Το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ, η σύζυγος του Αντώνη Σαμαρά, Γεωργία, ο Στέφανος Μάνος, ο Αντρίκος Παπανδρέου και πολλά παλαιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Χολέρα…

Σας ενημέρωσα την Παρασκευή για τις προκηρύξεις-selfies που εκδίδει η κυβέρνηση για την πλήρωση των θέσεων διοικητικών, τομεακών και γενικών γραμματέων τετραετούς θητείας, καθώς φαίνεται ότι βιάζεται να τους προσλάβει για να τους φορτώσει μετά στη Ν.Δ. Ακόμη ένα τέτοιο κρούσμα ανέδειξε η Ν.Δ. στο πρόσωπο του Φραγκίσκου Κουτεντάκη, του επικρατέστερου –γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε;– υποψηφίου για τη θέση του επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, την οποία και κατέλαβε. Η Ν.Δ. έκανε μεγάλη φασαρία και προτίθεται να κάνει ακόμα μεγαλύτερη: πληροφορούμαι ότι ως κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να κρατήσει στις καρέκλες τους όσους προσλαμβάνονται τώρα σε καίριες θέσεις με φωτογραφικές προκηρύξεις. Μια ωραία ιδέα θα ήταν, ας πούμε, να καταργήσει εξ ολοκλήρου αυτές τις θέσεις. Πάντως, αν κρίνω από τη ζέση με την οποία οι συριζαίοι κυνηγούν τις συγκεκριμένες καρέκλες, τελικά μάλλον δεν πιστεύουν ότι η καριέρα είναι χολέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή