Το Κονκλάβιο (11/03/2018)

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουφέκια και άσφαιρα

Αχός βαρύς ακούγεται, πολλά τουφέκια πέφτουν. Δεν θα προχωρήσω παρακάτω, καθώς η κατάσταση στο Κίνημα Αλλαγής είναι από μόνη της αρκετά φολκλόρ καθιστώντας περιττά τα δημοτικά τραγούδια. Τις τουφεκιές του Βαγγέλη Βενιζέλου, που αποφάσισε να ψηφίσει «ναι» στην πρόταση της Ν.Δ. για τη σύσταση Προανακριτικής για τους τρεις υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, τις άκουσαν όλοι. Και όχι άδικα. Το λέω επειδή η απόφαση του Κινήματος Αλλαγής ήταν να ψηφίσει «ναι». Αλλαξε, όμως, την τελευταία στιγμή. Πληροφορούμαι ότι αυτό δεν είχε να κάνει μόνο με το γνωστό άγχος των Πασόκων να δείξουν ότι διαφοροποιούνται από τη Ν.Δ. Ποιος, άραγε –συνηθισμένος να «πυροβολεί στον γάμο του καραγκιόζη;»– έβαλε πάλι θέμα; Είναι ο ίδιος που κάθε φορά που δεν θέλει να ψηφίσει κάτι, προβάλλει ως πρόσχημα τον «σκληρό» Σπύρο Δανέλλη…

Το θράσος των γυρολόγων

Μένω στον Βενιζέλο, καθώς επιβεβαιώνεται αυτό που είχα γράψει περί ταλιμπανικών σκέψεων που κυκλοφορούσαν από παπανδρεϊκούς στα σόσιαλ μίντια ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να απαλλαγεί από «βαρίδια» και δη απ’ όσους εμπλέκονται στην υπόθεση Novartis. Το είπε ευθαρσώς ο Δανέλλης, ότι για να πάει καλά το εγχείρημα του Κινήματος Αλλαγής πρέπει «να φύγουν πρόσωπα που εμπλέκονται σε σκάνδαλα – τα βαρίδια πρέπει να φύγουν». Συνεργάτης του Βενιζέλου μού σχολίασε κάτι για «εμετικά αισθήματα» και για «το απύθμενο θράσος του πολιτικού γυρολόγου που μπορεί να πάει στον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς περαιτέρω προσχήματα». Θυμίζω ότι ο ίδιος, παρότι υπογράφει τροπολογίες με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, διαψεύδει ότι όλα γίνονται για τη βουλευτική του έδρα στο Ηράκλειο. Δεν τον αδικώ. Το λέω επειδή ακούω ότι μάλλον οδηγείται σε υποψηφιότητα στον Δήμο Χερσονήσου, όπου χρειάζεται τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ για να εκλεγεί.

Το σημείωμα του Μουζάλα

Αποχαιρετισμός στα όπλα για τον Γ. Μουζάλα, ο οποίος εμφανίστηκε τελευταία φορά στο συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε., αγκαζέ με τον Δ. Βίτσα. Εκεί τον αποχαιρέτησαν με τα καλύτερα λόγια. Ο ίδιος φαινόταν πολύ φορτισμένος. «Ζήσαμε μαζί σημαντικές στιγμές», είπε και τους ευχαρίστησε. Στο τέλος, μαθαίνω ότι μοίρασε ένα έντυπο με τα πεπραγμένα της θητείας του. Βέβαια, στο έντυπο που έδωσε στον Δ. Αβραμόπουλο υπήρχε ένα σημείωμα που έλεγε τα εξής: «Δημήτρη μου, ήταν τυχερή η χώρα μας και η Ευρώπη που όταν ξέσπασε η κρίση ήσουν εσύ επίτροπος Μετανάστευσης. Ειλικρινά δεν ξέρω αν είναι μετρήσιμη η βοήθεια που έδωσες στην επίλυση του προβλήματος. Χωρίς εσένα θα ήταν πιο δύσκολα, πιο φτωχά. Και βέβαια κι εγώ δεν ξέρω πώς θα τα είχα καταφέρει χωρίς εσένα. Σ’ ευχαριστώ από καρδιάς». Να και κάποιος από την κυβέρνηση που ξέρει να λέει «ευχαριστώ».

Δεν ρίχνει λάδι στη φωτιά

Αχός ακούγεται και από την Εκκλησία της Ελλάδος. Αφορμή η υπόθεση του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου (Κτήμα Προμπονά), όπου εμφανίστηκε ο ηγούμενος της Μονής Βλατάδων και τέλεσε την ακολουθία των Χαιρετισμών χωρίς άδεια της Εκκλησίας. Η Αρχιεπισκοπή θεωρεί το περιστατικό «εισπήδηση» στο έδαφός της. Στην τελευταία Ι. Σύνοδο, ο Αρχιεπίσκοπος θύμισε ότι το θέμα εκκρεμεί στα αστικά δικαστήρια με το Πατριαρχείο και τόνισε ότι πρέπει να λυθεί ειρηνικά. Θύμισε, εξάλλου, ότι αυτή είναι περίοδος προσευχής. Αποφάσισε, δε, η Σύνοδος να διερευνήσει ουσιαστικά τα «παρανόμως και αντικανονικώς τελεσθέντα». Εξ ου και τις επόμενες μέρες θα απευθύνει σχετική επιστολή στον επίσκοπο που λειτούργησε στον ναό χωρίς την άδεια της Εκκλησίας. Ο Ιερώνυμος δεν χτυπά τα τύμπανα του πολέμου. Για την ώρα.

Διπλή στοχοποίηση

«Πρέπει να έδωσες πολλά γι’ αυτό που ακούστηκε…». Τέτοιου τύπου ήταν τα σχόλια που μαθαίνω ότι δέχθηκε ο Κ. Κυρανάκης για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός τού έκανε την τιμή να τον αναφέρει στη Βουλή. Βέβαια, ο Τσίπρας παρέλειψε να αναφέρει ότι, στη δήλωσή του περί «προκλητικότητας» που προκάλεσε αντίδραση της Τουρκίας, ο Κυρανάκης είχε αναφερθεί στον Πάνο Καμμένο. Εξ ου και οι ΑΝΕΛ του περιποίησαν δύο φορές τιμή να τον στοχοποιήσουν. Βέβαια, όλα αυτά πιστεύω ότι καθίστανται ανεπίκαιρα μετά τη δήλωση του ΥΠΕΘΑ ότι οι δύο στρατιωτικοί είναι «όμηροι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή