Η τιμώμενη ναυτιλία και οι τέσσερις CEO

Η τιμώμενη ναυτιλία και οι τέσσερις CEO

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «Πανόραμα» ξεκίνησε το μεσημέρι της Παρασκευής με το κεντρικό πάνελ για τη ναυτιλία, που ήταν ο τιμώμενος κλάδος του φετινού συνεδρίου. Η συγκεκριμένη ενότητα άρχισε με τον χαιρετισμό του προέδρου της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρου Βενιάμη. Ο κ. Βενιάμης εξέφρασε την υπερηφάνεια του κλάδου «για τον δυναμικό ρόλο που συνεχίζει να διαδραματίζει η ελληνική ναυτιλία στον διεθνή στίβο». Η ελληνόκτητη ναυτιλία, τόνισε, παραμένει στην πρώτη θέση παγκοσμίως και αποτελεί το 50% του στόλου της Ε.Ε., «καθιστώντας την Ελλάδα ναυτιλιακή υπερδύναμη με όλα τα στρατηγικά και οικονομικά οφέλη που αυτό συνεπάγεται».

Η εγχώρια ναυτιλιακή βιομηχανία, σημείωσε ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, «απασχολεί περίπου 200.000 άτομα». Αποτελείται, δε, «κυρίως από μικρές και μεσαίες ιδιωτικές εταιρείες, αλλά και μεγάλους επιχειρηματικούς κολοσσούς που όμως έχουν στη συντριπτική πλειονότητά τους προσωποπαγή χαρακτήρα και οικογενειακή φυσιογνωμία» και, συνεπώς, «ενσαρκώνουν το αληθινό πνεύμα της επιχειρηματικότητας και στηρίζονται στην προσωπική ευθύνη και αξιοπιστία». Χαρακτήρισε έναν από τους «πρωταρχικούς στόχους» της ελληνικής εφοπλιστικής κοινότητας την «αναζωπύρωση της ναυτοσύνης των Ελλήνων», αλλά και την «προσέλκυση ικανών και κατάλληλα εκπαιδευμένων νέων στελεχών στα πλοία και στις εταιρείες μας, που θα εγγυώνται τη συνέχιση της ναυτιλιακής παράδοσης στην Ελλάδα».

Στη συζήτηση που ακολούθησε, η Ιωάννα Προκοπίου, διευθύνουσα σύμβουλος της Prominence Maritime, έδωσε παραστατικά την εικόνα ενός πλήρως παγκοσμιοποιημένου κλάδου. Οπως ανέφερε, ένα ελληνόκτητο πλοίο μπορεί να ανήκει σε εταιρεία εγγεγραμμένη στη Λιβερία, να έχει κεντρικά γραφεία στην Ελλάδα, πολυεθνικό πλήρωμα, να έχει ναυπηγηθεί στην Απω Ανατολή, δανειοδοτηθεί από γερμανική τράπεζα, ασφαλιστεί στο Λονδίνο και να μεταφέρει πετρέλαιο από τον Περσικό Κόλπο προς τη Δυτική Ευρώπη. Ο Γιάννης Κούστας, επικεφαλής της Danaos, μίλησε για «πρωτοφανή τεχνολογική εξέλιξη» που φέρνει τεράστιες αλλαγές στον κλάδο. Από την πλευρά του, ο Γιώργος Μακρυμίχαλος της Empros Lines Shipping ανέδειξε τις αρετές του ελληνικού μοντέλου διοίκησης, ο προσωποπαγής χαρακτήρας του οποίου διασφαλίζει ευελιξία και ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων.

Αμέσως μετά, στην αίθουσα Σκαλκώτα ήταν η σειρά των τεσσάρων CEO και μιας ελεύθερης συζήτησης για τα συστατικά μιας επιτυχημένης σταδιοδρομίας. «Τα λάθη μου με καθόρισαν πάνω απ’ όλα. Δεν θα τα αναφέρω όλα, διότι θα μιλάμε ώς το πρωί», τόνισε στην παρέμβασή του ο Παναγιώτης Παπάζογλου, διευθύνων σύμβουλος της EY Ελλάδος. Ο Παναγιώτης Δημητρίου, διευθύνων σύμβουλος της Generali Hellas, είπε πως αν έπρεπε να επιλέξει έναν παράγοντα που ήταν ο κρισιμότερος για την επιτυχία, αυτός θα ήταν η πειθαρχία, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «μύθο» την άποψη ότι οι Ελληνες είναι απείθαρχος λαός. Ο Χρήστος Χαρπαντίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Παπαστράτος», στάθηκε στην ανάγκη δημιουργίας μιας εταιρικής κουλτούρας που θα ευνοεί την προσαρμογή στις αλλαγές. Ο Θανάσης Παπανικολάου, επικεφαλής της MIG, ανέδειξε τη σημασία της εργασιακής εμπειρίας μεταξύ πτυχίου και μεταπτυχιακού, «για να δούμε αν πραγματικά μας ταιριάζει αυτό που σπουδάσαμε».

Χρήσιμη πρόταση

Ισως η πιο χρήσιμη παρατήρηση για το ακροατήριο ήταν αυτή του κ. Παπάζογλου. Οπως ανέφερε, με την ταχύτητα με την οποία αλλάζουν τα πράγματα στην αγορά εργασίας, «οι γονείς σας δεν μπορούν να σας συμβουλεύσουν, το κράτος έχει μείνει πολύ πίσω». Στην προσπάθεια των νέων να δουν καθαρά μέσα από την ομίχλη των ραγδαίων μεταβολών, το «Πανόραμα» είναι ένας φάρος που φέγγει κάθε χρόνο πιο φωτεινά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή