Δύσκολος ο στόχος είσπραξης ανεξόφλητων χρεών στη ΔΕΗ

Δύσκολος ο στόχος είσπραξης ανεξόφλητων χρεών στη ΔΕΗ

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα δύσκολος αποδεικνύεται ο στόχος είσπραξης των ανεξόφλητων οφειλών της ΔΕΗ ακόμη και με την πρόσληψη ειδικού συμβούλου. Αυτό προκύπτει από το πλάνο που κατέθεσε η Qualco στη διοίκηση της ΔΕΗ για τις εισπράξεις που μπορεί να βάλει στα ταμεία της επιχείρησης το 2018 από ανεξόφλητες οφειλές και –σύμφωνα με πληροφορίες– αναφέρεται σε ποσά της τάξης των 50 με 100 εκατ. ευρώ, όταν το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ. Στο μεταξύ, το όλο θέμα των ανεξόφλητων, με βάση την παρουσίαση που έκανε χθες στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο επικεφαλής της Επιχείρησης Μανόλης Παναγιωτάκης, δείχνει να εξελίσσεται σε Λερναία Υδρα. Ο κ. Παναγιωτάκης ενημέρωσε τους βουλευτές ότι οι οφειλές από τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι και τον Φεβρουάριο μειώθηκαν κατά 150 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, προσέθεσε, έχουν αυξηθεί οι οφειλές από τους λεγόμενους τελικούς πελάτες και περιέγραψε ένα νέο φαινόμενο –όπως χαρακτηριστικά το αποκάλεσε– όπου «κάποιοι παύουν να είναι πελάτες της ΔΕΗ, πηγαίνουν σε άλλους προμηθευτές, έχοντας κάνει μια ρύθμιση την οποία προσπαθούν στη συνέχεια να μην τηρούν κι αυτό έχει εκτινάξει τα χρέη των τελικών πελατών περίπου στα 200 εκατ. ευρώ». Τόνισε επίσης ότι αυξάνεται ο αριθμός καταναλωτών που, προκειμένου να αποφύγουν τα χρέη προς τη ΔΕΗ και να προσπεράσουν τα εμπόδια που βάζουν οι κώδικες για αλλαγή προμηθευτή, αλλάζουν ΑΦΜ και μεταφέρουν την ίδια παροχή σε νέο συμβόλαιο με άλλον πάροχο, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο δύσκολη η αναζήτηση αυτών των οφειλών. Το θέμα, όπως είπε ο κ. Παναγιωτάκης, απασχολεί και τη ΡΑΕ η συνδρομή της οποίας έχει ζητηθεί για την αντιμετώπισή του.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι αντίστοιχα φαινόμενα δεν παρατηρούνται στο πελατολόγιο των ιδιωτών παρόχων, οι οποίοι ακολουθούν πιστά τους κώδικες λειτουργίας της αγοράς που προβλέπουν αποκοπή της ηλεκτροδότησης όταν ο λογαριασμός δεν αποπληρώνεται έπειτα από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, πρακτική που η ΔΕΗ επί τουλάχιστον δύο χρόνια δεν εφάρμοσε με εντολή πολιτικών προϊσταμένων για χρέη μέχρι 1.000 ευρώ, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι δύσκολο ακόμη και για αυτούς που θέλουν να πληρώσουν και μπαίνουν σε ρυθμίσεις, να μην μπορούν να ανταποκριθούν λόγω της συσσώρευσης χρεών. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι ανεξόφλητες οφειλές της ΔΕΗ έχουν τεθεί από την τρίτη αξιολόγηση υπό την εποπτεία των θεσμών, οι οποίοι έχουν ζητήσει αυστηρά τη διακοπή της ηλεκτροδότησης για τους καταναλωτές με ληξιπρόθεσμες οφειλές. Οι θεσμοί, όπως προκύπτει από τα όσα αναφέρονται στο Compliance Report που συνόδευσε την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, διαπιστώνουν ότι καταγράφεται τάση αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών και σημειώνουν ότι για την αντιστροφή αυτής της τάσης «είναι κρίσιμης σημασίας» να ληφθούν αποφασιστικά μέτρα, αναφέροντας χαρακτηριστικά την αύξηση των αποκοπών ηλεκτροδότησης στους κακοπληρωτές αλλά και την ελαχιστοποίηση των ρευματοκλοπών, φαινόμενο που επίσης διογκώνεται.

Σε ό,τι αφορά το έργο της Qualco, που αποτελεί τον σύμβουλο της ΔΕΗ για τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, έχει κατηγοριοποιήσει τους πελάτες της ΔΕΗ με στόχο να κινηθεί στοχευμένα, προτείνοντας διακανονισμούς με βάση το προφίλ του κάθε πελάτη αλλά και αξιοποιώντας στη συνέχεια και στην περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση τη δικαστική οδό για τη διεκδίκηση των οφειλών.

Ο στόχος πάντως είσπραξης 50-100 εκατ. ευρώ για το 2018 καταδεικνύει τη δυσκολία διαχείρισης του κρίσιμου αυτού θέματος για την ενίσχυση της ρευστότητας της ΔΕΗ και τη γενικότερη οικονομική της κατάσταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή