Μητσοτάκης: «Είμαστε έτοιμοι για καθαρές δουλειές»

Μητσοτάκης: «Είμαστε έτοιμοι για καθαρές δουλειές»

4' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ρωτάτε τον λάθος άνθρωπο. Να ρωτήσετε τον κ. Τσίπρα. Αυτός είναι αγκαλιά με τον κ. Σαββίδη». Η απάντηση και μάλιστα ενώπιον ενός απαιτητικού αμερικανικού κοινού ήταν σχεδόν επιθετική. Εξίσου επιθετική ήταν η ερώτηση της αντιπροέδρου του CSIS της Ουάσιγκτον προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη ρωσική οικονομική επιρροή στη Βόρεια Ελλάδα, την εικόνα του οπλοφόρου Ιβάν Σαββίδη στο ποδοσφαιρικό γήπεδο και τη δημόσια δήλωση του επιχειρηματία ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν θα γίνει πρωθυπουργός. Η γλώσσα που επέλεξε ο κ. Μητσοτάκης, διαμηνύοντας ότι δεν θα υποκύψει σε εκβιασμούς ούτε σε εκφοβισμούς και ότι οι κανόνες θα ισχύουν για όλους, στόχευε να περάσει το μήνυμα τόσο εκτός όσο και εντός συνόρων. Και είναι ότι εννοεί αυτό που λέει – «we mean business», όπως είπε ενώπιον ομογενών, επενδυτών και funds στις ΗΠΑ.

Πίσω από τις γραμμές το μήνυμα είναι ότι ο ίδιος δεν έχει να «ξεπληρώσει γραμμάτια» σε κανέναν και ότι το επιχειρείν θα συμμορφώνεται με τους κανόνες. Και, κυρίως, ότι σκοπεύει να αλλάξει το σύστημα και να επιβάλει απόλυτη νομιμότητα, ασφάλεια δικαίου, επιτάχυνση της Δικαιοσύνης και εντέλει… καθαρές business. To μέτωπο, εξάλλου, του προέδρου της Ν.Δ. με τον κ. Σαββίδη άνοιξε εδώ και ένα χρόνο με αφορμή τη διαγραφή τού προστίμου της ΣΕΚΑΠ. Τότε ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε τη μετωπική και δημόσια σύγκρουση, παρά τις

αντίθετες φωνές εντός της Ν.Δ.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν δίστασε μάλιστα να θέσει το ζήτημα Σαββίδη –και των σχέσεών του με τον Πάνο Καμμένο– στις επαφές του στην Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, μίλησε χωρίς περιστροφές για τις εκλεκτικές συγγένειες της κυβέρνησης με τον επιχειρηματία και στο τετ α τετ που είχε με την ειδική σύμβουλο του Ντόναλντ Τραμπ και διευθύντρια του τομέα ευρωπαϊκών και ρωσικών σχέσεων του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, Φιόνα Χιλ. Η Ουάσιγκτον είναι ενημερωμένη και παρακολουθεί το θέμα.

Ετερο θέμα που συζητήθηκε στο τετ α τετ του κ. Μητσοτάκη με την κ. Χιλ ήταν, βέβαια, η Τουρκία, για την απρόβλεπτη συμπεριφορά της οποίας οι Αμερικανοί δεν κρύβουν την ανησυχία τους. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έθεσε το ζήτημα της παράδοσης των F-35 στην Τουρκία, ζήτημα για το οποίο υπάρχει μεγάλος προβληματισμός στην Ουάσιγκτον. Για την ακρίβεια, επιχειρηματολόγησε εναντίον της παράδοσης, σημειώνοντας ότι «δεν μπορείς να δίνεις σε μια νατοϊκή χώρα το υπερόπλο σου και την ίδια ώρα να έχει το ρωσικό υπερόπλο (S400), το οποίο στην πραγματικότητα, αν λειτουργήσει παράλληλα, θα ακυρώσει το πλεονέκτημα των F-35».

Οι δύο στρατιωτικοί

Σε ό,τι αφορά το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, το οποίο έθεσε σε όλες του τις επαφές ο κ. Μητσοτάκης, διαπιστώθηκε κατανόηση για την ελληνική ανησυχία. Εξάλλου, η Ουάσιγκτον φαίνεται να αντιμετωπίζει πλέον ως διεθνές πρόβλημα το ζήτημα της κράτησης από τις τουρκικές αρχές και σε μία από τις επαφές αναφέρθηκε αντίστοιχο ζήτημα με Αμερικανό πάστορα που κρατείται. Η Τουρκία και μάλιστα η πτυχή ενδεχόμενων κυρώσεων και της μη παράδοσης στην Αγκυρα των F-35 συζητήθηκε και στη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Ντέιβιντ Μάλπας. Κι αυτό διότι αν αποφασιστούν κυρώσεις, θα είναι το αμερικανικό Treasury αυτό που έχει την ευθύνη να εκκινήσει τη διαδικασία. Το τετ α τετ του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Μάλπας επικεντρώθηκε, πάντως, στον οδικό χάρτη του προέδρου της Ν.Δ. για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα.

Σε αυτόν, εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε το σχέδιό του για καθαρούς κανόνες για όλους στο επιχειρείν, μεταρρυθμίσεις, μείωση των φόρων, μια Παιδεία εξωστρεφή με ανοικτούς ορίζοντες, πιο ευέλικτο κράτος και συνολική αλλαγή νοοτροπίας και παραγωγικού μοντέλου που θα προσελκύσει επενδυτές και θα στήσει τη χώρα στα πόδια της ώστε να μην εξαρτάται από την καλοσύνη των ξένων. Υπογράμμισε, μάλιστα, την ανάγκη για μια οικονομία που θα εστιάζει στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, όπως π.χ. ο τουρισμός, σημειώνοντας για παράδειγμα ότι δεν είναι δυνατόν στην Ελλάδα να μην υπάρχει πανεπιστημιακή σχολή Τουρισμού σε δημόσιο είτε σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο.

Επενδύσεις και funds

«Είμαστε ανοικτοί για επενδύσεις και το εννοούμε, η Ελλάδα θα αλλάξει», ήταν το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη σε όλες του τις επαφές στις ΗΠΑ. Σε συνάντηση, μάλιστα, με σειρά funds που δραστηριοποιούνται στους τομείς του real estate, της ενέργειας, των αναδυόμενων αγορών, του banking που είχε στη Νέα Υόρκη –ανάμεσά τους εκπρόσωποι των Citi Global pension investments, Gramercy, Bienville Capital, Paulson&Co.inc, Waterheel capital management– εκδηλώθηκε έντονο ενδιαφέρον για την επόμενη μέρα στην Ελλάδα. «Πότε θα γίνουν εκλογές;», ήταν το επίμονο ερώτημα όσων ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη χώρα, και, όπως προέκυψε από τη συνάντηση, περιμένουν αλλαγή κυβέρνησης. Στη συνάντηση μετείχαν και ελληνικά funds που φέρονται έτοιμα να ρίξουν κεφάλαια στην ελληνική οικονομία, αλλά όχι πριν από τις εκλογές.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε χωριστές συναντήσεις και με ομογενείς επενδυτές. Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν οι Μερκούριος (Μάικ) Αγγελιάδης (Αφάντου) και Ευστάθιος Βαλιώτης (εργοστάσιο Sparta Gourmet). Εξάλλου, μιλώντας ενώπιον της ομογένειας, υποσχέθηκε ότι ιδιωτικοποιήσεις και επενδυτικά σχέδια, όπως το Ελληνικό, η επένδυση στις Σκουριές και η Αφάντου στη Ρόδο θα προχωρήσουν άμεσα με μια δική του κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή