Η διαχείριση της Τουρκίας

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​Καθώς η ευαίσθητη σχέση με την Τουρκία εισήλθε σε παρατεταμένη και επικίνδυνη περίοδο αβεβαιότητας, η διαχείριση της κατάστασης πρέπει να στηριχθεί σε κάποιες βασικές παραμέτρους: Πρώτον, την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας. Οι οικονομικές δυσκολίες περιορίζουν τις δυνατότητες αγοράς νέων οπλικών συστημάτων και επιβάλλουν την αναζήτηση τρόπων μεγιστοποίησης της αποτρεπτικής ισχύος των υφιστάμενων. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η αναβάθμιση των F-16. Δεύτερον, την αξιοποίηση συνεργασιών με τις ΗΠΑ, τους Ευρωπαίους εταίρους και τους συμμάχους Ισραήλ και Αίγυπτο. Η πρόσφατη άσκηση «Ηνίοχος» με συμμετοχή μαχητικών από ΗΠΑ, Βρετανία, Ιταλία, Ισραήλ, Κύπρο, Ην. Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο σε ρόλο παρατηρητή, εξέπεμψε χρήσιμα μηνύματα. Τρίτον, την εμβάθυνση συνεργασίας με τον απόδημο ελληνισμό, κυρίως στις ΗΠΑ· αξιοσημείωτη η καλά οργανωμένη πρωτοβουλία του ελληνοαμερικανικού λόμπι για την αποτροπή πώλησης των F-35 στην Τουρκία. Τέταρτον, την επίδειξη σοβαρότητας και αυτοσυγκράτησης από τους πολιτικούς μας. Ο υπ. Εθνικής Αμυνας με τις υπερβολές του εκθέτει τη χώρα. Οι δήθεν πατριωτικές κορώνες μπορεί να προσελκύουν κάποιες ακροδεξιές ψήφους, αλλά δεν εντάσσονται σε έναν ευρύτερο εθνικό σχεδιασμό –κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση– και προκαλούν ζημία. Πολλές από τις ενέργειες και δηλώσεις του κ. Καμμένου προκαλούν τη γειτονική χώρα χωρίς να μας αποφέρουν οφέλη. Πρέπει να εξηγούμε ότι δεν απηχούν την επίσημη ελληνική θέση, κάτι μη εύκολο όσο παραμένει υπουργός Αμυνας. Το εθνικό συμφέρον επιβάλλει να προβεί ο πρωθυπουργός σε συγκεκριμένες κινήσεις. Είναι πολιτική σχιζοφρένεια αυτό που βιώνουμε στο εσωτερικό, με την ενδοκυβερνητική διάσταση απόψεων ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στον κ. Καμμένο. Σε κάθε περίπτωση έχει σημασία, και πρέπει να αξιολογείται από τη διεθνή κοινότητα, το γεγονός ότι όλο και περισσότερα κυβερνητικά στελέχη παίρνουν αποστάσεις απο τον υπ. Αμυνας, με πιο πρόσφατες τις περιπτώσεις των κ. Κουβέλη και Φίλη.

Εθνικά υπεύθυνη συμπεριφορά απαιτείται από όλους, ακόμη και κάποιους πρώην. Η δήλωση του Θ. Πάγκαλου πριν από μερικές εβδομάδες, ότι «καλός Τούρκος είναι ο νεκρός Τούρκος», ήταν ατυχής και καταδικαστέα. Τέλος, ο γράφων δεν θα σταματήσει να επισημαίνει την αναγκαιότητα συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων στα εθνικά θέματα, η απουσία της οποίας αποτελεί διαχρονική παθογένεια που αποδυναμώνει την Ελλάδα, όποια κυβέρνηση και αν βρίσκεται στην εξουσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή