Η αδικία των «αντικειμενικών δαπανών»

Η αδικία των «αντικειμενικών δαπανών»

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγο πάνω από το μισό ΑΕΠ, 54% του ΑΕΠ για την ακρίβεια, οφείλουν οι φορολογούμενοι στο κράτος, δηλαδή 101,3 δισ. ευρώ. Από φόρους που δεν μπορούν να εξοφλήσουν. Πληρώνουν ΦΠΑ, σε ποσοστό 84% των οφειλών, καταβάλλουν ΕΝΦΙΑ, ποσοστό εισπραξιμότητας 74,6%, αδυνατούν όμως να εξοφλήσουν τον φόρο εισοδήματος. Πάλι καλά που πληρώνεται το 67,8% του φόρου εισοδήματος ιδιωτών, ποσοστό που δεν αποτρέπει τη συσσώρευση οφειλών. Είναι η επόμενη μεγάλη φούσκα, που κάποια κυβέρνηση θα αναγκαστεί να… εξαφανίσει. Εως τότε οι κυβερνήσεις παριστάνουν ότι έχουν απαιτήσεις που θα εισπραχθούν. Γι’ αυτό μόλις 13,7 δισ. ευρώ έχουν χαρακτηριστεί προς το παρόν ανεπίδεκτα είσπραξης.

Το πραγματικό δράμα είναι ότι μέρος των απαιτήσεων αυτών δεν προκύπτει από πραγματικό εισόδημα αλλά από αυθαίρετες εκτιμήσεις ότι υπάρχει!

Παλιά, στα μέσα της δεκαετίας του ’70, καθιερώθηκαν τα τεκμήρια διαβίωσης ως ένας τρόπος εντοπισμού φοροδιαφυγής από ελεύθερους επαγγελματίες και εμπορευόμενους. Η εμβέλειά τους διευρύνθηκε και φθάσαμε στην αυθαιρεσία, που δεν ονομάζεται πλέον «τεκμήρια διαβίωσης», αλλά «αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης».

Προφανώς, η νέα ονομασία εφευρέθηκε για να καλυφθεί φραστικά η αδικία.

Οι «αντικειμενικές δαπάνες» αφορούν ετήσιες δαπάνες χρήσης και συντήρησης περιουσιακών στοιχείων όπως ιδιοκατοικούμενη ή μισθωμένη κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία, επιβατικά αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη. Πραγματικές δαπάνες όπως δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης, καταβολή αποδοχών σε οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό. Προστίθενται ακόμα τα «ελάχιστα ετήσια έξοδα 3.000 ευρώ για τον άγαμο φορολογούμενο και 5.000 ευρώ για συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση.

Το κράτος θεωρεί ότι εφόσον ο φορολογούμενος πληρώνει τις δαπάνες αυτές, πραγματικές ή (υποτιθέμενες) τεκμαρτές, αποδεικνύεται ότι έχει το ανάλογο εισόδημα.

Στην πραγματικότητα, μπορεί κάποιος να είχε δαπάνες όταν διέθετε το ανάλογο εισόδημα το οποίο χάθηκε, οπότε σταμάτησε να δαπανά. Οχι, λέει το αυθαίρετο κράτος. Οι αντικειμενικές δαπάνες παραμένουν στα ίδια επίπεδα τα τελευταία χρόνια, παρότι τα πραγματικά εισοδήματα συρρικνώνονται λόγω της πολυετούς κρίσης.

Σε πολλές περιπτώσεις προκύπτουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των χαμηλών πραγματικών εισοδημάτων και των υψηλών τεκμαρτών. Και είναι υψηλά τα τεκμήρια επειδή στις «αντικειμενικές δαπάνες» για κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία δεν λαμβάνεται υπόψη η παλαιότητα, ούτε αν βρίσκονται σε περιοχή «φθηνή» με τιμή ζώνης κάτω από 2.800 ευρώ και δεν υπάρχει προσαύξηση δαπάνης.

Η τεκμαρτή δαπάνη συντήρησης αυτοκινήτου είναι πολλές φορές μεγαλύτερη της αξίας του και πολλαπλάσια της πραγματικής δαπάνης που προκαλεί. Ο υπολογισμός ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης γίνεται στο σύνολο των εισοδημάτων, δηλαδή πραγματικό και τεκμαρτό. Και υπάρχουν δραματικές περιπτώσεις φορολογουμένων που είχαν κάποτε απολαβές, τις έχασαν και με το σημερινό τους εισόδημα δικαιούνται επιδόματα, όπως κοινωνικό μέρισμα, επίδομα τέκνων ή Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ. Χάνουν κι αυτό το δικαίωμα επειδή στο εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας καταγράφεται το «συνολικό εισόδημα», δηλαδή το πραγματικό που είναι ελάχιστο ή μηδενικό αλλά και το υψηλό τεκμαρτό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή