Αρχαιοφύλακες και e-εισιτήριο

Αρχαιοφύλακες και e-εισιτήριο

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιδεικνύοντας εντυπωσιακά αντανακλαστικά, η ΠΕΥΦΑ (Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων) εξέδωσε ανακοίνωση, αμέσως μόλις οι υπεύθυνοι του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και του υπουργείου Πολιτισμού δήλωσαν ότι θα ξεκινήσει –πιλοτικά στην αρχή– η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε κάποια μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Αντιγράφουμε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα:

«Η ΠΕΥΦΑ εύχεται καλή επιτυχία στην προσπάθεια για την καθιέρωση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. Θέλουμε να επισημάνουμε τη μεγάλη καθυστέρηση αυτής της εφαρμογής, η οποία πιστεύουμε πως δεν ήταν τυχαία. Oμως, διατηρούμε επιφυλάξεις ως προς τους χρόνους εφαρμογής του. Η πιλοτική εφαρμογή σε μεγάλης επισκεψιμότητας αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία θεωρούμε ότι είναι λάθος, λόγω των ιδιαιτεροτήτων που υπάρχουν. Θα προτείναμε καταρχήν τη βελτίωση και ενίσχυση των υποδομών των συγκεκριμένων χώρων και επίσης θα προτείναμε την πιλοτική εφαρμογή σε μεσαίας επισκεψιμότητας “αυτόνομα” μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους και κατόπιν την επέκτασή τους σε μεγαλύτερους».

Nα συμπεράνουμε, λοιπόν, ότι δεν συμφωνούν με τον χρόνο εφαρμογής του ηλεκτρονικού εισιτηρίου οι εκπρόσωποι των αρχαιοφυλάκων ούτε με την επιλογή των χώρων. Γιατί δεν μας λένε σε ποια μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους θέλουν να ξεκινήσει και πότε; Το 2020, το 2030, αργότερα; Επίσης, η άποψη αυτή εκφράζει όλους τους αρχαιοφύλακες; Γιατί τα τελευταία τέσσερα – πέντε καλοκαίρια που οι τηλεοπτικές κάμερες τρέχουν στην Κνωσό για να καταγράψουν τις ατελείωτες ουρές των τουριστών οι οποίοι περιμένουν ώρες μες στο λιοπύρι για να εξυπηρετηθούν στα ταμεία, οι αρχαιόφυλακες εμφανίζονται απελπισμένοι, δηλώνοντας σε όλους τους τόνους πως «πρέπει να γίνει το ηλεκτρονικό εισιτήριο, να βρούμε την ησυχία μας».

Αλλος λοιπόν είναι ο λόγος της διαφωνίας τους, δεν έχει να κάνει με τον χρόνο της εφαρμογής αλλά με την ίδια την εφαρμογή, που κανείς μάλλον δεν θα εκπλαγεί αν ούτε και αυτό το καλοκαίρι προχωρήσει.

Αβουλη, άτολμη, φοβισμένη να συγκρουστεί, η συγκεκριμένη κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, συντηρεί το θράσος, μια νοοτροπία «τσαμπουκά» που βλέπουμε παντού πλέον χωρίς καν να τηρούνται τα προσχήματα. Στις μπάρες των σταθμών του μετρό και του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, που στην πλειονότητά τους παραμένουν μέχρι σήμερα ανοιχτές, σε μεταρρυθμίσεις που δεν προχωρούν επειδή προσκρούουν σε πελατειακά συμφέροντα, σε ομάδες που εισβάλλουν όπου θέλουν, σπάνε και καταστρέφουν ό,τι ώρα θέλουν απαιτώντας διάφορα, σε μηχανισμούς γνωστούς από το παρελθόν, που διατηρούν ακόμη και σήμερα τη δύναμή τους και αντιστέκονται σε κάθε αλλαγή.

Ολοι αυτοί τρέφονται και επιβιώνουν από την κυβέρνηση, που πρώτη στέλνει το μήνυμα: «Εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε-γέλασε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή