Ανοχύρωτη η Βουλή στις ακρότητες της Χρυσής Αυγής

Ανοχύρωτη η Βουλή στις ακρότητες της Χρυσής Αυγής

4' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πλέον κρίσιμη καμπή, φαίνεται πως βρίσκεται ο θεσμός του κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα, με αρνητικό «καταλύτη» την παρουσία και την δράση της Χρυσής Αυγής στον Ναό της Δημοκρατίας.

Το επεισόδιο με τον υπόδικο Ι.Λαγό στην Ολομέλεια την περασμένη Πέμπτη, μοιάζει να αποτελεί κομβικό σημείο για τις περαιτέρω εξελίξεις, καθώς ήρθε να καταδείξει τον κίνδυνο, ακόμα και σε όλους όσοι υποτιμούσαν το φαινόμενο που ανέδειξε η συνειδητή ψήφος τμήματος του εκλογικού σώματος απέναντι σε μια ομάδα που δεν κρύβει τη μισαλλοδοξία, το φιλοχουντικό προσανατολισμό, το ρατσισμό και την προσήλωση των μελών της στα σύμβολα του ναζισμού.

Μετά και από το τελευταίο αυτό επεισόδιο, που συνοδεύτηκε από παρέμβαση της φρουράς της Βουλής για να αποτραπούν «τα χειρότερα», αλλά και από μια νέα διακοπή συνεδρίασης της εθνικής αντιπροσωπείας, σχεδόν άπαντες εμφανίζονται να αντιλαμβάνονται την ανάγκη μιας ριζικά αποτελεσματικότερης απάντησης απέναντι στους φορείς τέτοιων αποκρουστικών αντιλήψεων. Ωστόσο, για ακόμα μία φορά, αρνητική έκπληξη προκαλεί η απουσία άμεσων αντανακλαστικών διόρθωσης εκείνων των αδυναμιών που έχει διαπιστωθεί πλέον ότι χαρακτηρίζουν την αμυντική θωράκιση του πολιτεύματος. 

Ο Πρόεδρος της Βουλής σε παρέμβασή του, περιορίστηκε να επαναλάβει ότι πρέπει να ληφθούν τα αυστηρότερα μέτρα που προβλέπει ο υφιστάμενος Κανονισμός. Τα μέτρα αυτά έχουν ληφθεί πολλάκις στο παρελθόν, πλην όμως όχι απλώς καταδείχθηκαν ανεπαρκή –ως προς τον αποτρεπτικό χαρακτήρα που υποτίθεται πρέπει να έχουν-, αλλά και έγιναν στόχος διαρκής φραστικής απαξίωσης εκ μέρους εκείνουν στους οποίους επιβλήθηκαν.

Απροθυμία

Ο κ. Ν. Βούτσης σε πρόσφατη συνομιλία του με δημοσιογράφους ακούστηκε να λέει ότι η αυστηροποίηση του κανονιστικού πλαισίου για την αντιμετώπιση αντικοινοβουλευτικής συμπεριφοράς, έχει αποδειχθεί ανεπαρκής σε άλλα Κοινοβούλια, και έτσι μοιάζει να απορρίπτει τις όποιες προτάσεις για θεσμοθέτηση αυστηρότερων πειθαρχικών ποινών, συγκριτικώς με εκείνες που ισχύουν και επιβάλλονται.

Με αφορμή το τελευταίο επεισόδιο, εντός της Ολομέλειας, μόνο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ι. Κεφαλογιάννης έκανε ευθέως λόγο για την ανάγκη «να ληφθούν ακόμα πιο αυστηρά μέτρα», ενώ από την ΔΗΣΥ ο Αθ. Θεοχαρόπουλος σημείωσε: «Πρέπει άμεσα να πάρουμε όλα τα θασμικά μέτρα», προαναγγέλοντας υποβολή προτάσεων στην Διάσκεψη των Προέδρων, εκ μέρους του κόμματός του.

Ανάλογες ιδέες, με αφορμή παρόμοια επεισόδια, είχαν ακουστεί και στο παρελθόν, πλην όμως τίποτε δεν έγινε. Μένει να φανεί αν αυτή τη φορά («Και πριν είναι, πλέον, πολύ αργά», όπως σχολιάζεται στο Περιστύλιο) υπάρξουν πρωτοβουλίες από βουλευτές ή κόμματα, με κατάθεση προτάσεων και βούληση να τεθούν προς άμεση έγκριση και εφαρμογή.

«Κοινό μυστικό»

Στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου είναι κάτι σαν κοινό μυστικό η αιτία για την οποία  καταγράφεται διαχρονικά μια απροθυμία του πολιτκού προσωπικού να αυστηροποιήσει τα «πειθαρχικά μέτρα», ή ακόμα και να εφαρμοστούν τα ισχύοντα προς όλους όσοι επιδεικνύουν αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά: Στο πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης, ειδικά σε περιόδους κρίσεων, καταγράφεται χρήση απρεπούς φρασεολογίας σε πολλές αντιπαραθέσεις μεταξύ πολιτικών αντιπάλων. Πολλές φορές οι υπόλοιποι έκαναν ότι δεν άκουσαν, ενώ σε άλλες περιπτώσεις απλώς γινόταν λόγος για «γραφικότητες». Το πλήγμα, όμως, κάθε φορά στην εικόνα του Κοινοβουλίου γινόταν ολοένα και μεγαλύτερο, ενώπιον της κοινής γνώμης.

Ακόμα χειρότερη εξέλιξη; Εμμέσως την περιέγραψε ο κ. Βούτσης τις προάλλες, επισημαίνοντας πως η ανεκτικότητα και η μη επιβολή ποινών στους εχθρούς της Δημοκρατίας, στέλνει άκρως επικίνδυνα μηνύματα στην κοινωνία: «Τι θα συμβεί έξω, εάν από εδώ μέσα φύγει το σήμα ότι δεν πειράζει, λέμε και μια κουβέντα παραπάνω;», είπε ορθώς ο Πρόεδρος της Βουλής.

Ανεκτικότητα πολλών μορφών

Αξιοσημείωτο είναι, ωστόσο, ότι η ανεκτικότητα εκ μέρους του δημοκρατικού τμήματος του Κοινοβουλίου προς αποκρουστικές αντιλήψεις και τους φορείς τους, δεν εντοπίζεται μόνο σε περιστατικά ακραίας συμπεριφοράς των στελεχών του μηχανισμού Μιχαλολιάκου. Τα παραδείγματα δεν είναι λίγα, και στο παρόν σημείωμα καταγράφονται απλώς ενδεικτικά από την παρούσα συγκυρία:

Περίπτωση πρώτη: Βουλευτές από τα δημοκρατικά κόμματα, πολλές φορές μνημονεύουν, με τρόπο σχεδόν «απενοχοποιητικό» τη Χ.Α. σαν σημείο αναφοράς σύγκρισης του πολιτκκπύ της αντιπάλου με το συγκεκριμένο φορέα.

Περίπτωση δεύτερη: Βουλευτές του μεγάλου κυβερνητικού εταίρου έναντι «χρυσαυγίτικων» συμπεριφορών-χαρακτηριστικών βουλευτών του μικρού κυβερνητικού εταίρου, απλώς «δυσφορούν», ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η συγκυβέρνηση. Τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα; Η κυρία Αννέτα Καββαδία ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενη στον Δημ. Καμμένο –στέλεχος του κυβερνητικού εταίρου ΑΝΕΛ- χαρακτήρισε «παραληρηματικό και χυδαίο» το λόγο του, για να συμπληρώσει: «Είναι θιασώτης ακροδεξιών και ρατσιστικών αντιλήψεων». Το μήνυμα εδώ είναι ότι γίνεται ανεκτός ένας τέτοιος λόγος και ανεκτές τέτοιες αντιλήψεις, προφανώς στο όνομα της διατήρησης της εξουσίας.

Περίπτωση τρίτη: Ο με την ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ εκ των Αντιπροέδρων, βουλευτής Δημ. Καμμένος, όταν προεδρεύοντας συνεδρίαση της Ολομέλειας είχε να αντιμετωπίσει συμπεριφορά χρυσαυγίτη βουλευτή, η οποία σχολιάστηκε από τον κ. Βούτση ως παράδειγμα υπέρβασης των συνόρων του μίσους και του διχασμού, όχι απλώς όχι απλώς την ανέχτηκε, αλλά και στο τέλος… ευχαρίστησε τον χρυσαυγίτη ομιλητή: «Ευχαριστούμε πολύ τον συνάδελφο από τη Χρυσή Αυγή», είπε στο τέλος της υβριστικής ομιλίας ο προεδρεύων.

Περίπτωση τέταρτη: Εκ των Αντιπροέδρων, επίσης, ο Μ. Γεωργιάδης (Ενωση Κεντρώων), αντιδρά με ιδιαίτερη αυστηρότητα, όταν βουλευτής του ΚΚΕ στην ομιλία του μιλάει για «εγκληματική Χρυσή Αυγή». Σε συνέχεια παρεμβάσεων άλλου χρυσαυγίτη βουλευτή που φωνάζει από τα έδρανα «Το παράκανες», Σοβαρέψου λίγο», «Μαζέψτε τον», ο Αντιπρόεδρος Γεωργιάδης απευθύνεται στον βουλευτή του ΚΚΕ και τον επιπλήττει, ανακοινώνοντας την απόφασή του να διαγραφεί από τα πρακτικά η ενοχλητική για τη ΧΑ φράση του! «Έχω το δικαίωμα να διαγράψω κάποια έκφραση, αν θεωρώ ότι δεν πρέπει να ειπωθεί» είπε ο προδρεύων της συνεδρίασης απαντώντας στις διαμαρτυρίες πλέον του βουλευτή του ΚΚΕ.

«Εμείς δεν έχουμε κανέναν απολύτως ενδοιασμό να χαρακτηρίσουμε τη Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση» επέμεινε ο τελευταίος, με τον κ. Γεωργιάδη να κλιμακώνει την προστατευτική για τη ΧΑ αυστηρότητά του: «Δεν θα το κάνετε εδώ μέσα όμως, κύριε. Οχι εντός του Κοινοβουλίου. Μπορείτε να βγείτε στο Περιστύλιο ή έξω στα κανάλια».

Σε ορισμένες από τις τελευταίες δηλώσεις τους, στελέχη του Ποταμιού εστιάζουν στο πρόβλημα: «Εχει ευθύνες και το κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που νομίζει ότι εκδικείται το πολιτικό σύστημα στέλνοντας τους ναζιστές στη Βουλή», είπε ο κ. Σπ. Λυκούδης. «Η Χρυσή Αυγή δεν είναι ένα πολιτικό κόμμα, είναι μια εγκληματική οργάνωση τραμπούκων», σημείωσε ο κ. Σπ. Δανέλλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή