Οι πρώτες βρύσες στο ιστορικό κέντρο

Οι πρώτες βρύσες στο ιστορικό κέντρο

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις πρώτες τρεις βρύσες σε δημόσιους χώρους πρόκειται να δημιουργήσει μέχρι το καλοκαίρι ο Δήμος Αθηναίων. Η κίνηση γίνεται στο πλαίσιο εκστρατείας για την ενίσχυση της κατανάλωσης του νερού βρύσης, ως μέσου μείωσης των απορριμμάτων, αλλά και ενίσχυσης του χαρακτήρα του νερού ως δημόσιου αγαθού. Θα ακολουθήσουν και άλλες δράσεις στην ίδια κατεύθυνση, όπως η συνεργασία με εστιατόρια διατεθειμένα να μην προσφέρουν εμφιαλωμένο νερό.

Η εκστρατεία «Επι-στροφή στη βρύση» διοργανώνεται από την περιβαλλοντική οργάνωση Δίκτυο Μεσόγειος SOS (με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο), σε συνεργασία με την Ενωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης-Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ) και τον Δήμο Αθηναίων. Στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησε χθες διήμερο συνέδριο στην Αθήνα, όπου προβάλλονται καλά παραδείγματα από την Ευρώπη. «Το νερό βρύσης υπάρχει στα σχολεία, υπάρχει σε δημόσιες υπηρεσίες, αλλά πουθενά αλλού. Μας λείπουν οι δημόσιες βρύσες», εκτιμά η Χριστίνα Κονταξή, διευθύντρια της οργάνωσης. «Πρέπει να ενισχύσουμε την προσφορά δωρεάν νερού βρύσης στον δημόσιο χώρο για να υποστηρίξουμε τον δημόσιο χαρακτήρα του και να συμβάλουμε στη μείωση πλαστικών απορριμμάτων. Γι’ αυτό η εκστρατεία μας απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις εστίασης και τουρισμού, προκειμένου να προσφέρουν κι αυτοί την επιλογή νερού βρύσης».

Πού θα τοποθετηθούν

Συμμετέχοντας στην εκστρατεία, ο Δήμος Αθηναίων πρόκειται μέχρι το καλοκαίρι να τοποθετήσει τις πρώτες τρεις δημόσιες βρύσες του: στη συμβολή των οδών Ερμού και Νίκης στο Σύνταγμα, στην είσοδο του σταθμού του μετρό στον Κεραμεικό και στην είσοδο του Περιφερειακού Γραφείου Εξυπηρέτησης Κοινού της ΕΥΔΑΠ στη λεωφόρο Κηφισίας. «Ο δήμος επέλεξε τις θέσεις και τον σχεδιασμό των βρυσών και η ΕΥΔΑΠ θα αναλάβει την απόκτηση, τοποθέτηση και συντήρησή τους», λέει η Λενιώ Μυριβήλη, αντιδήμαρχος Πρασίνου. «Θα λειτουργούν με μπουτόν, με κάθετη ροή νερού, ώστε να μπορεί κάποιος να ξαναγεμίσει ένα μπουκάλι. Ανάλογες βρύσες υπάρχουν σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις». Παράλληλα, ο δήμος ξεκινά επαφές με χώρους εστίασης, οι οποίοι θα συμμετέχουν στην εκστρατεία, προσφέροντας ως πρώτη επιλογή μια κανάτα με νερό αντί για εμφιαλωμένο.

Οι εκπρόσωποι των ΔΕΥΑ εκτιμούν ότι το «κλειδί» για ορθολογική χρήση του νερού παραμένει στην άρδευση. «Πιστεύω ότι η διαχείριση του αρδευτικού νερού πρέπει να περάσει στις ΔΕΥΑ, τουλάχιστον όσες είναι καλά οργανωμένες», ανέφερε ο δήμαρχος Λάρισας Απόστολος Καλογιάννης. «Οι ΤΟΕΒ (Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων) είναι ένα απαρχαιωμένο μοντέλο, με τα γνωστά αποτελέσματα. Το 2015-2017 αρδεύσαμε πιλοτικά 2.000 στρέμματα κοντά στη Λάρισα, με δική μας υποδομή και διαπιστώσαμε ότι με την ίδια ποσότητα νερού μπορούμε να αρδεύσουμε διπλάσια έκταση. Για να μπορέσει κάποιος να αντιμετωπίσει το υδατικό πρόβλημα μιας περιοχής όπως η Θεσσαλία πρέπει να έχει πραγματικά στοιχεία για την κατανάλωση και να την παρακολουθεί, κάτι που με το σημερινό σύστημα δεν υπάρχει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή