Ανοικτά αφήνει όλα τα ενδεχόμενα για τη ΛΑΡΚΟ η κυβέρνηση

Ανοικτά αφήνει όλα τα ενδεχόμενα για τη ΛΑΡΚΟ η κυβέρνηση

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από τρία χρόνια απραξίας και ενώ διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για υποσχέσεις περί «δημοσίου χαρακτήρα» της εταιρείας, η κυβέρνηση επαναφέρει το σχέδιο του 2014 μερικής ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ, προκειμένου να αποφευχθεί το βέβαιο λουκέτο. Αυτό προκύπτει σαφώς από τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη στη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους του σωματείου εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, βουλευτές του νομού Φθιώτιδας, τον αντιπεριφερειάρχη Ευβοίας και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής. «Η πρόσφατη καταδικαστική απόφαση δημιουργεί ένα νέο τοπίο. Ολα τα σενάρια είναι πλέον ανοικτά», είπε ο κ. Σταθάκης. Ο υπουργός ενημέρωσε τους εργαζομένους για την πρόσφατη δεσμευτική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία καθίσταται οριστική η απόφαση της Ε.Ε. του 2014 για την επιστροφή των κρατικών ενισχύσεων, ύψους 136 εκατ. ευρώ πλέον τόκων, από τη ΛΑΡΚΟ στο ελληνικό Δημόσιο. Σε αυτό το πλαίσιο, το ελληνικό Δημόσιο καλείται να ξεκινήσει διάλογο με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. για την εκπόνηση σχεδίου επίλυσης του ζητήματος, είπε ο υπουργός και υπογράμμισε ότι βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μέριμνα για τη διασφάλιση των εργαζομένων, παραθέτοντας ως παράδειγμα τη συμφωνία που πέτυχε για τη ΔΕΗ.

Στην ουσία, η κυβέρνηση άφησε να παρέλθουν τρία χρόνια για να επαναφέρει ένα σχέδιο που είχε τη στήριξη της Κομισιόν και ήταν το μοναδικό που θα μπορούσε να βάλει τη ΛΑΡΚΟ σε μια βιώσιμη πορεία. Το σχέδιο του 2014, που τελικά δεν περπάτησε, προέβλεπε τη δημιουργία μιας νέας εταιρείας με περιουσιακά στοιχεία το εργοστάσιο της Λάρυμνας και τα μεταλλεία του Αη Γιάννη και τη διάθεσή της από το ΤΑΙΠΕΔ προς πώληση. Παράλληλα, η υφιστάμενη ΛΑΡΚΟ μέσω διαγωνισμού θα διέθετε προς πώληση τα μεταλλεία σε Εύβοια, Καστοριά και Σέρβια, για να καταλήξουν μέσω δημοπρασίας στον πλειοδότη της νέας ΛΑΡΚΟ, έτσι ώστε να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα της εταιρείας. Το σχέδιο μερικής ιδιωτικοποίησης, όπως ονομάστηκε, είχε τη στήριξη της Ε.Ε., η οποία με απόφασή της είχε δεσμευθεί ότι οι κρατικές ενισχύσεις δεν θα επιβαρύνουν τον νέο ιδιοκτήτη. Η αναβίωση του εν λόγω σχεδίου εξακολουθεί να εμφανίζεται ως μοναδική διέξοδος για τη σωτηρία της ΛΑΡΚΟ, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα κινήσει γρήγορα τις διαδικασίες για να προλάβει την επιβολή προστίμου από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ενα από τα θέματα, πάντως, που χρήζει διευθέτησης, σε κάθε περίπτωση, είναι οι οφειλές της ΛΑΡΚΟ προς τη ΔΕΗ, οι οποίες έχουν ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ. Το θέμα προβληματίζει έντονα τη διοίκηση της ΔΕΗ, η οποία εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να κατεβάσει τον διακόπτη της ιστορικής μεταλλουργίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή