Κάτω από 7.000 δολάρια η τιμή του bitcoin το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς

Κάτω από 7.000 δολάρια η τιμή του bitcoin το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταστροφικό μπορεί να χαρακτηριστεί το πρώτο τρίμηνο του 2018 για τον «βασιλιά» των κρυπτονομισμάτων, το bitcoin, καθώς χθες το πρωί η αξία του έπεσε κάτω από τα επίπεδα των 7.000 δολαρίων, παρότι στη συνέχεια επανήλθε στα αρχικά επίπεδα. Σύμφωνα με το coindesk.com, το bitcoin, το οποίο έχει χάσει περίπου το 50% της συνολικής του αξίας ήδη από την αρχή του έτους, διολίσθησε έως και σε 6.616 δολάρια, για πρώτη φορά από τις αρχές Φεβρουαρίου. Το τρίμηνο που διανύουμε, το bitcoin έχει καταγράψει τις ισχυρότερες απώλειες από το 2011, όταν η αξία του είχε μειωθεί κατά 68% και κινούνταν στα 5,14 δολάρια. Αντίστοιχες απώλειες καταγράφουν και τα υπόλοιπα ψηφιακά νομίσματα, όπως το ripple και το litecoin, δεδομένου ότι έχει αρχίσει να καλλιεργείται ένα κλίμα αβεβαιότητας γύρω από την αξιοπιστία των ψηφιακών νομισμάτων.

Ο Kέβιν Ντάουντ, καθηγητής Οικονομικών στο Durham University και επικεφαλής οικονομολόγος του Institute of Economic Affairs (IEA), επισημαίνει στην «Κ» ότι η απότομη πτώση του bitcoin δεν μπορεί να εξηγηθεί. Ο ίδιος αναφέρει: «Πιστεύω ότι η τιμή του bitcoin θα φθάσει εντέλει σε μηδενικά επίπεδα, ωστόσο δεν μπορώ εύκολα να εξηγήσω την πρόσφατη πτώση του». Παρότι το 2017 αποτέλεσε χρονιά-ορόσημο για την εκτόξευση της τιμής του κρυπτονομίσματος, από τις αρχές του 2018 το νόμισμα φαίνεται να δέχεται ισχυρές πιέσεις. Προσφάτως, στέλεχος της κινεζικής κεντρικής τράπεζας επισήμανε ότι η προστασία του γουάν από την απειλή των κρυπτονομισμάτων αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος για το 2018.

Επιπλέον, ενδεικτικό στοιχείο για τη δυσφορία που επικρατεί σχετικά με τα κρυπτονομίσματα είναι η αποστασιοποίηση πολλών τεχνολογικών εταιρειών από την αγορά των ψηφιακών νομισμάτων. Το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης Twitter επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι απαγορεύει διαφημίσεις για τα ψηφιακά νομίσματα, ακολουθώντας το παράδειγμα της Facebook και της Google. Παρότι ο κ. Ντάουντ θεωρεί ότι πολλά από τα κρυπτονομίσματα μπορεί να αποτελούν απάτη, o ίδιος εκτιμά ότι οι διακυμάνσεις που υφίσταται το bitcoin θα οδηγήσουν, τελικά, στη δημιουργία νέων ψηφιακών νομισμάτων ή σε κάτι άλλο που θα το αντικαταστήσει.

Ο ίδιος ευελπιστεί ότι δεν θα είναι κάποιο κρατικό νόμισμα που θα επιβάλλεται στον καθένα. Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα κρυπτονομίσματα δεν συνδέονται απαραιτήτως ως μέσο με τη διάπραξη έκνομων πράξεων, ενώ εκτιμά ότι δεν χρειάζονται νομική έγκριση από κάποια κυβέρνηση για να νομιμοποιηθούν. Υποθέτουμε ότι είναι νόμιμα μέχρι κάποιος να αποδείξει ότι δεν είναι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή