Το Κονκλάβιο (03/04/18)

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστροφές…

Από το 1989 και τη διάσπαση του ΚΚΕ είχε να πατήσει το πόδι του στον Περισσό ο Ν. Κοτζιάς. Συνέβη χθες, καθώς 29 χρόνια μετά, ο άλλοτε «θεωρητικός του ΚΚΕ» επέστρεψε στο «Σπίτι του Λαού» για να ενημερώσει τον Δ. Κουτσούμπα για τo Σκοπιανό. Παρών στη συνάντηση πληροφορούμαι ότι ήταν και ο Θ. Παφίλης. Το απόγευμα ο Κοτζιάς πέρασε την πόρτα της Σεβαστουπόλεως. Εκεί δεν άφησε ασχολίαστο το περιβάλλον του γραφείου του Στ. Θεοδωράκη, λέγοντας κάτι του τύπου «ωραία γραφεία έχετε!». Δεν ξέρω αν αναφερόταν στην περίφημη φωτογραφία-πίνακα του Τ. Τλούπα, που δείχνει αγρότισσες του λαρισαϊκού κάμπου, ή στο κάδρο του Ελ. Βενιζέλου. Μαθαίνω, πάντως, ότι για τη συνάντηση ο Θεοδωράκης άφησε την μπάλα στην οποία συνηθίζει να κάθεται –αυτό έλειπε– και τοποθετήθηκαν καρέκλες. Παρών από το Ποτάμι και ο πρέσβης ε.τ. Γ. Κακλίκης.

Δεν απάντησε

Ενδιαφέρον περιμένω να είναι και το σημερινό ραντεβού στη Χ. Τρικούπη με τη Φώφη Γεννηματά. Κι αυτό, διότι παρών θα είναι φυσικά –μεταξύ άλλων– ο Ανδρ. Λοβέρδος. Πάντως, το ραντεβού με τον Γ. Κουμουτσάκο δεν έχει οριστεί ακόμη. Θυμίζω ότι κατά την ανταλλαγή sms που είχε την προηγούμενη εβδομάδα με τον υπ. Εξωτερικών ο Κουμουτσάκος, τον ενημέρωσε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης περίπου δεν ενδιαφέρεται, παρά μόνο για ενημέρωση από τον πρωθυπουργό, κι ότι ο ίδιος θα ήταν διαθέσιμος άμα τη επιστροφή του από τις ΗΠΑ (από χθες). Απάντηση δεν πήρε. Δεν αποκλείω το ραντεβού με τον Κουμουτσάκο να μετατεθεί για μετά το Πάσχα. Ούτως ή άλλως, τότε θα έχουν περισσότερα να πουν, καθώς πληροφορούμαι ότι το νομοσχέδιο για τον νέο οργανισμό του ΥΠΕΞ συγκεντρώνει ήδη αντιδράσεις από διάφορες κατευθύνσεις.

Τιτιβίσματα

Μένω στην επίσκεψη Κουμουτσάκου στις ΗΠΑ. Το ενδιαφέρον, όπως μου λένε, είναι ότι ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας είχε κατά τις επισκέψεις του στις ΗΠΑ συνοδεία από την ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον. Oχι, δεν «χώθηκε» από μόνη της η πρεσβεία. Ο ίδιος το ζήτησε, προκειμένου να είναι απολύτως «θεσμικός», εξ ου και φαντάζομαι ότι οι λεπτομέρειες των συναντήσεων θα έχουν ήδη γίνει γνωστές τουλάχιστον στη μισή κυβέρνηση. Κάτι πρέπει να ξέρει ο Τζέφρεϊ Πάιατ, ο οποίος «τιτίβισε» δηλώνοντας την ικανοποίησή του για την «παραγωγική» επίσκεψη του Κουμουτσάκου στην Ουάσιγκτον…

Ελα μαζί μας

Ωρα για κοινωνικό ποδόσφαιρο και το αντίστοιχο… bonding χθες για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία, καθώς η ομάδα της Πειραιώς έπαιξε μπάλα με ερασιτεχνική ομάδα Ρομά από το Μενίδι στο δημοτικό γήπεδο Μοσχάτου. Στον αγώνα μπήκαν ακόμη ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Γιώργος Μυλωνάκης, ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο Κωνσταντίνος Ζούλας και φυσικά ο Θοδωρής Ζαγοράκης. Παρών στον αγώνα ήταν και ο γιος του Κυριάκου, Κωνσταντίνος. Οχι, δεν ήταν εκεί ο Θανάσης Δαβάκης, παρότι πληροφορούμαι ότι πολιτευτής με χιούμορ πρότεινε στη «γαλάζια» ομάδα να φέρει τον Δαβάκη στο γήπεδο ως διαιτητή! Σημειώνω ότι ο ερασιτεχνικός σύλλογος που έπαιξε χθες με τους νεοδημοκράτες βρίσκεται υπό την ομπρέλα της ΕΛΑΝ ΠΑΣΕ (της ομοσπονδίας των Ρομά), η οποία και είχε αντιδράσει στις άστοχες δηλώσεις Δαβάκη. Το «ελάν πασέ» σημαίνει «έλα μαζί μας». Αν κρίνω από τον χθεσινό αγώνα, φαίνεται ότι τα πνεύματα κατευνάστηκαν.

Ούτε μία στο εκατομμύριο

Χθες ήταν σειρά του επιτρόπου για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων Χρήστου Στυλιανίδη να περάσει από το Μέγαρο Μαξίμου για να δει τον Αλέξη Τσίπρα. Σημειώνω, πάντως, ότι παρών στη συνάντηση δεν ήταν ο Δημήτρης Βίτσας, όπως στο ραντεβού της περασμένης Παρασκευής με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Ο Στυλιανίδης ανακοίνωσε την πρόσθετη στήριξη ύψους 180 εκατ. ευρώ για τους πρόσφυγες μέσω του προγράμματος ΕΣΤΙΑ, που τους βοηθάει να νοικιάσουν κατοικίες σε αστικές περιοχές και τους προσφέρει χρηματική βοήθεια. Θυμίζω ότι η Ελλάδα έχει λάβει από τα ευρωπαϊκά ταμεία βοήθεια που υπερβαίνει τα 1,5 δισ. ευρώ για το προσφυγικό. Το εν λόγω πρόγραμμα, πάντως, λήγει τον ερχόμενο Μάρτιο. Μετά, καληνύχτα και καλή τύχη. Για να μην προσθέσω ότι ολόκληρη η Ευρώπη θα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και «ούτε μία στο εκατομμύριο» δεν θα ξοδέψει κάποιος δάκρυα ή πολιτικό κεφάλαιο για να στηρίξει την κυβέρνηση στο προσφυγικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή