Επίθεση Ν.Δ. κατά Καμμένου

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκληρή γλώσσα κατά της κυβέρνησης και ιδιαιτέρως κατά του Πάνου Καμμένου, τον οποίο χαρακτήρισε «ανίκανο και επικίνδυνο» να χειριστεί τα εθνικά θέματα, χρησιμοποίησε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαπολύοντας επίθεση έναντι του πρωθυπουργού τόσο για το «βρώμικο ψέμα» της καθαρής εξόδου όσο και για την «αδυναμία» του, καθώς, όπως είπε, «θα έπρεπε να είχε αποπέμψει χθες τον κ. Καμμένο». Αναφερόμενος στα εσωτερικά του κόμματος, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι συμβουλεύεται τους κ. Καραμανλή και Σαμαρά, αλλά τις αποφάσεις τις παίρνει μόνος του, ενώ, ερωτηθείς αν οι κ. Βενιζέλος και Λοβέρδος θα ενταχθούν στις λίστες της Ν.Δ., απάντησε κατηγορηματικά «όχι».

«Πώς αισθάνονται αυτοί οι γονείς όταν τον ακούν τον κ. Καμμένο να λέει ότι οι στρατιώτες θα μείνουν στη φυλακή πιθανώς για 15 χρόνια, με πόση απερισκεψία μπορεί να μιλάει για να υπερασπιστεί τη δική του εικόνα;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της Ν.Δ., κατηγορώντας τον ΥΠΕΘΑ ότι «ρίχνει αχρείαστα λάδι στη φωτιά», καθώς και για «επιπολαιότητα», αν νομίζει ότι απαντώντας στον Ερντογάν μπορεί να επιτύχει τη συσπείρωση «μιας παραπαίουσας κυβέρνησης». Προέτρεψε μάλιστα τον κ. Καμμένο να μιλάει λιγότερο και «να κάνει περισσότερο τη δουλειά του, που είναι η ενίσχυση του αξιόμαχου των ενόπλων δυνάμεων». Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στον Real Fm, o κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη διαφωνία του για τον τόνο και το ύφος της ανακοίνωσης του Μαξίμου έναντι του κ. Ερντογάν (τα περί «σουλτάνου»), επισημαίνοντας ότι ήταν «λάθος» και ότι, αν η Τουρκία έχει σκοπό να επιτείνει την ένταση, «δεν έχουμε λόγο να ενδίδουμε με αυτή τη φρασεολογία».

Επίθεση εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο κ. Μητσοτάκης και για το αφήγημα της καθαρής εξόδου, αφήνοντας μάλιστα αιχμές κατά του Πιερ Μοσκοβισί, που το υποστηρίζει, ότι «πιθανόν να έχει τους δικούς του λόγους». «Η κυβέρνηση έχει ψηφίσει για το 2019 και το 2020 μειώσεις συντάξεων και αφορολογήτου. Εάν ο κ. Τσίπρας πραγματικά εννοεί την καθαρή έξοδο, ας έρθει στη Βουλή να τα ξεψηφίσει. Τώρα έχει μέτρα μνημονίου χωρίς λεφτά. Για να πάρει από τις αγορές λεφτά, πρέπει να υπάρχει μια σοβαρή κυβέρνηση που να μπορεί να πείσει. Σχέδιο της κυβέρνησης δεν υπάρχει για την επόμενη μέρα», υπογράμμισε. Στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, έριξε το γάντι στον πρωθυπουργό, επαναφέροντας την πρόταση που είχε διατυπώσει πριν από δύο χρόνια να δεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ όλα τα άρθρα που θα προτείνει η Ν.Δ. ως αναθεωρητέα και το αντίστροφο. «Η πρόταση ισχύει στο ακέραιο, δεν πήρα ποτέ απάντηση. Αν δέχεται αυτή τη λογική ή επιμένει σε όσα έχει πει περί συντάγματος με ιδεολογικό πρόσημο», τόνισε, επαναλαμβάνοντας ότι η Ν.Δ. θέλει ευρεία αναθεώρηση. «Με ενδιαφέρει να επιδιώξω το μεγάλο και να μη συμβιβαστώ στο μικρό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κληθείς να απαντήσει στα περί «ακροδεξιών στοιχείων» εντός της Ν.Δ., αυτοχαρακτηρίστηκε «μετριοπαθής κεντροδεξιός πολιτικός» που έχει στρέψει τη Ν.Δ. στον μεσαίο χώρο. «Ακούγονται διάφορες απόψεις, όπως είναι φυσικό, που δεν υιοθετούνται από όλα τα στελέχη, αλλά έτσι είναι τα μεγάλα κόμματα. Συνεδριάζουν τα όργανα και λαμβάνουμε αποφάσεις που δεσμεύουν τους πάντες», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Ν.Δ., ενώ τοποθετούμενος στα περί παραίτησης του Αδ. Γεωργιάδη εξαιτίας της υπόθεσης Novartis, απάντησε ότι όσοι ρωτούν πρέπει να είναι οι ίδιοι που ζητούν την παραίτηση του Γ. Στουρνάρα από την ΤτΕ.

Ο Στ. Πέτσας στη θέση του Μ. Μπεκίρη

Tην παραίτηση του διευθυντή του Γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Μιχάλη Μπεκίρη, και την απόφαση του προέδρου της Ν.Δ. για την αντικατάστασή του από τον Στέλιο Πέτσα ανακοίνωσε χθες η Πειραιώς, με την επισήμανση ότι ο κ. Μητσοτάκης «ευχαρίστησε θερμά τον κ. Μπεκίρη για το έργο του και τη συνεισφορά του στην πορεία της Ν.Δ.». Η παραίτηση, «για προσωπικούς λόγους», δεν αποκλείεται να συνοδευτεί από την αξιοποίηση του κ. Μπεκίρη –προσωπικού φίλου του κ. Μητσοτάκη– σε κάποια άλλη θέση και, πάντως, κλείνει έναν κύκλο που άνοιξε τον Ιανουάριο του 2016 με την ανάληψη της ηγεσίας της Ν.Δ. από τον κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Πέτσας, σύμβουλος Δημοσιονομικής Πολιτικής του προέδρου της Ν.Δ., είχε αναλάβει ήδη αναβαθμισμένο ρόλο ως επικεφαλής της 12μελούς ομάδας των προεδρικών συμβούλων. Είναι στέλεχος του ΥΠΟΙΚ στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και διετέλεσε, μεταξύ άλλων, διευθυντής του Γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΤΕ και της Cosmote, μέλος του Προεδρείου της EDRC του ΟΟΣΑ, του Δ.Σ. της Ενωσης Νέων Επιστημόνων Ευρωπαϊκών Σπουδών και της Ενωσης Αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, προϊστάμενος Εσόδων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οικονομικός σύμβουλος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ. Την περίοδο 2012-2014, ήταν από τους βασικούς διαπραγματευτές της ελληνικής πλευράς με την τρόικα για θέματα δημοσιονομικής πολιτικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή