ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ανοίγει ο δρόμος της έκδοσης αδειών για τα έργα στις Σκουριές

ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ

Η καναδική εταιρεία και η θυγατρική της «Ελληνικός Χρυσός», που ελέγχει τα Μεταλλεία Χαλκιδικής, αναμένεται να ζητήσουν συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Eνέργειας Γιώργο Σταθάκη αμέσως μετά το Πάσχα, προκειμένου να θέσουν το ζήτημα της έκδοσης των αδειών για τα έργα στις Σκουριές.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Tις επόμενες κινήσεις της σε σχέση με τις επενδύσεις στα Μεταλλεία Χαλκιδικής εξετάζει η Eldorado Gold, μετά τη δικαίωσή της από τη Διαιτησία στην οποία είχε προσφύγει το ελληνικό Δημόσιο. Η καναδική εταιρεία και η θυγατρική της «Ελληνικός Χρυσός», που ελέγχει τα Μεταλλεία Χαλκιδικής, αναμένεται να ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Eνέργειας Γιώργο Σταθάκη αμέσως μετά το Πάσχα, για να θέσει το ζήτημα της έκδοσης των αδειών για τα έργα στις Σκουριές. Ο κ. Σταθάκης είχε «παγώσει» τη διαδικασία έκδοσης των αδειών στις Σκουριές, προκειμένου να ολοκληρωθεί η Διαιτησία, δηλώνοντας τότε ότι η όποια απόφασή της θα γίνει σεβαστή από το Δημόσιο και την κυβέρνηση.

Μετά την απόφαση της Διαιτησίας, η οποία απορρίπτει το αίτημα του ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με το οποίο η τεχνική μελέτη για το εργοστάσιο της μεταλλουργίας στη θέση Μαντέμ Λάκκος παραβιάζει τη σύμβαση παραχώρησης των μεταλλείων, το ΥΠΕΝ με ανακοίνωσή του μιλάει πάλι για σεβασμό της απόφασης του δικαστηρίου, θέτει ωστόσο τρία κριτήρια, προκειμένου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, Δημόσιο και ΥΠΕΝ «να διασφαλίσουν ότι τελικά θα παραχθεί καθαρός χρυσός». Ως κριτήρια κατά σειρά προτεραιότητας αναφέρει τους περιορισμούς που επιβάλλει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, συγκεκριμένες δεσμεύσεις υπέρ του δημοσίου συμφέροντος ώστε να μεγιστοποιείται η εγχώρια προστιθέμενη αξία και «τη διαμόρφωση της ευρύτερης δυνατής κοινωνικής συναίνεσης». Αποδέκτες του τελευταίου αυτού κριτηρίου είναι προφανέστατα το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και οι ομάδες των αντιδρώντων, τις οποίες ο κ. Σταθάκης εμμέσως πλην σαφώς δηλώνει ότι εξακολουθεί να στηρίζει παρά την απόφαση της Διαιτησίας. Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο αναγνωρίζει ότι η πλειοψηφία των δικαστών αποφάσισε ότι οι μέχρι τώρα παραλείψεις από την πλευρά της Eldorado Gold δεν αποτελούν επαρκείς ενδείξεις για τη στοιχειοθέτηση παραβίασης της σύμβασης. Σύμφωνα με το υπουργείο, οι διαιτητές αναγνώρισαν ομόφωνα ότι η εκμετάλλευση περιλαμβάνει ως αναπόσπαστο κομμάτι την κατασκευή εργοστασίου για την παραγωγή καθαρού χρυσού και ότι η μη παραγωγή χρυσού αποτελεί παραβίαση της σύμβασης.

Το ζητούμενο ωστόσο της Διαιτησίας, όπως τουλάχιστον είχε δημοσιοποιηθεί επισήμως από το υπουργείο Ενέργειας και τον κ. Σταθάκη, δεν ήταν εάν παραγωγή καθαρού χρυσού αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της σύμβασης, αλλά εάν η «Eλληνικός Χρυσός» είχε τροποποιήσει τη σχετική μελέτη με τρόπο που να μεταβάλλει την υποχρέωσή της για παραγωγή χρυσού ως τελικού προϊόντος της μονάδας στον Μαντέμ Λάκκο. Επ’ αυτού η Διαιτησία απεφάνθη ότι με την τεχνική μελέτη μεταλλουργικής μονάδας χαλκού, χρυσού και θειικού οξέως Μαντέμ Λάκκου, που υπεβλήθη από την «Ελληνικός Χρυσός» στις 22/12/2014, «δεν υπήρξε μονομερής τροποποίηση του επενδυτικού σχεδίου από την εταιρεία και δεν μεταβάλλονται ανεπιτρέπτως τα συμφωνηθέντα μεταξύ των μερών, ούτε συνίσταται ευθεία και σαφής παραβίαση των διατάξεων του άρθρου 3 της σύμβασης μεταβίβασης, το οποίο αφορά την παραγωγή οποιουδήποτε άλλου προϊόντος ως τελικού, πέραν των εμπορεύσιμων καθαρών μετάλλων χρυσού, χαλκού και αργύρου».

«Αναμένουμε από το ελληνικό Δημόσιο να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του βάσει της σύμβασης μεταβίβασης, που περιλαμβάνουν την έκδοση των αδειών που εκκρεμούν για το έργο των Σκουριών», αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή του ο καναδικός όμιλος.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ