Και ο Αμερικανός πρόεδρος «αποκαλύπτεται» σε… δόσεις

Και ο Αμερικανός πρόεδρος «αποκαλύπτεται» σε… δόσεις

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα αλλοπρόσαλλα τουίτ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προβληματίζουν τους διεθνείς ηγέτες, που δεν ξέρουν πλέον τι από όλα όσα γράφει να λάβουν σοβαρά υπόψη και τι όχι. Είναι σαφές ότι πολλά από αυτά προορίζονται για εσωτερική κατανάλωση και έχουν στόχο τη συσπείρωση της εκλογικής του βάσης, ειδικά σε μια χρονική στιγμή που συσσωρεύονται οι αποκαλύψεις στο μέτωπο των ερευνών του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ για την ανάμειξη της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές του 2016. Τελευταίο επεισόδιο στην προεδρική σαπουνόπερα είναι η κυκλοφορία του βιβλίου του πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόουμι με τίτλο «A Higher Loyalty: Truth, Lies and Leadership», που θα διατίθεται κανονικά στα βιβλιοπωλεία μεθαύριο, Τρίτη 17 Απριλίου.

Ωστόσο, μεγάλες εφημερίδες στις ΗΠΑ έλαβαν αντίτυπα του αποκαλυπτικού βιβλίου, στο οποίο ο Κόουμι περιγράφει τον Τραμπ ως νονό της μαφίας και χαρακτηρίζει την προεδρία του εγωπαθή και επικεντρωμένη στην προσωπική πίστη προς το πρόσωπό του. Η αντίδραση του Τραμπ ήρθε φυσικά μέσω Twitter: «Ηταν τιμή μου που απέλυσα τον Κόουμι», διακήρυξε και τον αποκάλεσε «ψεύτη, γλοιώδη και άθλιο διευθυντή του FBI».

Την οργή του προκάλεσαν οι αναφορές του Κόουμι για τις συναντήσεις των δύο ανδρών. Στο πόνημά του επισημαίνει ότι ο Τραμπ επιχείρησε να τον πιέσει σε προσωπικό επίπεδο σχετικά με τις έρευνες για τη ρωσική ανάμειξη στις εκλογές. Ειδικά στο ζήτημα των υποτιθέμενων σεξουαλικών περιπτύξεων με Ρωσίδες πόρνες που ουρούσαν μπροστά του σε κρεβάτι μοσχοβίτικου ξενοδοχείου, ο Αμερικανός πρόεδρος του ζήτησε να αποδείξει πως είναι ψέμα προκειμένου να καθησυχάσει τη σύζυγό του, Μελάνια, για την οποία η υπόθεση είναι ιδιαίτερα επώδυνη. «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να επέτρεπα σε ανθρώπους να ουρούν γύρω μου», τον διαβεβαίωσε, «καμία περίπτωση», επειδή όπως του υπενθύμισε είναι μικροβιoφοβικός.

Ο πανύψηλος πρώην διευθυντής του FBI εκμυστηρεύεται εξάλλου ότι στην πρώτη τους συνάντηση, ο Τραμπ του φάνηκε πιο κοντός από ό,τι περίμενε, με μια υπερβολικά μακριά γραβάτα και ολόλευκα μισοφέγγαρα κάτω από τα μάτια, πιθανότατα από τα προστατευτικά γυαλιά που φοράει όταν κάνει σολάριουμ. Παράλληλα, στην προσπάθειά του να ελέγξει την ακρίβεια των ισχυρισμών για το μέγεθος των χεριών του Τραμπ, είπε ότι ήταν μικρότερα από τα δικά του, αλλά όχι ασυνήθιστα μικρά. Κάνοντας μια αποτίμηση της μέχρι τούδε προεδρίας του, ο Κόουμι καταλήγει ότι «η προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ απειλεί οτιδήποτε είναι καλό σε αυτή τη χώρα» και παρομοιάζει την κυβέρνηση με «μια πυρκαγιά που δεν μπορεί να αναχαιτιστεί από τα ηθικά στοιχεία στο εσωτερικό της».

Ηταν μια δύσκολη εβδομάδα για τον Τραμπ, αφού ξεκίνησε με την έφοδο ανδρών του FBI στο γραφείο και στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του δικηγόρου του, Μάικλ Κοέν. Οπως αποκαλύφθηκε, ο δικηγόρος είχε τη συνήθεια να μαγνητοφωνεί τις τηλεφωνικές συνομιλίες με τους πελάτες του και οι υποστηρικτές του προέδρου φοβούνται τώρα ότι όλες αυτές οι συζητήσεις βρίσκονται πλέον στα χέρια των ομοσπονδιακών αρχών, ένα εν δυνάμει χρυσωρυχείο για τους εισαγγελείς ή μια πολιτική ταφόπλακα για τον ίδιο τον Τραμπ. Ο ίδιος ο Κοέν επρόκειτο να ζητήσει από ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν να εμποδίσει το υπουργείο Δικαιοσύνης από την ανάγνωση του υλικού που κατασχέθηκε κατά την επιδρομή. Το γεγονός ότι το πράσινο φως για την έφοδο έδωσε ο διορισμένος από τον ίδιο τον Τραμπ αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Ροντ Ρόζενσταϊν, έχει εξωθήσει πολλούς ημέτερους να ζητούν την αποπομπή του.

Η επιτροπή Μιούλερ

Παράλληλα, οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» έγραψαν ότι για δεύτερη φορά τον Δεκέμβριο ο Τραμπ επιχείρησε να απομακρύνει τον Μιούλερ και να αναστείλει τις έρευνες της επιτροπής του. Είναι, ωστόσο, μια εξαιρετικά ριψοκίνδυνη ενέργεια, που θα μπορούσε να οδηγήσει τον Τραμπ στα χνάρια του Ρίτσαρντ Νίξον αφότου ξέσπασε το Ουότεργκεϊτ. Τη σχετική προειδοποίηση απηύθυνε δικηγόρος της πολύκροτης υπόθεσης με άρθρο του στο περιοδικό «Ατλάντικ». «Ο Τραμπ μιμείται τον Νίξον στο ζήτημα της επιτροπής Μιούλερ», έγραψε χαρακτηριστικά ο Ρίτσαρντ Μπενβενίστε και θύμισε την κατάληξη που είχε ο πλέον αντιδημοφιλής πρόεδρος των ΗΠΑ. Οδηγήθηκε σε παραίτηση προκειμένου να μην παραπεμφθεί σε δίκη και καθαιρεθεί.

Κι όλα αυτά ενώ αποκαλύφθηκε από το περιοδικό «Νιου Γιόρκερ» ότι το 2015 ένας πρώην θυρωρός του Τραμπ Τάουερ στη Νέα Υόρκη εκμυστηρεύθηκε σε δημοσιογράφο του ομίλου που εκδίδει το κουτσομπολίστικο «Νάσιοναλ Ενκουάιρερ» πως ο σημερινός πρόεδρος είναι πιθανό να είναι πατέρας ενός εξώγαμου παιδιού από τη σχέση του με πρώην υπάλληλό του στη δεκαετία του ’80. Πέρασε από ανιχνευτή ψεύδους με επιτυχία και ο όμιλος του κατέβαλε 30.000 δολάρια για να δημοσιεύσει κατά αποκλειστικότητα την ιστορία. Ομως, ο πρόεδρος της εταιρείας, Ντέιβιντ Πέκερ, είναι στενός φίλος του Τραμπ και η υπόθεση αποσιωπήθηκε.

Το ύποπτο στοιχείο δεν είναι φυσικά η ύπαρξη ή μη του εξώγαμου, αλλά η συνδρομή του μεγάλου ομίλου ΜΜΕ στο «θάψιμο» της υποτιθέμενης είδησης. Πολλοί θυμίζουν ότι το περιοδικό καταφέρθηκε προεκλογικά εναντίον των εσωκομματικών αντιπάλων του Τραμπ στις προκριματικές εκλογές. Η οσμή σήψης στον Λευκό Οίκο ολοκληρώθηκε προχθές με το FBI να ψάχνει πιθανές συνδιαλέξεις μεταξύ του Πέκερ και του δικηγόρου του Τραμπ, Μάικλ Κοέν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή