Βουλή: Φωνές ψυχραιμίας από τα κόμματα απέναντι στην Αγκυρα

Βουλή: Φωνές ψυχραιμίας από τα κόμματα απέναντι στην Αγκυρα

4' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιβάλλον ομοψυχίας και εικόνα υπευθυνότητας, όσον αφορά την διαχείριση των εθνικών μας θεμάτων, ιδιαίτερα ενόψει της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας, διαμορφώθηκε σήμερα στη Βουλή, μέσω των τοποθετήσεων των πολιτικών κομμάτων.

Εντός αυτού του κλίματος αξιοσημείωτο είναι ότι και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας απείχε από δηλώσεις ή σχόλια που κατά το παρελθόν είχαν χαρακτηριστεί ως προκλητικές και πάντως μη αρμόζουσες με τις περιστάσεις. Ξεχώρισε μάλιστα η επισήμανσή του ότι δεν προσανατολίζεται σε άλλες, νέες δημόσιες εμφανίσεις σχολιασμού της εκρηκτικής επικαιρότητας.

Τούτων δοθέντων, με ενδιαφέρον καταγράφηκαν εκ νέου από κυβερνητικής πλευράς αναφορές σε έναν «ιδιότυπο» ψυχρό πόλεμο της Αγκυρας στο Αιγαίο, ενώ μεταξύ άλλων αποδοκιμάστηκαν κινήσεις πολιτών, όπως η τελευταία των τριών που πήραν την πρωτοβουλία να αναρτήσουν την ελληνική σημαία σε βραχονησίδα προκαλώντας τις γνωστές αντιδράσεις της Τουρκίας.

Περί «πολέμου»

Στον απόηχο της δήλωσης του νέου αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμυνας Φ. Κουβέλη περί «ακήρυχτου» πολέμου που διεξάγει η Τουρκία στο Αιγαίο, και με αφορμή σχετική αναφορά του κ. Α.Λοβέρδου, αρχικώς ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ξυδάκης είπε μεταξύ άλλων: «Στην παρούσα φάση δεν πρέπει να απαντούμε στις σκόπιμες προκλήσεις και στον τεράστιο πόλεμο προπαγάνδας, στον οποίο επιδίδεται η κυβέρνηση Ερντογάν, δεν πρέπει να τροφοδοτήσουμε τον πόλεμο προπαγάνδας, αυτόν τον μικτό, υβριδικό πόλεμο που διεξάγει το καθεστώς Ερντογάν».

Λίγη ώρα αργότερα, ο κ. Π. Καμμένος τόνιζε: «Όσον αφορά τη θέση του κυρίου Αναπληρωτή, έγινε μετά από την κηδεία του Γιώργου Μπαλταδώρου, του αξιωματικού πιλότου που έπεσε με το Μιράζ. Έπεσε με το Μιράζ εν ώρα υπηρεσίας και ένεκα αυτής, προασπιζόμενος την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της χώρας, ήρωας σε έναν ακήρυχτο πόλεμο εν καιρώ ειρήνης. Αυτός, λοιπόν, είναι ο ακήρυχτος πόλεμος που αναφέρθηκε ο κ. Κουβέλης. Όπως και ακήρυχτος πόλεμος είναι αυτό που περιέγραψε πολύ σωστά ο κ. Ξυδάκης προηγουμένως, δηλαδή ο ακήρυχτος πόλεμος, ο υβριδικός πόλεμος, ο ψυχολογικός πόλεμος, στον οποίο δεν πρέπει να υποκύψουμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Σε αυτόν τον πόλεμο θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Ο ψυχολογικός πόλεμος δεν θα πρέπει να δημιουργήσει φόβο στους Έλληνες».

Για τη σημαία

Σε ό,τι αφορά το πρόσφατο περιστατικό ο υπουργός Εθνικής Αμυνας υπογράμμισε: «Εκείνος που παίρνει μια σημαία στην πλάτη και πάει να την τοποθετήσει κάπου, θα πρέπει να την υπερασπιστεί ή να έρθει στο Στρατό και να πει, «Εγώ αποφάσισα σήμερα με δυο φίλους μου, που είναι Πάσχα, να βάλουμε μια σημαία εκεί, να το ξέρετε, σας ενημερώνουμε και σας καλούμε να την υπερασπιστείτε». Και ας τους δώσουμε και δύο G-3, λοιπόν, να έρθουν στην εθνοφυλακή να την υπερασπιστούν και οι ίδιοι. Οι προβλεπόμενες σημαίες, όπως υπάρχει ο σχεδιασμός, εκεί που πρέπει να μπουν, έχουν μπει και τις υπερασπιζόμαστε με όλες τις δυνάμεις μας, Στρατός, Έθνος, πολίτες».

Νωρίτερα, ο κ. Σπ. Δανέλλης (Ποτάμι) υπογράμμιζε: «Θα πρέπει να καταλάβουν όλοι οι Έλληνες πολίτες, ανεξαρτήτως της πατριωτικής ευαισθησίας που ο καθένας έχει, ότι όλα αυτά είναι επικίνδυνα ζητήματα να τα διαχειρίζονται και να τα ασκούν οποιοιδήποτε, είτε είναι η Εκκλησία είτε είναι εκδρομείς πασχαλινοί που νιώθουν να τους πνίγει η εθνική υπερηφάνεια και θέλουν να μοιράσουν ελληνικές σημαίες στα διάφορα νησιά ή στις βραχονησίδες, διότι αντί να κάνουν καλό δημιουργούν τεράστια προβλήματα στη χώρα».

Για τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς

Σχετικά με το ζήτημα της παρατεταμένης φυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία, ο κ. Καμμένος μεταξύ άλλων είπε: «Τους είχα ανέφερα ως «όμηρους». Μακάρι να είχα διαψευστεί. Είναι παράνομη η συνεχιζόμενη κράτηση δύο αξιωματικών, ενός αξιωματικού και ενός υπαξιωματικού, που είναι Έλληνες, που είναι Ευρωπαίοι, και στελέχη του ΝΑΤΟ. Και βεβαίως το ΝΑΤΟ έχει ευθύνη. Και βεβαίως κανέναν δεν μπορεί να ικανοποιήσει η εικόνα του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, του κ. Στόλτενμπεργκ να ακούει στωικά τις προκλήσεις εκ μέρους του Τούρκου αξιωματούχου. Δεν είναι διμερές θέμα η κράτηση δύο στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδος, της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ. Είναι θέμα διεθνές, είναι θέμα δικαίου, είναι θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όλων».

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο κ. Καμμένος ανέφερε, με αφορμή παρατηρήσεις της αντιπολίτευσης, περί φαινομένου διγλωσσίας ή και πολυγλωσίας εντός της συγκυβέρνησης, πως «τη θέση της κυβέρνησης την εκφράζει ο πρωθυπουργός». Για να προσθέσει: «Κάποιοι λένε ότι είμαι εξαφανισμένος. Θα ήθελα να πω το εξής: Δεν είναι ο ρόλος του Υπουργού Άμυνας να βγαίνει να δίνει συνεντεύξεις και δεν θα δίνω συνεντεύξεις. Θα προσπαθήσω στη διαχείριση σε ευαίσθητες στιγμές να αφήνω τον λόγο σε εκείνους που πρέπει να τον έχουν και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να κάνει το καθήκον του. Με έχετε ακούσει να μιλάω τις τελευταίες 15 ημέρες;»

Με αφορμή αυτή την τελευταία φράση-ερώτημα, ο κ. Αθ.Θεοχαρόπουλος (ΔΗΣΥ) έσπευσε να κάνει καυστικό σχόλιο: «Καλώς κάνετε και δεν μιλάτε, αν έχετε αλλιώς κάποιες άλλες εν θερμώ αντιδράσεις που είχατε παλαιότερα».

Ψυχραιμία

«Απαιτείται και εθνική ομοψυχία και εθνική υπευθυνότητα» είπε ο κ. Ν. Δένδιας και συνέχισε: «Οσον αφορά την παράταξη της οποίας έχω την τιμή να είμαι Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, και έχει δώσει και θα δώσει δείγματα αυτής της συμπεριφοράς. Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά για την Κυβέρνηση και τη διαχείριση των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, αλλά νομίζω ότι η συγκυρία είναι τέτοια που μας επιβάλλει την απόλυτη εθνική ομοψυχία». Στο ίδιο μήκος κύματος, εκ μέρους της ΔΗΣΥ ο κ. Α. Λοβέρδος: «Έχουμε συγκρουστεί για πολλά θέματα και θα συγκρουστούμε ξανά. Ωστόσο, η χώρα περνάει κάποιες σημαντικές δυσκολίες, που αφορούν και την αρμοδιότητά σας. Στις δύσκολες ώρες που περνάει η χώρα, εμείς ως Αντιπολίτευση προσπαθούμε να εναρμονιστούμε κατά τα εθνικά συμφέροντα και να μιλάμε με μια φωνή όλα τα κόμματα», είπε αναφερόμενος στον υπουργό Εθνικής Αμυνας.

«Η σύνεση και η ψυχραιμία πρέπει να είναι οι μόνοι σύμβουλοί μας στη διαχείριση των εθνικών μας συμφερόντων» είπε με τη σειρά του και ο κ. Δανέλλης.

Τέλος, έντονες ενστάσεις για το ρόλο του ΝΑΤΟ εξέφρασαν εκ νέου οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή