Με διακοπές ρεύματος «απαντά» η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ στις πωλήσεις μονάδων

Με διακοπές ρεύματος «απαντά» η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ στις πωλήσεις μονάδων

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διακοπές ρεύματος σε ολόκληρη τη χώρα, «με στόχο να καταλάβουν οι καταναλωτές την αντίδραση των εργαζομένων στο ξεπούλημα των μονάδων» κατά τη διάρκεια των 48ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων, που ξεκινούν από την Κυριακή τα μεσάνυχτα, προανήγγειλε η ΓΕΝΟΠ.

Τις απεργιακές κινητοποιήσεις που είχαν προαποφασιστεί, ενεργοποίησε η κατάθεση του νομοσχεδίου για την αποεπένδυση στον λιγνίτη στη Βουλή την Τετάρτη το βράδυ και η προώθησή του με τη διαδικασία του επείγοντος σήμερα σε επιτροπή με στόχο τη συζήτησή του στην Ολομέλεια την ερχόμενη Τρίτη.

Οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, που το 2013 στάθηκαν απέναντι από το σχέδιο της Μικρής ΔΕΗ βρίσκουν σήμερα μπροστά τους ένα κατά πολύ χειρότερο σχέδιο, όπως οι ίδιοι αναγνωρίζουν. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, χθες, η διοίκηση της ΓΕΝΟΠ, ο πρόεδρος του συνδικάτου κ. Γιώργος Αδαμίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι το «σχέδιο Μικρή ΔΕΗ ήταν σαφώς καλύτερο». Διευκρίνισε ότι «δέσμευε τον επενδυτή να κατασκευάσει τη μονάδα Μελίτη 2, ενώ το παρόν σχέδιο απλώς μεταβιβάζει την άδεια», ότι η «Μικρή ΔΕΗ προέβλεπε μεταβίβαση και των δανείων των μονάδων που είχαν συμπεριληφθεί σε αυτή, κάτι που δεν προβλέπεται στο νομοσχέδιο για την αποεπένδυση καθώς επίσης και ότι δεν διασφαλίζονται οι εργαζόμενοι». Ο κ. Αδαμίδης στράφηκε, μάλιστα, κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, δηλώνοντας ότι ήταν δίπλα στους εργαζομένους της ΔΕΗ όταν αντιδρούσαν στην πώληση της Μικρής ΔΕΗ και τώρα προχωρά στην υλοποίηση ενός χειρότερου σχεδίου.

Στόχος της ΓΕΝΟΠ κατά τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων, όπως τόνισε ο κ. Αδαμίδης, είναι «να καταλάβει ο καταναλωτής την αντίδρασή μας στο ξεπούλημα των μονάδων της ΔΕΗ» και γι’ αυτό, όπως διευκρίνισε, το συνδικάτο θα επιδιώξει αναγκαστικές διακοπές ρεύματος. Διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για μπλακ άουτ, καθώς την ευθύνη του ΑΔΜΗΕ που έχει τη διαχείριση του συστήματος δεν την έχει πια η ΔΕΗ, ενώ υπάρχει και επαρκής ισχύ από τις ιδιωτικές μονάδες παραγωγής. Στην πράξη, η απεργία της ΓΕΝΟΠ θα περιορίσει την προσφορά ενέργειας από τις μονάδες της ΔΕΗ, υποχρεώνοντας έτσι τον ΑΔΜΗΕ να προχωρήσει σε περιορισμένες και εκ περιτροπής διακοπές ενέργειας. Η ΓΕΝΟΠ, πάντως, δεν απέκλεισε και γενικευμένες διακοπές ρεύματος στα νησιά, όπως για παράδειγμα η Κρήτη, όπου η παραγωγή εξαρτάται 100% από τους αυτόνομους σταθμούς της ΔΕΗ.

Αντιδράσεις αναμένονται από Δευτέρα και στις τοπικές κοινωνίες Φλώρινας και Μεγαλόπολης, όπου είναι εγκατεστημένες οι μονάδες που βγαίνουν προς πώληση. Αυτό είναι το κλίμα που μεταφέρθηκε στη συνέντευξη της ΓΕΝΟΠ από τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θ. Καρυπίδη που ήταν «παρών» και τον δήμαρχο Μεγαλόπολης κ. Διονύση Παπαδόπουλο που έστειλαν μήνυμα στους επενδυτές που θα αγοράσουν τις μονάδες ότι είναι ανεπιθύμητοι στην περιοχή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή