Αριστοτελία Πελώνη ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ

Το Κονκλάβιο (24/04/18)

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμπαράσταση στους συναδέλφους του σμηναγού Μπαλταδώρου (σε δεύτερο πλάνο...)

Χαίρε ω χαίρε, Ελευθεριά...

Ελευθερία ή θάνατος... Εν προκειμένω, ο θάνατος για τους κυβερνητικούς βουλευτές μοιάζει αργός και βασανιστικός. Εξ ου και θέλουν από τώρα να γνωρίζουν τι είδους ελευθερίες θα ανακτήσει η χώρα μόλις βγει από το μνημόνιο. Δεν ξέρω αν ήταν βαλτοί. Αλλά περιττό να σχολιάσω ότι πρόκειται για την ερώτηση του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, καθώς όσο οι πλευρές των δανειστών ξεδιπλώνουν τις σκέψεις τους για την επόμενη μέρα, τόσο οι μεταμνημονιακές «ελευθερίες» μοιάζουν να προσφέρονται πακέτο με βαριές αλυσίδες.

Πάντως, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την έκαναν τη σχετική ερώτηση στη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Και ήταν του τύπου «ποιες ελευθερίες θα έχουμε;» (κοινώς, «τι θα λέμε στον κόσμο;»). Αυτό, μετά τις ομιλίες του Γιάννη Δραγασάκη και του Ευκλείδη Τσακαλώτου και αφού ο Αλέξης Τσίπρας είχε αποχωρήσει από τη συνεδρίαση. Απάντηση δεν υπήρξε, αφού οι «ελευθερίες» πρέπει να συμφωνηθούν με τους θεσμούς. Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία! Αλλά η ποίηση από μόνη της δεν αρκεί χωρίς χαρτί και βεβαίωση με τη σφραγίδα του Eurogroup. Ρωτήστε και τον Τσακαλώτο.

Oπου φύγει φύγει

Πάντως, όσο περισσότερα τα προβλήματα, τόσο λιγότερο διαρκούν οι συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Και αυτό, επειδή ο πρωθυπουργός έφυγε νωρίς λόγω φόρτου προγράμματος. Και κάπως έτσι, οι βουλευτές φυλλορρόησαν. Το λέω επειδή μαθαίνω ότι το προεδρείο της Κ.Ο. προσπαθούσε να τους μαζέψει στέλνοντας γύρω στις 3.15 το απόγευμα μήνυμα, με το οποίο τους παρακαλούσε να επιστρέψουν στην αίθουσα για να συνεχιστεί η συνεδρίαση. Μάταια.

Ουάσιγκτον, έχουμε πρόβλημα

Μένω στο κυβερνητικό στρατόπεδο, απ’ όπου προκύπτουν αγωνία και προβληματισμός για τις ζυμώσεις που έλαβαν χώρα στην Ουάσιγκτον. Τη σχετική αγωνία πληροφορούμαι ότι εξέφρασε χθες ο Νίκος Παππάς σε «γαλάζιο» βουλευτή που συνάντησε τυχαία στο περιστύλιο. Το μήνυμα ήταν περίπου «ο Θεός βοηθός».
Μηδέν εις το πηλίκον

Πάνω του θα πάρει το θέμα της ΔΕΗ και της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το λέω επειδή πληροφορούμαι ότι αύριο θα μιλήσει στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο, το οποίο θυμίζω ότι η Ν.Δ. δεν θα ψηφίσει. Δεν αποκλείω ο Μητσοτάκης να θυμίσει ότι η κυβέρνηση παρέλαβε τη ΔΕΗ με 1 δισ. ανείσπρακτα το 2014 και την αφήνει με 3 δισ. ανείσπρακτα το 2018, όπως και ότι η εταιρεία θα πάρει μηδέν ευρώ από την εν λόγω συμφωνία. Με την ευκαιρία, θα πει τι προτίθεται να κάνει ο ίδιος.

Δείπνο για λίγους

Απευθείας από τη Νίκαια για την Αθήνα με ειδική πτήση θα ταξιδέψει το πριγκιπικό ζεύγος Καρόλου και Καμίλα στις 9 Μαΐου. Πληροφορούμαι ότι τα βρετανικά κλιμάκια προετοιμασίας βρέθηκαν ήδη την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα και φροντίζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι το ζεύγος θα καταθέσει στεφάνι στον Αγνωστο Στρατιώτη και θα κατευθυνθεί στο Προεδρικό, όπου θα τους υποδεχθεί ο Προκόπης Παυλόπουλος με τη σύζυγό του. Στη συνέχεια ο Κάρολος θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, εξ ου και πληροφορούμαι ότι προβλέφθηκε η Μπέτυ Μπαζιάνα να συνοδέψει την Καμίλα στο Μουσείο Μπενάκη. Η πρώτη ημέρα της επίσκεψης θα ολοκληρωθεί με το καθιερωμένο δείπνο στο Προεδρικό προς τιμήν του διαδόχου του βρετανικού θρόνου. Εκεί πρόσκληση προβλέπεται αυστηρά για τους θεσμικούς παράγοντες –πρωθυπουργό, πρόεδρο Βουλής, αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ.λπ.–, οπότε προβλέπω πολλά δάκρυα και ακόμα περισσότερα παρακαλετά.

Αυστηρώς με προσκλήσεις

Οι απολύτως απαραίτητοι και αυστηρώς αυτοί που δίνουν το «παρών» κάθε χρόνο βρέθηκαν και χθες στη Φιλοθέη για το μνημόσυνο με αφορμή την επέτειο 20 χρόνων από τον θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Δηλαδή ήταν εκεί οι Κώστας Καραμανλής, Αντώνης Σαμαράς και Κυριάκος Μητσοτάκης, οι Πέτρος Μολυβιάτης και Αχιλλέας Καραμανλής και ο Κώστας Αχ. Καραμανλής. Μοναδικοί βουλευτές πλην του τελευταίου ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, που συνόδευσε τον Γιάννη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος είναι και μέλος του Ιδρύματος Καραμανλή, και ο Γιώργος Κουμουτσάκος. Εννοείται ότι ήταν εκεί ο Προκόπης Παυλόπουλος. Δεν ήταν εκεί ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος πληροφορούμαι ότι βρίσκεται στο Στρασβούργο για την κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Κατά τα λοιπά, μαθαίνω ότι παρεισέφρησαν –χωρίς πρόσκληση– και κάποιοι του παλαιού καραμανλικού συστήματος. Δεν αναφέρω καν τα ονόματα, αφού δεν πρόκειται για τον Ευάγγελο Αντώναρο.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ