Ο Βούτσης θέτει ζήτημα αλλαγής του τρόπου εκλογής των Ανεξάρτητων Αρχών

Ο Βούτσης θέτει ζήτημα αλλαγής του τρόπου εκλογής των Ανεξάρτητων Αρχών

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζήτημα αλλαγής του τρόπου ανάδειξης – εκλογής των Ανεξάρτητων Αρχών θέτει με σημερινή παρέμβασή του ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στις νέες συνθήκες, θα ήταν αναγκαίο να χαλαρώσει η ασφαλιστική δικλείδα που συνταγματικά έχει τεθεί, δηλαδή να υπάρχει πλειοψηφία 4/5 στην Διάσκεψη των Προέδρων, προκειμένου να διασφαλίζεται ο υπερκομματικός χαρακτήρας των Αρχών και να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.

«Κυρίως πρέπει να επανεξετάσουμε τον τρόπο επιλογής των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών, καθώς η διάταξη του άρθρου 101Α του Συντάγματος περί επιλογής των μελών τους με πλειοψηφία 4/5 της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής έχει οδηγήσει, ουκ ολίγες φορές, σε αδυναμία συγκρότησης και σε παράλυση της λειτουργίας τους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης μιλώντας στην Ημερίδα της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ανεξαρτήτων Αρχών.

Παράλληλα, έκανε λόγο και για «έλλειμμα δημοκρατικής νομιμοποίησης» των συγκεκριμένων, συνταγματικά κατοχυρωμένων Αρχών. : «Νομίζω ότι, ενόψει της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης, έχει έρθει η ώρα να κάνουμε το επόμενο βήμα. Να ανοίξουμε την κουβέντα για τις Ανεξάρτητες Αρχές, κάνοντας μια συνολική αποτίμηση της λειτουργίας τους και προχωρώντας στην περαιτέρω κατοχύρωση και θωράκιση της ανεξαρτησίας τους. Επίσης, να στρέψουμε την προσοχή μας στην ενίσχυση της θεσμικής λογοδοσίας των Αρχών, ως αντιστάθμισμα στο έλλειμμα δημοκρατικής νομιμοποίησης που τις διέπει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Βουλής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή