Το Κονκλάβιο (04/05/18)

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρύα πιάτα

Εχω την αίσθηση ότι εσχάτως ο Βαγγέλης Βενιζέλος σπάει πλάκα… Τουλάχιστον, από τη μέρα που άστραψε και βρόντηξε με την πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά για τη συνταγματική αναθεώρηση και μάλιστα με συναινετική διάθεση προς την κυβέρνηση, για την οποία εννοείται ότι δεν ενημερώθηκαν ποτέ ούτε ο ίδιος ούτε ο Ανδρέας Λοβέρδος. Εχω, λοιπόν, την εντύπωση ότι η χθεσινή κρυστάλλινη τοποθέτησή του σε άσχετη μάλιστα κοινοβουλευτική επιτροπή υπέρ της επίμαχης διάταξης για τη δυνατότητα αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια είναι κάτι σαν την εκδίκηση που τρώγεται και ως κρύο πιάτο. Εξάλλου, εμμέσως πλην σαφώς, έδειξε στο ΚΙΝΑΛ με την επισήμανσή του ότι δεν θα κάνει αντιπολίτευση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Yπάρχει πάντα ο τομέας της Δικαιοσύνης και φυσικά το αγαπημένο του θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης…

Αγνοια κινδύνου

Πάντως, πληροφορούμαι ότι κανένας από το ΚΙΝΑΛ δεν επικοινώνησε επισήμως μαζί του για να εκφράσει δυσφορία, ή, τελοσπάντων, οποιοδήποτε συναίσθημα. Αναμενόμενο, αφού νομίζω ότι αμφότερες οι πλευρές έχουν ξεχάσει πότε έγινε η τελευταία επίσημη επικοινωνία. Οσο για τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο που έσπευσε να ψέξει τον Βενιζέλο ότι δεν είναι συνεπής στην αντιπολιτευτική τακτική του, μαθαίνω ότι ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έλεγε σε συνομιλητή του ότι ο εν λόγω μάλλον έχει άγνοια κινδύνου… Δεν μπορώ, πάντως, να μην επισημάνω το γεγονός ότι το συνήθως λαλίστατο επί παντός επιστητού ––και κυρίως δικαιωματικού– Ποτάμι, δεν άκουσε, δεν είδε…

Κακές παρέες

Οσο για την Ντόρα, δεν περίμενα τίποτα λιγότερο από το να δηλώσει εντός της συνεδρίασης ότι συμφωνεί με την άποψη του Βενιζέλου. Δεν ξέρω αν συζήτησε καθόλου το θέμα μαζί του την περασμένη εβδομάδα, καθώς βρέθηκαν μαζί –συμπεριλαμβανομένου του Βαγγέλη Μεϊμαράκη– στο Στρασβούργο για την κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το λέω επειδή εκεί είθισται να κάνουν παρέα, αν και περισσότερο οι δύο Βαγγέληδες. Πάντως, η Ντόρα είχε ήδη εκφράσει την άποψή της στη συνεδρίαση των γαλάζιων τομεαρχών την περασμένη Παρασκευή. Είπε ότι το κόμμα είναι φιλελεύθερο και, για να το θέσω κομψά, δεν έδειξε και μεγάλη κατανόηση για όσους εκφράστηκαν αρνητικά για την επίμαχη διάταξη. Για να μην αναφέρω ότι θυμήθηκε και όσους δεν ψήφισαν το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια το 2015. Περασμένα ναι, ξεχασμένα όχι.

Μαρτυρικοί τόποι

Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στη Μακρόνησο τέλεσε την Τετάρτη ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος. Και όχι μόνο τέλεσε την επιμνημόσυνη δέηση, αλλά χαρακτήρισε τη Μακρόνησο μαρτυρικό τόπο. Πληροφορούμαι, δε, ότι είπε κάτι του τύπου «δίπλα στα σεβάσματα της πίστης μας (σ.σ. τα παρεκκλήσια), οικοδομήθηκαν κτίρια στα οποία έμελλε εκατοντάδες συνάνθρωποί μας να ζήσουν μακριά από τις οικογένειές τους, να στερηθούν το δικαίωμα της ελευθερίας και πολλοί από αυτούς να αφήσουν εκεί την τελευταία τους πνοή». Θυμίζω ότι ο Δωρόθεος, κεντρικός και θεσμικός ομιλητής της Εκκλησίας στο συλλαλητήριο της Αθήνας για το Μακεδονικό, ήταν αυτός που επέλεξε η κυβέρνηση ως «μάρτυρα» για τη στάση της Εκκλησίας, καθώς πλήρωσε το «μάρμαρο» μέσω της μετατροπής του ΠΙΕΤ (Πανελλήνιο Ιδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου) σε δημοτική επιχείρηση.

Mε τον ΠΑΟΚ

Κοινό που δεν είχε απαραιτήτως σχέση με τα της Ν.Δ. πληροφορούμαι ότι συγκέντρωσε η εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής για τη φτώχεια, την οποία άνοιξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το «παρών» έδωσαν, ας πούμε, άνθρωποι από φορείς και ΜΚΟ, ενώ βρέθηκε εκεί και ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Αθήνα, Γιώργος Μαρκοπουλιώτης. Εγώ, πάλι, αναμένω με ενδιαφέρον τη σημερινή και αυριανή ανάβαση Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη. Οχι τόσο για τη συνάντηση με αυτοδιοικητικούς, και όχι μόνο, παρουσία του Απόστολου Τζιτζικώστα, ούτε για την αποψινή συζήτηση του Κυριάκου με καμιά εξηνταριά νεολαίους από διάφορες επαγγελματικές ομάδες. Αλλά κυρίως για το ραντεβού που πληροφορούμαι ότι θα έχει με ανθρώπους του (Μ)ΠΑΟΚ. Ποιος είπε ότι η πορεία προς την εξουσία δεν απαιτεί θυσίες; Με την ευκαιρία, να σας ενημερώσω ότι το πατρικό της Μαρίας Σπυράκη είναι αρκετά κοντά στο γήπεδο της Τούμπας, κάτι που την κάνει αναπόφευκτα ΠΑΟΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή