Κρίσιμες εκλογές για τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

Κρίσιμες εκλογές για τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η 25η Μαΐου ίσως αποδειχθεί η πιο κρίσιμη ημέρα στην ιστορία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ), καθώς τότε λήγει η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων για το νέο διοικητικό συμβούλιο που θα εκλεγεί στις 3 Ιουνίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Στην εν λόγω διαδικασία έχουν δικαίωμα να λάβουν μέρος 3.500 μέλη του ΕΕΣ που έχουν ήδη λάβει σχετικές προσκλήσεις, ωστόσο δεν είναι ακόμα σαφές αν και πώς θα διεξαχθούν αυτές οι εκλογές ή αν θα συμμετάσχουν όλες οι «αντιμαχόμενες» παρατάξεις.

Από τη μια πλευρά ο τέως πρόεδρος του ΕΕΣ, κ. Ανδρέας Μαρτίνης, έχει συνδέσει τη στάση του με την ανάδειξή του στη θέση του επιτίμου προέδρου του σωματείου. Η θέση προβλέπεται από το καταστατικό, αλλά η κίνηση αυτή κρίνεται ως «ανεπιθύμητη» τόσο από το σημερινό διοικητικό συμβούλιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού όσο και από τη διεθνή οργάνωση στα «κεντρικά» της Γενεύης.

Σημειώνεται ότι πρόεδρος του διορισμένου από δικαστήριο της Αθήνας με απόφαση της 8ης Φεβρουαρίου 2018 συμβουλίου είναι ο κ. Αλέξης Αλεξανδρής, ένας διπλωμάτης με μεγάλη πείρα σε δύσκολες υποθέσεις και γνώση στον χειρισμό του θέματος στη Γενεύη. Ο ΔΟΕΣ –η Διεθνής Ομοσπονδία των Εθνικών Συλλόγων– έχει αναστείλει τη διαγραφή της χώρας από την οργάνωση αναμένοντας την τήρηση ενός οδικού χάρτη σε μιαν άλλου τύπου οργάνωση, ανοιχτή, με αλλαγμένο καταστατικό και πλήρη διαχωρισμό της διοίκησης από τη διαχείριση…

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός χρειάζεται έναν γενικό διευθυντή και για την ΔΟΕΣ αυτός είναι ο όρος χωρίς τον οποίο καμία διαβεβαίωση για αλλαγή του παλαιού καθεστώτος δεν θα γίνει δεκτή από τον διεθνή οργανισμό. Την περασμένη Τρίτη ο κ. Αλεξανδρής κάλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τα μέλη της προσωρινής διοίκησης να τοποθετηθούν στο δίλημμα «Μαρτίνης επίτιμος πρόεδρος ή Ερυθρός Σταυρός;». Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μόνο ένα μέλος της διοίκησης είπε ότι η οργάνωση πρέπει να κάνει δεκτό το αίτημα του κ. Μαρτίνη, ενώ η ΔΟΕΣ κατέστησε σαφές στην ελληνική πλευρά ότι μια επανάκαμψη του κ. Μαρτίνη θα σημάνει αποκλεισμό του ΕΕΣ κατά τα πρότυπα της Ιταλίας. Στην Ιταλία, με «αφορμή» την οποία ίδρυσε τον Ερυθρό Σταυρό ο Ερρίκος Ντυνάν, το φιλανθρωπικό σωματείο ήταν τμήμα του υπουργείου Αμύνης. Μόνο όταν η Γενεύη απέκλεισε από την οργάνωση τον Ιταλικό Ερυθρό Σταυρό οι Ιταλοί εκσυγχρόνισαν το καθεστώς του.

Ο κ. Αλεξανδρής δήλωσε αυτή την εβδομάδα στην «Κ» ότι «όλες οι πλευρές θα πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω», κάτι το οποίο οι εξελίξεις των προηγούμενων εβδομάδων δεν άφησαν να διαφανεί. Αιτία είναι ότι η εκλογική βάση που θα ψηφίσει τον Ιούνιο είναι εκείνη του 2012, όταν εκδηλώθηκε η κρίση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Ενταλμα σύλληψης

Τον Μάιο του 2016 ο κ. Μαρτίνης, πάλαι ποτέ ισχυρός άνδρας του ΕΕΣ, είχε συλληφθεί κατηγορούμενος για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και κακουργηματική απάτη. Ο εισαγγελέας διαφθοράς είχε εκδώσει ένταλμα σύλληψης εις βάρος του, το οποίο εκτελέστηκε από αξιωματικούς της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας. Ο Ανδρέας Μαρτίνης φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, από το 2001 έως και το τέλος της προεδρίας του να έχει διασπαθίσει με την ιδιότητα του προέδρου του νοσοκομείου μεγάλα χρηματικά ποσά τα οποία στη συνέχεια «ξέπλενε» μέσω offshore εταιρειών. Ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες και εμφανίσθηκε ως μάρτυρας στην επιτροπή της Βουλής για το ΚΕΕΛΠΝΟ για να κατηγορήσει την προηγούμενη κυβέρνηση.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο ανακοίνωσε ότι θα επιχειρήσει να «ελέγξει» το Δ.Σ. που θα εκλεγεί. Τον είχε προλάβει ο ανταγωνιστής του κ. Αντώνης Αυγερινός, που είχε καταγγείλει ότι: «…Διοίκηση Αλεξανδρή και η ΔΟΕΣ τους παραγκωνίζουν έξω από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, απαγορεύοντάς τους να συμμετάσχουν στις αρχαιρεσίες του Οργανισμού…».

Τονίζεται ότι ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς κρατική χρηματοδότηση και να πληρώσει τους υπαλλήλους του, κάτι που καθιστά την κυβέρνηση αφανή τρίτο στην αναμέτρηση του Ιουνίου…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή