Μετά το «Υγεία», σειρά παίρνουν Vivartia και Attica Group

Μετά το «Υγεία», σειρά παίρνουν Vivartia και Attica Group

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ταχείες εξελίξεις στο μετοχικό κεφάλαιο της Attica Group –η οποία λειτουργεί τις ακτοπλοϊκές Bluestar και Superd Fast Ferries, και πλέον και τη Hellenic Seaways– προεξοφλεί η αγορά, μετά και τις εξελίξεις στο «Υγεία». Σε πρώτο πλάνο όμως περνάει και η άλλη μεγάλη θυγατρική της MIG, η Vivartia, η αξιοποίηση της οποίας είναι μεταξύ των στρατηγικών στόχων τόσο της MIG όσο βέβαια και της Τράπεζας Πειραιώς που είναι ο βασικός μέτοχος της τελευταίας

Τις εξελίξεις στην Attica Group «απελευθέρωσε» η πρόσφατη έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την εξαγορά της Hellenic Seaways από την Attica Group και επιταχύνονται από τη συγκυρία της στρατηγικής αποεπένδυσης της Τράπεζας Πειραιώς από μη τραπεζικές δραστηριότητες αλλά και την προσπάθεια αξιοποίησης των συμμετοχών της Marfin Investment Group (MIG). Σε αυτό το πλαίσιο, το κυρίαρχο σενάριο είναι η ενδεχόμενη είσοδος του αμερικανικού επενδυτικού κεφαλαίου Fortress Group στο μετοχικό κεφάλαιο της Attica. Τη σημαντική θέση της Fortress Investment Group μεταξύ των πιστωτών τόσο του ακτοπλοϊκού ομίλου Attica Συμμετοχών όσο και της μητρικής της Marfin Investment Group (MIG) επιβεβαίωσαν άλλωστε οι δύο εισηγμένες, ύστερα από πρόσφατο σχετικό δημοσίευμα της «Κ».

Η MIG στις αρχές Μαΐου πάντως ανακοίνωσε πως δεν έχει στα χέρια της δεσμευτική προσφορά της Fortress αλλά υπενθύμισε ότι κεφάλαια της Fortress είναι κοινοί ομολογιούχοι δανειστές της με ανεξόφλητο υπόλοιπο 142,5 εκατ. ευρώ, το οποίο εξασφαλίζεται με ενέχυρο επί μετοχών, μεταξύ άλλων, της Attica. Από την πλευρά της η Attica επιβεβαίωσε πως κεφάλαια της Fortress είναι ομολογιούχοι δανειστές και της ιδίας, «αφενός κοινού ομολογιακού δανείου και αφετέρου ομολογιακού δανείου μετατρέψιμου σε μετοχές, τα οποία εκδόθηκαν το 2014, χωρίς να έχουν εξασκήσει μέχρι σήμερα οποιοδήποτε δικαίωμα μετατροπής». Σύμφωνα με όσα είναι σε θέση να γνωρίζει και δημοσίευσε η «Κ», MIG και Fortress έχουν συζητήσει σενάρια εισόδου της δεύτερης στο μετοχικό κεφάλαιο της Attica μέσω, μεταξύ άλλων, της μετατροπής μέρους ή του συνόλου των προαναφερθέντων ομολογιακών δανείων σε μετοχές της ακτοπλοϊκής.

Πυκνές είναι ασφαλώς και οι διεργασίες για την άλλη συμμετοχή της MIG, τη Vivartia, αν και εδώ τα πράγματα εμφανίζονται ίσως λιγότερο ώριμα. Ωστόσο ο κλάδος των γαλακτοκομικών έχει πληγεί ιδιαιτέρως λόγω της πτώσης της αγοράς γάλακτος εν γένει, αλλά και λόγω του ισχυρού ανταγωνισμού που δέχεται η ΔΕΛΤΑ εδώ και χρόνια. Η Vivartia όμως διαθέτει σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, όπως οι εγκαταστάσεις της στον Αγιο Στέφανο, και φυσικά ισχυρό εμπορικό σήμα. Ετσι η Vivartia βρίσκεται αυτή τη στιγμή μάλλον μακριά από το στρατηγικό όραμα που είχε παρουσιαστεί τον Δεκέμβριο του 2005 από τους κ. Δασκαλόπουλο και Θεοδωρόπουλο, αυτό δηλαδή της δημιουργίας της μεγαλύτερης και της πιο επιτυχημένης εταιρείας τροφίμων στην Ελλάδα. Ενδεικτικό του παραπάνω είναι ότι ο όμιλος Vivartia εμφάνισε μόλις το 2017 κέρδη μετά από φόρους για πρώτη φορά μετά το 2009 και συγκεκριμένα 300.000 ευρώ. Οι πωλήσεις του από την άλλη κατέγραψαν μείωση 1,2%.

Στον κλάδο της εστίασης οι κινήσεις αναδιάρθρωσης με κλείσιμο καταστημάτων και αλλαγή μείγματος προϊόντων δεν έχουν καταφέρει να αποδώσουν τα προσδοκώμενα, ο οποίος φέρεται να αποτελεί την «αχίλλειο πτέρνα», ενώ πιο επιτυχημένη πορεία τα τελευταία χρόνια έχει επιδείξει ο κλάδος των κατεψυγμένων μέσω της «Μπάρμπα Στάθης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή