Αρωμα εκλογών στην Ολομέλεια της Βουλής

Αρωμα εκλογών στην Ολομέλεια της Βουλής

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά μιας άτυπης προεκλογικής περιόδου έθεσαν το πολιτικό σύστημα σήμερα από του βήματος της Βουλής οι αρχηγοί των τριών μεγαλύτερων κομμάτων του Κοινοβουλίου: Αλ.Τσίπρας, Κυρ.Μητσοτάκης και Φώφη Γεννηματά με τις ομιλίες τους για τις εξελίξεις στην Οικονομία, ενόψει της ολοκλήρωσης του τρίτου Μνημονίου, έθεσαν –έκαστος από την πλευρά του- με έμφαση και σαφήνεια το δίλημμα των επόμενων εκλογών, χωρίς παράλληλα να αποφύγουν και μια εφ’όλης της ύλης σύγκρουση, με έμφαση τα εθνικά ζητήματα, τη βία και το φαινόμενο της ανομίας.

Στο περιθώριο της σύγκρουσης αυτής, μια παράπλευρη και με ειδικό ενδιαφέρον πτυχή, όσον αφορά την μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου εποχή, αναδείχθηκε μέσα από κυβερνητικές τοποθετήσεις: αφορά το ζήτημα της λεγόμενης «προληπτικής γραμμής στήριξης». Ενώ έως χθές η συγκυβέρνηση στην κάθε ευκαιρία άφηνε να εννοηθεί ότι είναι ένα ζήτημα εκτός συζήτησης με τους Θεσμούς, οριμένες φράσεις φάνηκε ότι διατηρούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το επίμαχο αυτό ζήτημα:

«Προσέξτε, αυτό που σήμερα αποτελεί το δικό μας πάτωμα, για εσάς τότε ήταν ταβάνι αλλά και άπιαστο στόχος, όπως απεδείχθη» είπε αρχικά ο κ. Τσίπρας. «Διαπραγματευόμαστε ενισχυμένη παρακολούθηση και όχι προλητπική γραμμή πίστωσης», είπε στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ.Τσακαλώτος – μια φράση που καταδεικνύει πως ως ενδεχόμενο δεν έχει αποκλειστεί, ενόψει της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων. «Εμείς λέμε ότι μεταξύ των τριών δυνατοτήτων (οι άλλες δύο είναι ένα νέο μνημόνιο ή η προληπτική γραμμή) η καλύτερη άμυνα έναντι επερχόμενων κινδύνων, είναι ένα δικό μας ισχυρό Ταμείο», σημείωσε με τη σειρά του ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Ι.Δραγασάκης, καλώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν ως προς το ποιά από τις τρεις λύσεις-δυνατότητες επιλέγουν.

Σε κάποιο σημείο, το ερώτημα αυτό έθεσε ευθέως και επιτακτικά ο πρωθυπουργός στον κ. Κητσοτάκη, με τον πρόεδρο της ΝΔ να δηλώνει πως ο ίδιος ουδέποτε ζήτησε να υπάρξει, ως επιλογή, πιστοληπτική γραμμή στήριξης της οικονομίας.

Ο κ. Τσίπρας, όπως φαίνεται από τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, κατά την κρίσιμη παρούσα συγκυρία είναι ολοκληρωτικά απομονωμένος, τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνηση, με άπαντες να καταγγέλλουν ότι είναι οι πρωθυπουργικές επιλογές και οι κυβερνητικές πολιτικές που έχουν οδηγήσει τη συγκυβέρνηση σε πολιτική απομόνωση.

Η «καθαρή έξοδος» είναι το νέο βρώμικο ψέμμα του κ. Τσίπρα, υπογράμμισε με έμφαση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και αναφέρθηκε με έμφαση στα ήδη ψηφισθέντα ή και συμφωνηθέντα σκληρά μέτρα μεταξύ συγκυβέρνησης και Θεσμών.

Για μυστικά συμφωνηθέντα μέτρα ενόψει της περιόδου που ανοίγει μετά το τυπικό τέλος του τρίτου μνημονίου «που φέρει την υπογραφή Τσίπρα», έκανε λόγο και η κυρία Γεννημετά, η οποία ζήτησε με έμφαση πολλές φορές άμεση προσφυγή στις κάλπες: «Η χώρα χρειάζεται άμεσα πολιτική αλλαγή, μια αξιόπιστη κυβέρνηση με σχέδιο και θάρρος για εθνική πολιτική. Απαιτείται δεσμευτικό πλαίσιο συναίνεσης για τα επόμενα χρόνια. Εξοδος δεν γίνεται με αυτοσχεδιασμούς. Να τελειώνουμε με την πόλωση και το τοξικό κλίμα. Ζητώ εκλογές τώρα λίγο πριν τυπική έξοδο από μνημόνια, για να μην γίνουν τα αδιέξοδα αναπότρεπτα. Χρειάζεται ηγεσία και κυβέρνηση αξιόπιστη και ικανή να διαπραγματευτεί από νέα θέση και σε νέα βάση την επόμενη μέρα. Οσο κι αν τις εξορκίζετε τις εκλογές, δεν θα τις αποφύγετε», σημείωσε μεταξύ άλλων η κυρία Γεννηματά.

Για «τολμηρό σχέδιο εξόδου από την κρίση, με αναπτυξιακό σοκ», μίλησε από την πλευρά του και ο πρόεδρος της ΝΔ. «Χρειάζεται διπλό σοκ εμπιστοσύνης και αποταμίευσης, δραστική απλοποίηση επιχειρηματικού περιβάλλοντος» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης. Για να συνεχίσει: «το δίλημμα για τις επόμενες εκλογές, είναι σαφές: Ποιός μπορεί να δημιουργήσει πολλές και καλά αμοιβόμενες δουλειές, να παράγει πλούτο π[ου θα διανέμεται δίκαια σε όλους; Η Ελλάδα να βαδίσει μπροστά, χωρίς κανένας πολίτης να μένει πίσω, με κοινωνικό δίκτυ προστασίας. το ζητούμενο είναι, ποιός θα οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια στην επόμενη μέρα, με αλήθεια, ελπίδα και όχι ανέξοδες και ψεύτικες υποσχέσεις, αερολογίες».

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας σημείωνε: «Αυτό που τους τάξατε εσείς και οι συνεταίροι σας πριν από οκτώ χρόνια στο λαό, θα γίνει από εμάς σε δύο μήνες. Θα πιείτε το ποτήρι ως το τέλος. Η ιστορία θα καταγράψει ότι εσείς χρεοκοπήσατε τη χώρα, κι εμείς βγάλαμε τον τόπο από το έρεβος, και τον οδηγούμε σε εποχή ελπίδας, κοινωνικής δικαιοσύνης».

Τόσο ο πρόεδρος της ΝΔ, όσο και η επικεφαλής της ΔΗΣΥ έθεσαν με έμφαση το ζήτημα της βίας και της ανομίας, της απουσίας ηθικής στην πολιτική και στον τρόπο διακυβέρνησης που, όπως επισήμαναν, κυριαρχούν τα τελευταία τρία χρόνια.

Αμφότεροι δε ζήτησαν από τον κ. Τσίπρα να μιλήσει σήμερα κιόλας ευθέως αναφορικά και με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, με τον πρωθυπουργό να περιορίζεται να σημειώνει ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται στη βάση των τεσσάρων προτάσεων του ΟΗΕ για το ονοματολογικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή