Μητσοτάκης: Μείωση φόρων – εισφορών, αλλά και επενδύσεις

Μητσοτάκης: Μείωση φόρων – εισφορών, αλλά και επενδύσεις

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν η πρώτη ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη με την ιδιότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ (2016) είχε δώσει το στίγμα της «συμφωνίας αλήθειας», η φετινή έμοιαζε με εικόνες από τα «προσεχώς» – ένας οδικός χάρτης για την «υγιή επιχειρηματικότητα» που θα βασίζεται σε κοινούς κανόνες για όλους και η οποία, όπως είπε, «δεν είναι ούτε δεξιά ούτε αριστερή». Ο κ. Μητσοτάκης χθες διασαφήνισε με συγκεκριμένα παραδείγματα το σχέδιό του για το επιχειρηματικό μοντέλο στη χώρα, ένα σχήμα στο οποίο το κράτος θα τηρεί τις δεσμεύσεις του και θα μειώσει τους φόρους, περιμένοντας, όμως, ως αντάλλαγμα από την άλλη πλευρά τη συμμόρφωση στις υποχρεώσεις, τις επενδύσεις και τον σεβασμό εργαζομένων και εργατικής νομοθεσίας.

«“Οχι” άλλους φόρους και εισφορές, “ναι” σε επενδύσεις και νέες δουλειές. “Ναι”, όμως, και σε μια υγιή επιχειρηματικότητα», ήταν το μήνυμα που απηύθυνε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι το υπόστρωμα για «επενδυτική έκρηξη υπάρχει» και διαμηνύοντας ότι δεν θα επιτρέψει να αναπαραχθούν παθογένειες, όπως μια επιχειρηματική ελίτ «εν πολλοίς κρατικοδίαιτη, που λειτούργησε σε μια κλειστή οικονομία προστατευμένη από τον ανταγωνισμό». «Από μια επιχειρηματικότητα χωρίς κανόνες, πρέπει να περάσουμε σε μια επιχειρηματικότητα με αξίες», υπογράμμισε, μιλώντας για «κοινούς κανόνες για όλους» και απευθύνοντας την προειδοποίηση ότι η παραβατικότητα θα καταδικάζεται και θα τιμωρείται. Επαναλαμβάνοντας δε τη δέσμευσή του για μείωση φόρων και εισφορών, απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και διευκόλυνση της ρευστότητας, εξήγησε τι περιμένει από την επιχειρηματική κοινότητα: «Θα πρέπει να δεσμευθείτε ότι θα επενδύσετε στη χώρα μας, θα πληρώνετε τους φόρους και τις εισφορές, θα προστατεύετε το περιβάλλον. Κυρίως, όμως, θα προσέχετε τους εργαζομένους σας και θα τους κάνετε συμμέτοχους στην επιτυχία της επιχείρησής σας», τόνισε. Εμμέσως, ο πρόεδρος της Ν.Δ. τάχθηκε υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού. Ο ίδιος την εννοεί όχι ως προϊόν νομοθετικής ρύθμισης, αλλά ως συνέπεια μιας win-win συμφωνίας μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών. «Εμείς δουλεύουμε για να υπάρχουν νικητές και από τις δύο πλευρές του φράχτη. Εκείνοι ασχολούνται αποκλειστικά με τον ταξικό διχασμό και την ενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας, αλλά και των ιδεολογικών τους αντιπάλων», σημείωσε, ενώ χαρακτήρισε τις κάλπες –τρεις, όπως είπε, σε ορίζοντα 16 μηνών– «κάθαρση».

Τo Σκοπιανό

Την ίδια ώρα, ψηλά σηκώνει η Πειραιώς τον πήχυ της επίλυσης του Σκοπιανού στον απόηχο των πληροφοριών που δείχνουν ότι η συμφωνία βρίσκεται πολύ κοντά, αν δεν έχει ήδη «κλείσει». Η Ν.Δ. διά της Μαρίας Σπυράκη απηύθυνε προειδοποίηση προς την κυβέρνηση «να μη συναινέσει προκαταβολικά σε οποιαδήποτε συμφωνία που θα δίνει στα Σκόπια ημερομηνία για την έναρξη διαπραγματεύσεων για ένταξη στην Ε.Ε και το πράσινο φως για ένταξη στο ΝΑΤΟ», χαρακτηρίζοντας «αδιανόητο» η χώρα «να παραδώσει εκ των προτέρων τα διαπραγματευτικά όπλα που διαθέτει και να αναμένει στο μέλλον και με δόσεις τη συμμόρφωση της γειτονικής μας χώρας». Πίσω από τις γραμμές, η Ν.Δ. ξεκαθαρίζει ότι δεν προτίθεται να δεχθεί κανένα προσύμφωνο που θα δίνει στη γειτονική χώρα το πράσινο φως ένταξης στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, παραπέμποντας την τήρηση των δεσμεύσεών της στο μέλλον. Παρότι από την Πειραιώς επαναλαμβάνουν ότι περιμένουν να δουν την όποια συμφωνία για να τοποθετηθούν τελικά, είναι σαφές ότι η Ν.Δ. δεν προτίθεται να αναθεωρήσει τη στάση της έναντι μιας συμφωνίας που θα δίνει προκαταβολικά το πράσινο φως στην ΠΓΔΜ έναντι δεσμεύσεων που η γειτονική χώρα θα καλείται να τηρήσει αργότερα (και έναντι μιας νέας ελληνικής κυβέρνησης).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή